Tatarak 14.05.2012 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 i ciąg dalszy: 6. 7. 8. 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.05.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 a i trudno, najwyżej narażę się na GNIEW, ale pokażę Wam wstępne pomysły na elewację od strony południowej - takie nasze wariackie wariacje: 1. 2. 3. 4. [ATTACH=CONFIG]115910[/ATTACH] 5. Głosujcie, modyfikujcie - czem chata bogata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.05.2012 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Zabaw z elewacją ciąg dalszy - oto wersja zasugerowana przez Rasię. nazwijmy ją BIAŁE GORĄ Jeśli dobrze pamietam, to parę miesięcy temu coś takiego sugerował też A. Widać musiałam dojrzeć do pomysłu, bo teraz mi się spodobał i w swoim skromnym zakresie stworzyłam takie wizualizacje: widok od wejścia: acha, nie wiem, czy ta wnęka powinna być w szarości? chyba tak, bo inaczej będzie ciężko sensownie rozciąć kolory, skoro jednaj z jej ścianek jest przedłużeniem ściany garażu, nie? ale nie mam "cieniowej" kredki w paincie, więc niech na razie jest jak jest. widok od ogrodu/południowa strona (wszędzie szarości, tylko nie umiem robić cieniowania, więc niech zostanie we wnęce zielonkawość) od strony zachodniej: i elewacja północna: tu oczywiście też wszystkie szarości będą jednakowe. co o tym myślicie? Edytowane 15 Maja 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.05.2012 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) I jeszcze wersja o nazwie wszystko na biało elewacja wejściowa: elewacja południowa: zachodnia: i północna: Edytowane 15 Maja 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.05.2012 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 i jeszcze mężowa faworytka - projekt nr 4 w rozwinięciu na 4 elewacje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.05.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Po sąsiedzku wypłynął temat żarówek/oświetlenia itp. Kolejna zmora, bo wiadomo - jak coś ma związek z prądem, to mnie przeraża... no ale... Pod antresolę, czyli do oświetlania komunikacji na trasie gabinet/sień lub gabinet/kuchnia, na otynkowany sufit, takie coś mi się podoba, sztuk 2: http://desmond.imageshack.us/Himg3/scaled.php?server=3&filename=62980237.jpg&res=landing Aquaform Tuba 111 ON Z opisu na alleteges: "Można je wykorzystać do akcentowania wąskimi i średnimi snopami światła wybranych miejsc i przedmiotów. Wbudowany transformator elektroniczny" nie wiem, co to znaczy z tym transformatorem... a propos antresoli - poprosiłam wylewkarzy, żeby po zejściu z poddasza odwiesili drabinę na haki w garażu, specjalnie ich przy tym uczulając, że jest długa i trzeba nią manewrować. więc sory, ale mam za złe, że tynk na antresoli jest w dwoch miejscach uszkodzony, a narożniki sufity antresoli z jednej strony odłupane na prawie całej długości nie wiem, co oni robili z tą drabiną, bo ostatecznie zawadzić raz czy dwa, ok, ale bez przesady... plus tam, gdzie widać grubość wylewki (na antresoli, przy "dziurze" pod prysznic i montaż schodów, to grubość jastrychu ma od 7 do 8 cm. umówione było 6 cm, a chudziak był podobno wylany "w zasadzie idealnie", więc nie wiem, skąd to tak. pan Jarek mi tłumaczył (bo zadzwoniłam spytać), że oni przymują 6 cm w najwyższym punkcie chudziaka, więc jeśli gdzieś jest niżej niż w tym punkcie, to muszą nadlać to różnicy. i że na pewno nigdzie nie mam grubiej niż 8 cm, a norma na podłogówce mówi o 9 cm. i że to tylko zmniejszy bezwład podłogówki, a nie wpłynie na pozostałe parametry jej pracy - głównie nasze rachunki za prąd. ale oczywiście dopóki nie uruchomimy podłogówki i nie przekonam się, że wszystko jest gites, to będę mieć nocne koszmary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.05.