Tatarak 22.07.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Basia - co do parapetów, jeśli dobrze rozumiem, to taśmę rozprężną nakleja się na tę powierzchnię, która ma się stykać z oknem, bo po osadzeniu parapetu podobno tego się nie da już dobrze uszczelnić. nie wiem, czy wszystkie te taśmy są wodoszczelne, ale takiej trzeba szukać. tam, gdzie w oknie nie mam podcięcia, parapet trzeba będzie właśnie przykleić do tego kawałka stanowiącego odpowiednik listwy parapetowej (tylko bez wcięcia) jaką farbę na korozję kupiłaś? ja mam hamerajta, chyba może być? do montażu barierki mam zamocowane takie cósie... może znajdę fotkę, to pokażę. acha, facet od okien mówił, że właśnie jakby dawać parapet kamienny, to przy tych oknach bez podcięcia chyba się ich nie da zamontować. zresztą ja nie chcę kamiennych. niestety nie zapisywałam zdjęć z tym mini cokołem daj znac, jak wyszedł test z wodoszczelnością taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.07.2012 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 nie mogę znaleźć żadnego zbliżenia, ale może zobaczysz, jaki nam ślusarz zamocował patent pod barierkę: przy okazji to okno balkonowe to jedno z tych bez podcięcia na parapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.07.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Hmmm - ja nie rozumiem czegoś.Dlaczego w tych oknach nie możecie zamontować parapetów?My mamy kilka okien balkonowych i w każdym oknie mamy parapet zamontowany w ten sam sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 22.07.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 wow wow wow ale mnie tu dawno nie było co u Ciebie Tataraczku ? mieszkamy, uczymy się mieszkać w Nowym Domku dzisiaj lekka "dolinka" OSTATNI DZIEŃ URLOPU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.07.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Hmmm - ja nie rozumiem czegoś. Dlaczego w tych oknach nie możecie zamontować parapetów? My mamy kilka okien balkonowych i w każdym oknie mamy parapet zamontowany w ten sam sposób... co to za ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.07.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Basia - co do parapetów, jeśli dobrze rozumiem, to taśmę rozprężną nakleja się na tę powierzchnię, która ma się stykać z oknem, bo po osadzeniu parapetu podobno tego się nie da już dobrze uszczelnić. nie wiem, czy wszystkie te taśmy są wodoszczelne, ale takiej trzeba szukać. tam, gdzie w oknie nie mam podcięcia, parapet trzeba będzie właśnie przykleić do tego kawałka stanowiącego odpowiednik listwy parapetowej (tylko bez wcięcia) jaką farbę na korozję kupiłaś? ja mam hamerajta, chyba może być? do montażu barierki mam zamocowane takie cósie... może znajdę fotkę, to pokażę. acha, facet od okien mówił, że właśnie jakby dawać parapet kamienny, to przy tych oknach bez podcięcia chyba się ich nie da zamontować. zresztą ja nie chcę kamiennych. niestety nie zapisywałam zdjęć z tym mini cokołem daj znac, jak wyszedł test z wodoszczelnością taśmy. ja też miałam kupić hamerajta ,ale w graficie nie mogli żadnej puszki znaleźć ,więc kupiłam coś podobnego SVS czy coś w tym stylu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.07.2012 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Hmmm - ja nie rozumiem czegoś. Dlaczego w tych oknach nie możecie zamontować parapetów? My mamy kilka okien balkonowych i w każdym oknie mamy parapet zamontowany w ten sam sposób... może tu będzie lepiej widać: może tu lepiej widać: listwa progowa - czy jak ją zwał - pod tym oknem (i 4 innymi), nie ma wcięcia jak listwa parapetowa pod "normalnymi". podobno dlatego, że one są robione na "profilu pośrednim", czyli prawie takim drzwiowym. parapetu nie da się wsunąć we wcięcie, bo żadnego wciecia nie ma. musi więc zostać jakoś przykręcony do tego systemowego poszerzenia podpierającego ościeżnicę. Salik - przy okazji, jakiej grubości macie blachę, z której są Wasze parapety? wiecej niż 0.55 mm? i czy macie parapety dłuższe niż 2 mb? Khb - u mnie dolinka pt. "na pewno wszystko się nie uda" Basia - ja w końcu wzięłam czarnego hamerajta, bo inne były niebieskie i w ogóle w szalonych kolorach idę spać, jutro pobudka po szóstej. tfu! dziś pobudka po szóstej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.07.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 W naszych profilach okiennych od spodu profilu były 2 szczeliny w które można wsunąć parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.07.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Eee...My many okna balkonowe na profilach pośrednich i jak najbardziej poszerzenie systemowe umożliwia wsunięcie parapetu.Jakiego producenta Wy macie okna, tudzież na jakich profilach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.07.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Z parapetami ja Wam nic nie pomogę, bo - pisałam - moje są klinkierowe. Ale taśmy rozprężne dekarskie są wodoszczelne. Po to one są, żeby jak deszcz i wiatr szaleją pospołu, woda do koszy dachowych się nie wlewała. Kosze choć po to są, żeby odbierać wodę i odprowadzać do rynien, mogą się przepełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.07.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Eee... My many okna balkonowe na profilach pośrednich i jak najbardziej poszerzenie systemowe umożliwia wsunięcie parapetu. Jakiego producenta Wy macie okna, tudzież na jakich profilach? Ja mam drewniane i producent nie dał mi w tych podcięcia ,któ®e były na parterze do samej podłogi,myślał bowiem że tam będzie taras bądź próg.Ale cokolwiek myślał i taras i próg też lepiej aby były pod listwą.No trudno,tylko mam dużo tych trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.07.2012 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Jakiego producenta Wy macie okna, tudzież na jakich profilach? okna z Hekaplastu, profile Schuco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.07.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 E, to nie wiem jakim cudem coś jest nie halo U nas ta sama kombinacja i każde okno miało specjalnie wcięte profile bazowe, a od dołu profilu były szpary. Masz jakieś zbliżenie swoich profili bazowych? Bo mam wrażenie że to w nich leży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.07.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Salik, problem leży w nich, ale przecież ich już teraz nie wymienimy, więc trzeba myśleć do przodu - czyli odpowiednio uszczelnić połączenie okno/parapet. liczę na taśmę rozprężną. jeszcze wracając do parapetów - pamiętasz jakiej grubości masz blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.07.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Nie mam pojęcia - musiałbym poszukać na fakturze, albo zapytać monsanbię (braliśmy parapety z tego samego miejsca).I tak - mamy parapety o długości ponad 2m, ale ta blacha wygląda dużo grubiej niż na tych zdjęciach z linka który wklejałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.07.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Tatarak, dla pocieszenia - ja wstałam dzisiaj o 5, żeby wyrobić się z robotą. Ustalam też z lustrami i Magda34 napisała mi, że nie kleić tylko na kołki, ale nie napisała dlaczego. Przyklejone wyglada ładniej, ale nie wiem, jak jest z równością ściany. Dajesz lustra za baterią czy będzie zaczynać się nad baterią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.07.2012 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Salik - no to moje raczej grubsze nie są nie popisałam się w tym temacie... wydawało mi się, że jak blacha powlekana, to blach powlekana. no i o. teraz nie wiem, czy je w ogóle montować, czy szukać gdzieś innych. Spirea -wiesz, jakiej grubości są Twoje parapety z tc? ja bym chciała lustro już za baterią, od poziomu blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.07.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Tatarak, nie mam pojęcia z tą grubością. Były gięte z arkuszy. Z tego, co widzę na stronie Rheinzink, to mają blachę o grubości od 0,65 do 1 mm. Nie wiem, z jakiej ja miałam gięte, a na oko nie umiem ocenić. edit: mam - wg oferty mam 0,7mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.07.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Spirea, dziękuję. chyba na te najdłuższe okna domówię parapety z grubszej blachy. szczególnie, że są od strony południowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 23.07.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ustalam też z lustrami i Magda34 napisała mi, że nie kleić tylko na kołki, ale nie napisała dlaczego. Przyklejone wyglada ładniej, ale nie wiem, jak jest z równością ściany. Dajesz lustra za baterią czy będzie zaczynać się nad baterią? ja mam tak od połowy wysokości baterii a z klejem to problem może być (a właściwie były kiedyś kiedy nie było specjalnych klei do luster i kleiło się czym popadnie) że po jakimś czasie będzie "przebijał" aktualnie te kleje są jakieś takie super i nie słyszałam żeby ktoś narzekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts