Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Basia - co do parapetów, jeśli dobrze rozumiem, to taśmę rozprężną nakleja się na tę powierzchnię, która ma się stykać z oknem, bo po osadzeniu parapetu podobno tego się nie da już dobrze uszczelnić. nie wiem, czy wszystkie te taśmy są wodoszczelne, ale takiej trzeba szukać. tam, gdzie w oknie nie mam podcięcia, parapet trzeba będzie właśnie przykleić do tego kawałka stanowiącego odpowiednik listwy parapetowej (tylko bez wcięcia)

jaką farbę na korozję kupiłaś? ja mam hamerajta, chyba może być?

do montażu barierki mam zamocowane takie cósie... może znajdę fotkę, to pokażę. acha, facet od okien mówił, że właśnie jakby dawać parapet kamienny, to przy tych oknach bez podcięcia chyba się ich nie da zamontować. zresztą ja nie chcę kamiennych.

niestety nie zapisywałam zdjęć z tym mini cokołem :(

daj znac, jak wyszedł test z wodoszczelnością taśmy.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basia - co do parapetów, jeśli dobrze rozumiem, to taśmę rozprężną nakleja się na tę powierzchnię, która ma się stykać z oknem, bo po osadzeniu parapetu podobno tego się nie da już dobrze uszczelnić. nie wiem, czy wszystkie te taśmy są wodoszczelne, ale takiej trzeba szukać. tam, gdzie w oknie nie mam podcięcia, parapet trzeba będzie właśnie przykleić do tego kawałka stanowiącego odpowiednik listwy parapetowej (tylko bez wcięcia)

jaką farbę na korozję kupiłaś? ja mam hamerajta, chyba może być?

do montażu barierki mam zamocowane takie cósie... może znajdę fotkę, to pokażę. acha, facet od okien mówił, że właśnie jakby dawać parapet kamienny, to przy tych oknach bez podcięcia chyba się ich nie da zamontować. zresztą ja nie chcę kamiennych.

niestety nie zapisywałam zdjęć z tym mini cokołem :(

daj znac, jak wyszedł test z wodoszczelnością taśmy.

ja też miałam kupić hamerajta ,ale w graficie nie mogli żadnej puszki znaleźć ,więc kupiłam coś podobnego SVS czy coś w tym stylu,

Hmmm - ja nie rozumiem czegoś.

Dlaczego w tych oknach nie możecie zamontować parapetów?

My mamy kilka okien balkonowych i w każdym oknie mamy parapet zamontowany w ten sam sposób...

może tu będzie lepiej widać:

okno balkonowe.jpg

może tu lepiej widać:

listwa progowa - czy jak ją zwał - pod tym oknem (i 4 innymi), nie ma wcięcia jak listwa parapetowa pod "normalnymi". podobno dlatego, że one są robione na "profilu pośrednim", czyli prawie takim drzwiowym. parapetu nie da się wsunąć we wcięcie, bo żadnego wciecia nie ma. musi więc zostać jakoś przykręcony do tego systemowego poszerzenia podpierającego ościeżnicę.

Salik - przy okazji, jakiej grubości macie blachę, z której są Wasze parapety? wiecej niż 0.55 mm? i czy macie parapety dłuższe niż 2 mb?

Khb - u mnie dolinka pt. "na pewno wszystko się nie uda" :(

Basia - ja w końcu wzięłam czarnego hamerajta, bo inne były niebieskie i w ogóle w szalonych kolorach :(

idę spać, jutro pobudka po szóstej. tfu! dziś pobudka po szóstej :eek:

Z parapetami ja Wam nic nie pomogę, bo - pisałam - moje są klinkierowe.

Ale taśmy rozprężne dekarskie są wodoszczelne. Po to one są, żeby jak deszcz i wiatr szaleją pospołu, woda do koszy dachowych się nie wlewała. Kosze choć po to są, żeby odbierać wodę i odprowadzać do rynien, mogą się przepełniać. :cool:

Eee...

My many okna balkonowe na profilach pośrednich i jak najbardziej poszerzenie systemowe umożliwia wsunięcie parapetu.

Jakiego producenta Wy macie okna, tudzież na jakich profilach?

Ja mam drewniane i producent nie dał mi w tych podcięcia ,któ®e były na parterze do samej podłogi,myślał bowiem że tam będzie taras bądź próg.Ale cokolwiek myślał i taras i próg też lepiej aby były pod listwą.No trudno,tylko mam dużo tych trudno...

Tatarak, dla pocieszenia - ja wstałam dzisiaj o 5, żeby wyrobić się z robotą.

Ustalam też z lustrami i Magda34 napisała mi, że nie kleić tylko na kołki, ale nie napisała dlaczego. Przyklejone wyglada ładniej, ale nie wiem, jak jest z równością ściany. Dajesz lustra za baterią czy będzie zaczynać się nad baterią?

Salik - no to moje raczej grubsze nie są :( nie popisałam się w tym temacie... wydawało mi się, że jak blacha powlekana, to blach powlekana. no i o. teraz nie wiem, czy je w ogóle montować, czy szukać gdzieś innych.

Spirea -wiesz, jakiej grubości są Twoje parapety z tc? ja bym chciała lustro już za baterią, od poziomu blatu

Ustalam też z lustrami i Magda34 napisała mi, że nie kleić tylko na kołki, ale nie napisała dlaczego. Przyklejone wyglada ładniej, ale nie wiem, jak jest z równością ściany. Dajesz lustra za baterią czy będzie zaczynać się nad baterią?

ja mam tak od połowy wysokości baterii

a z klejem to problem może być (a właściwie były kiedyś kiedy nie było specjalnych klei do luster i kleiło się czym popadnie) że po jakimś czasie będzie "przebijał" aktualnie te kleje są jakieś takie super i nie słyszałam żeby ktoś narzekał