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 TYNKI - narzekań ciąg dalszy Ja nie wiem, czy tynkarze powinni mi się pokazywać na oczy, robiąc te obiecane "poprawki" nasza kuchnia była przed tynkami idealnie kwadratowa, teraz naprzeciwległe ściany różnią się długością o 1,5 cm. niby niedużo i z względu na plany aranżacyjne chyba sie zgubi, ale zastanawia, prawda? gorzej jednak, że miejsce w kuchni na wysoką zabudowę, które było wyliczone na 60 cm nagle się skurczyło do 59 cm. czyli dali na ścianie o 1 cm tynku grubiej niż w przejściu (nie wiem, jak to opisać - tym "ościeżu" między kuchnią a jadalnią). a zatem żeby lodówka itp nie odstawały, pewnie trzeba będzie trochę tego tynku skuć? no koszmar jakiś... a od początku czułam, że z tymi tynkarzami szału nie będzie, to oszczędności mi się zachciało gupia ja dobra, koniec samokrytyki. AKTUALNOŚCI wczoraj magik uzupełnił dziennik, żebyśmy byli na bieżąco. rzeczoznawca z banku dokonał inspekcji. jesteśmy klientem idealnym, który rzeczoznawcy wręcza zestawienie wykonanych robót z podanymi kwotami (zgodnymi z kosztorysem), i rzeczoznawca musi je tylko przepisać do swojego szabloniku. dzieki temu wszyscy są zadowoleni - a przede wszystkim pani jest zadowolona, bo się nie gubi w rozliczeniach z bankiem. ponieważ wykończeniowiec będzie mieć poślizg, a nie był łaskaw nas o tym poinformować (dowiedziałam się od inwestorki, która go zatrzyma na dłużej), zabrzmiał mi w uszach dzwonek alarmowy. wznawiamy casting na wykończeniowca: jutro mam jedno spotkanie, w sobotę drugie. poza tym w niedzielę ma przyjechać ślusarz na ostateczne pomiary do konstrukcji schodów - mam nadzieję, że nam tynkarze nie skurczyli za bardzo przestrzeni na schody zaufany stolarz, który wygrał casting na nasze stopnie, obiecał, że się z nimi wyrobi w miesiac od chwili, jak będzie miał gotową konstrukcję. bez sensu by było, gdyby nas opóźnienia wykończeniowca miały zatrzymać nie wiadomo jak długo z robotami wewnątrz. drzwi wybraliśmy i negocjujemy cenę oraz konfigurację. jak będę mieć w ręce potwierdzone zamówienie, to się pochwalę. brama będzie antracytowa, Krispol Sirocco Slick z napędem Somfy na pasku - jak tylko bank wypłaci następną transzę, umawiamy się na pomiary. Jak to sfinalizuję, zabieram się za szukanie materiału na elewację - już wiem, czego chcę, teraz trzeba to kupić w rewelacyjnie niskiej cenie... I jak będziemy mieć wybranego wykończeniowca i określony realny termin rozpoczęcia robót, zabieram się za gromadzenie materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.05.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Światełko sufitowe do salonu: http://www.light-s.pl/pliki/chors/vision/vissh1.jpg OPRAWA WSTROPOWA Z SERII: "VISION SH+". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2012 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Bój to jest nasz ostatni... Umówiłam się z p. Mariuszem na pomiary bramy garażowej. Jadę do salonu drzwiowego podpisać umowę na drzwi - chciałam to zrobić zdalnie, ale jakoś nie wzbudzają mojego zaufania, więc jednak wolę osobiście. Jak wrócę, to obwieszczę nasz wybór. A z drzwi wewnętrznych to przekonałam męża, żeby na poddaszu dać wszystkie białe. "Dlaczego?", spytał. "Żeby nie przyciągały uwagi. Bo uwagę mają przyciągać Twoje obrazy na ścianach obok nich". I to go przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2012 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 DRZWI ZOSTAŁY ZAMÓWIONE: http://photos05.redcart.pl/templates/images/thumb/6021/295/295/pl/0/templates/images/products/6021/135cd1810347b81263a2bcbf81f99264.jpg Weissner, model 34, ale nie z antabą tylko z klamką z obu stron, otwierane na zewnątrz, grubość 88 mm, porządnie ocieplone, kolor od zewn. - antracyt, kolor od środka (uwaga! werrrrrble): dąb czekoladowy - na specjalny wniosek A., ktory się w tym kolorze zakochał od pierwszego wejrzenia i bez niego byłby nieszczęśliwy z montażem, wkładką klasy C i tak dalej... - 4700 brutto, będą w terminie 6-7 tygodni. Lecę przelać zadatek. Acha - jakby ktoś lubił taką stylistykę, to dzrwi.pl mają teraz promocję - można znaleźć na ich stronie i na allegro - ale to jest firma z tak szemraną polityką cenową i w ogóle, że tylko dla ludzi o mocnych nerwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.05.2012 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Jeszcze jedna przewrotna wizualizacja elewacji: co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.05.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Obiecany rzut okiem na nasze drzwi tymczasowe zbite z desek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.05.2012 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) Spotkania z potencjalnymi wykończeniowcami zakończone - jeden ma jeszcze dosłać konkretną wycenę. Ślusarz zrobił ostateczne pomiary pod konstrukcję schodów i barierki. Obiecał schody do 15 lipca. Zgodnie z umową powinny być w ciągu 5 tygodni od dziś, ale nie będziemy go poganiać z kilku powodów, wśród których jest i taki egoistyczny, że po co wykończeniowcy mają latać z kg po naszych pięknych schodach, lepiej niech "niszczą" drabinę. Poprosiliśmy ślusarza o wycenę takiej furtki: jeśli chodzi ogrodzenie, urzekł nas pomysł na puste kosze gabionowe - bo chyba z nich jest "płot" na tym zdjęciu? po wnikliwej analizie obrazka, to jest raczej siatka ocynkowana, może nawet taka siatka jak do zbrojenia wylewek podłogowych (?). Edytowane 20 Maja 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.05.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Tynki, ach tynki Zrobiłam sobie taką orientacyjną wycenę materiałów wg najniższych cen z allegro - na materiały elewacyjne bez styro (czyli klej do styro, klej do siatki x2, siatka, grunt i tynk), wyszło mi tak: Zakładając, że elewacja ma 290 m2, jak twierdzi wybrany elewator, a zużycie materiałów jest takie jak górna wartość podana każdorazowo przez producenta i nie doliczając kosztów tranpsortu: - Caparol - tynk silikonowy -10 650 brutto - Kabe - tynk silikonowy - 9094 - Caparol tynk mineralny z farbą silikonową - 8714 Zdaniem fightera ta trzecia opcja jest najlepsza - ale w sumie to nie wiem, czy "technicznie" czy "ekonomicznie". Zapewne elewator zażąda wyższej stawki za tynkowanie + malowanie i nie wiem, czy róznica zmieści się w 2 tys; malowanie jej we własnym zakresie będzie dość trudne i czasochłonne... jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam... No nic, nie ma co teoretyzować, tylko trzeba się zabrać za temat na serio. Ktoś wie, kto handluje Kabe we Wrocku? a właśnie, może powinnam zrobić zestawienie tynk mineralny i farba silikonowa Kabe... wychodzi mi 7158 za materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.05.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Miałam awaryjkę interneciku i musiałam jak zwykle poruszyć niebo i ziemię, żeby ściągnąć technika do wymiany nadajników, co je burza spaliła. Ale za to mam już telefony chyba do wszystkich serwisantów "swojej" sieci w powiecie W międzyczasie A. machnął wizkę z "pergolą" - czyli takim stelażem ze stalowych słupków o przekroju kwadratowym, na których ma być podpięte płótno żaglowe w charakterze zadaszenia tarasu. Nawet dwie machnął, z czego jedna przewrotna. Podpowiedzcie coś? Wizka zachowawcza: wizka przewrotna: W międzyczasie również byłam w ikei i się załamałam, bo najbardziej mi się spodobały szare i czerwone błyszczące abstrakty, a sofielund jest ładny, ale jakiś smutny, chociaż może to kwestia sztucznego światła? w każdym razie ekspozycja czerwonych mebli jest superaśna, tylko nie wyobrażam sobie przywalenia tak intensywnego koloru w naszej małej kuchni, ani tym bardziej połączenia go w z bielą (chociaż syn byłby zachwycony dowolnym pomieszczeniem w barwach narodowych). Szare nie wiem - musi mąż zobaczyć na własne oczy, bo on to lepiej w wyobraźni przeniesie na nasze włościa. Ja sobie kiedyś kupiłam wściekle oranżowy żakiet, bo pięknie wyglądał na wieszaku - czy muszę dodawać, że nigdy w życiu go nie założyłam? W tym samym międzyczasie zebrałam oferty od wszystkich uczestników drugiego castingu na wykończeniówkę. I o ile jedna jest b. fajna, o tyle druga proponuje kwoty ponad 100% od najwyższych, jakie miałam do tej pory, w temacie ocieplenie/zabudowa skosów. pan od tej oferty zrobił na nas b. dobre wrażenie, ale jednak kwota jest nie do przyjęcia, więc pewnie się nie dogadamy, a szkoda na pociechę, panowie od b. fajnej oferty też zrobili dobre wrażenie i mają mocne referencje, więc chyba na nich poczekamy, skoro zwycięzca pierwszego castingu prezentuje niefajne podejście do "złapanego" klienta A jeszcze przed awarią internetu zebrałam kilka ofert na dobre tynki silikonowe - jadę je zweryfikować z miejscowymi hurtowniami, oby udało się coś wywalczyć. Trzymajcie kciuki, oki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.05.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Pół dnia straciłam, żeby zdobyć jedną wycenę na Caparola (z fochami! na pytanie o rabat usłyszałam "ja się nie muszę poniżać, żeby coś sprzedać")i jedną na Baumita. pani od Baumita mi wyceniła klej uniwersalny z Termoorganiki, twierdząc, że 1) Baumit nie wymaga, żeby pod jego tynki stosować jego kleje/system, co mi się wydaje podejrzane, 2) do styro z grafitem potrzeba "specjalnego" kleju, bo "zwykły" nie trzyma. No to mam nadzieję, że Caparol do styro jest wystarczająco niezwykły... dżizas, jak oni potrafią łgać jak z nut po tych hurtowniach... Patrząc tylko po cenach, to najtaniej wychodzi Baumit, potem Caparol, a najdrożej Ceresit z Renowy Będę jeszcze szukać Caparolu w lepszej cenie - szczególnie na kleje, bo 21,75 i 26,2 za tynk do styro i siatki odpowiednio, to chyba dużo? Acha, ściągniemy chyba biały kolor elewacji z Madeleine - Shiefer 16. Hurtownia mi do niego wyceniła szary klej, nie powinien być biały? Gdyby jednak Caparol, to jaki kolor do tego. z pożyczonego wzornika podoba nam się Graphite 12. Ale ja to wyjdzie na dużej powierzchni?? W hurtowni powiedzieli mi, że nie ma możliwości zamowienia małej próbki tynku - robione są tylko wiadra po 25 kg. Czyli nie pozostaje nic innego jak przyłożyć sobie ten wzornik do okien i zobaczyć, jak się będzie Graphite 12 komponował z antracytową bramą kiepsko. Te próbki strasznie przekłamują - Madeleinowy Shiefer 16 na próbce wygląda dość szaro, a domek na żywo wydawał mi się nienachalnie biały. macie jakieś pomysły, co z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Bardzo pouczająca lektura na temat klejów do styropianiu, czyli MARKETING KONTRA BADANIA LABORATORYJNE http://www.sto.pl/102940_PL-r%C3%B3%C5%BCne-wyniki_bada%C5%84_ITB_kleje.pdf no to ja sobie chyba lepstyra kupię, w sumie to jeśli dobrze czytam, to ma lepsze parametry niż Sto... no chyba że za dobre też nie dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.05.2012 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Pompownia... ... bo dawno nie było o ogrzewaniu. mieliśmy wziąć Ecopower firmy PPC model A7. z buforem ciepła na min 300 l i zbiornikiem cwu na tyle samo. ale się okazało, że pompownia planowana na jedno urządzenie wielkości lodówki (bo pierwotnie braliśmy pod uwagę nibe zintegrowaną ze zbiornikiem cwu i bez bufora) słabo mieści 3 takie urządzenia. szczególnie, jak chcemy w nim jeszcze upchnąć pompy obiegowe DZ, GZ, recyrkulacji, podłogówki, filtr wody, pompy GWC glikolowego, rekuperator, zlew roboczy i może półki na spiżarkę. a metrów kwadratowych jest około siedmiu. na to instalator zaproponował, że może jednak weźmy model C7- przynajmniej 3 pompy ma w środku, to będzie miejsce na scianie, żeby jeden zbiornik (bufor lub cwu) postawić na drugim (w sensie na jakimś solidnym stelażu, ale piętrowo). niestety się okazało, że jakby tymi zbiornikami nie żonglować, to sufit jest za nisko, żeby je ustawiać jak klocki. no to się zmartwiłam, że niestety spiżarki nie będzie i w ogóle bez sensu te zbiorniki po różnych kątach musimy porozstawiać. na to instaltor zaproponował, że zróbmy "zbiornik w zbiorniku" - nie do końca rozumiem patent, ale zdaje się jest to jeden wieeeeelki baniak, ktory w środku dzieli się na dwie części: bufor 300 i cwu 180 l - czyli w sumie bdb. czekam jeszcze na wycenę tego rozwiązania, pielęgnując w sercu nadzieję, że może jeden duży baniak będzie tańszy niż dwa o połowe mniejsze baniaki? Casting na wykończeniowca - część druga w zasadzie został zakończony. z żalem musimy zrezygnować z ekipy, która mogłaby wchodzić już za tydzień, bo 100 zł za m2 skosów (ocieplenie i kg) to z punktu widzenia mojego węża w kieszeni za dużo. szczególnie jeśli 2 tygodnie później może wejść ekipa, która ma za tę robotę stawkę 55 zł/m2 i referencje z tego samego źródła co moi murarze, których będę zawsze wspominać mile i z szacunkiem czy się mylę i 100 zł to normalna stawka, a za mniej tego się nie da dobrze zrobić i zarobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.05.2012 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 I bądź tu mądry... Z jakim wyprzedzeniem zamawialiście materiały na elewację? głównie styro mam na myśli, bo tynki/kleje to raczej w ciągu tygodnia powinny być, ale ze styro to chyba różnie i lepiej je mieć wcześniej niż później, nie? pani w hurtowni mówi, że mi wykonawca kazał za dużo zapasu wziąć na styro, bo wyliczył circa 290 m2, a styro mówi, żeby wziąć na 310 m2, czyli 20 m2 zapasu? tylko nie wiem, czy jemu wyszło to 290 po odliczeniu okien czy przed... a własnych notatek nie mogę rozszyfrować - chyba się zastrzelę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2012 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Moje chłopiątko podczas ostatniej wizyty w LM zapałało do lamp z różowych kryształków. Muszę znaleźć jakiejś argumenty, ktore go odwiodą od tego pomysłu. Może taki?:http://www.sklep.bondodo.eu/design/_gallery/_300_300/1382.jpgstąd: http://www.sklep.bondodo.eu/produkt/niermann-lampa-wiszaca-kapitan-sharky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts