Tatarak 20.09.2011 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 dobra od początku mi wszyscy przypominają: tylko pamiętaj, jak będą lać wieńce na ścianach szczytowych, to żeby zostawili odstęp między wieńcem a krokwiami na ocieplenie szczytów od góry - żeby była ciągłość ocieplenia elewacji i dachu. no to teraz pytanie: jesli na elewacji będzie 20 cm, a na dachu przyjmijmy 30, to na wieńcach ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 20.09.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 nic z tego - ja się cieszę jak mam wpływ na konto a nie jak ktos mi mówi, ze kasa przyjdzieno właśnie, nie chciałabym krakać, ale my mamy decyzję od półtora miesiąca? wpis do hipoteki od miesiąca? jakoś tak. kasy na koncie nadal brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 20.09.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 no właśnie, nie chciałabym krakać, ale my mamy decyzję od półtora miesiąca? wpis do hipoteki od miesiąca? jakoś tak. kasy na koncie nadal brak. Madeleine nie strasz! My mamy podobno składać dyspozycję o I transzę jak tylko złożymy kopię wniosku o wpis do KW. I podobno w ciągu 3-4 dni mają być pieniądze. Chcę w to wierzyć bo strasznie potrzebuję kasy, a już nie chce pożyczać od rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.09.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Madeleine - czekałaś na wpis do księgi wieczystej tylko 2 tygodnie?Wow.A co to za bank?U nas była decyzja, musieliśmy tylko złożyć wniosek o wpis do księgi, zanieść ten wniosek bankowi i 2 dni później mieliśmy pierwszą transzę na rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.09.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 no właśnie, nie chciałabym krakać, ale my mamy decyzję od półtora miesiąca? wpis do hipoteki od miesiąca? jakoś tak. kasy na koncie nadal brak. upss, to chyba tego banku nie bedziesz polecać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 20.09.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 bank (nordea) robi, co może, żeby nam tego kredytu nie wypłacić. Pałujemy się 3 miesiące z refinansowaniem. No ale kurs wynegocjowany, już im nic nie zostało, tylko zrobić przelew. Rychło w czas, bo pilnie potrzebujemy transzy. Ad wpisu do hipoteki - to sprawa sądu, nie banku, jak są sprawne, to im nawet idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 20.09.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 O Boszszsz, my też Nordea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.09.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Madeleine - wiem że wpis do księgi wieczystej to sprawa sądu, ale i tak się zdziwiłem.W Wawie czeka się na to 3-4 miesiące, w najlepszym razie.Ale faktycznie chyba się im nie spieszy.Ciekawe czy ma to jakiś związek z wycofaniem się Nordei z kredytów we frankach (bo jak rozumiem macie kredyt w walucie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.09.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 no Madeleine - jestem pelen podziwu dla Ciebie! dom, dwójka dzieci, budowa - negocjacje, dobieranie materialów, wykończeniowka -, i do tego jeszcze taki kredyt - a to wszystko na Twojej głowie!!!!!!!!!!!1 niejeden gostek z połową tych spraw wymięka...szacun Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 20.09.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Nie, my dopiero chcemy mieć kredyt w walucie. Na trochę, dopóki frank wysoko stoi, jak spadnie, przewalutujemy znowu Dotychczas mieliśmy z RnS. A nordea się nie wycofała całkiem z franków, tylko mocno zaostrzyła kryteria. Chociaż najchętniej wypłacaliby kredyty chyba tylko rodzinie i znajomym Wojgoc, dzięki, ale my to ciągniemy razem z mężem. Tylko on na forum nie siedzi Wczoraj stuknęło 5 miesięcy od wjechania koparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.09.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Madeleine - no ok, z progiem 15k netto miesięcznie to tak jakby tych kredytów nie było.Co jest zresztą lekkim absurdem, bo akurat teraz jest jeden z lepszych momentów na branie kredytu w walucie...Ale co tam, ogólnonarodowa schiza frankowa wzięła górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.09.2011 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 My też nordea... Madeleine, a składałaś już dyspozycję uruchomienia transzy, czy jak to zwą? mnie znowu kobietka z banku dziś dzwoniła, że sąd dał ciała... oni w tej środzie mi jeszcze ani razu niczego nie zrobili dobrze za pierwszym razem: a to złe imie wpisali sprzedającemu działkę do odpisu kw, a to błędnie wpisali wysokość kredytu... wczoraj, jak byłam złożyć wniosek o podwyższenie hipoteki, to od razu złożyłam wniosek o odpis z kw, na której mamy stary dom, żeby ją przemigrowali, bo jest jeszcze papierowa, a jak będziemy sprzedawać, to będzie elektroniczna jak znalazł. robiłam dwie opłaty i dostałam dwa potwierdzenia. spieszyłam się jak diabli, żeby zdążyć z tego sądu po dziecko do przedszkola, po drodze je podrzuciłam do domu, poleciałam do banku i musiałam szybko wrócić do domu, bo mąż jechał po południu do pracy i musiałam przejąć Juniora... nie przyszło mi do głowy, że mogą zrobić taki durny błąd: pod potwierdzenie złożenia wniosku o wpis hipoteczny podpięli mi potwierdzenie opłaty za odpis z tej drugiej kw... i oczywiście wniosek o transzę nie zdążył wyjść wczoraj z banku dopiero dziś dosłałam właściwe potwierdzenie. no nic, do piątku ma być kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.09.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 mi minął 11 dzień jak czekam na transzę. Wg regulaminu wypłacają w ciągu 14 dni roboczych od złożenia dyspozycji. Ponoć formalnie wszystko ok, ale dopóki nie mam kasy na koncie, to boję się, że wyskoczą z jakimś argumentem i będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.09.2011 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Tatarak, jeszcze do wpisu z dziennika - na Roto najlepsze ceny dostałam od Pana Marcina. Jak będzie robić dach, to pewnie wynegocjujesz dobrą cenę. A Nibra cynkowoszara jest bardzo ładna. U nas o dziwo wyszła porównywalnie cenowo z Meyer Holsen.Nie pamiętam - masz podbitkę czy dach tzw. bezokapowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.09.2011 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Tatarak ma bezokapowy o ile pamiętam O okna warto zapytać tam gdzie się bierze dachówkę - my w TopDachSystem mieliśmy rabat chyba 32 albo 34% (okna przyjechały prosto od producenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Wrócił Magik z urlopu - już mi jest kawa z rana niepotrzebna na podnoszenie ciśnienia W poniedziałek zalewamy strop! Magik uważa, że cieśle mają docinać więźbę wg pomiarów z natury już na budowie, p. Marcin chce sobie wszystko dociąć wg projektu i przywieźć gotowe. No to ich wymieniłam telefonami, niech sobie to ustalą po męsku - nie mam siły na pośrednictwo. Dziś będę wiedzieć, co z tą Nibrą ostatecznie. Piano by mi teraz wyszło jeszcze drożej, bo euro jest wysoko. Nibra w sumie nie wiem, podobno też podrożała. Dostałam również od TopDachu wycenę na Erlus Linea - za wysokie progi Spireo, my też mamy bezokapowy. Dzięki za podpowiedź - poproszę p. Marcina o ofertę na te okna; wcześniej mi wycenił, ale jakieś inne wymiary z kosmosu. To teraz mi poradźcie - ile tego ocieplenia na szczytach dać? tyle co na elewacji? 20 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.09.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Na jakich szczytach?W którym konkretnie miejscu?Sugeruje to że chodzi o przestrzeń między ścianą szczytową, a dachem - ale tam wchodzi wełna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 O tą przestrzeń chodzi, o której mówisz. No więc przeszukiwałam wczoraj forum na tę okoliczność i zdania są podzielone. przekonał mnie taki głos, że jak zostawię miejsce na wełnę, to nie mogę jej włożyć przed zrobieniem elewacji, bo namoknie, a jak będzie dziura, to się będą ptaszyny gnieździć i po założeniu alarmu - uruchamiać go. A styro można dać od razu - potem na nie przyjdzie jeszcze styro na elewacji i git. hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.09.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Tatarak, sprawdź jeszcze czy w projekcie masz to ujęte. U mnie krokwie były w linii ściany szczytowej, która z kolei miała wieniec. Nie było możliwosci ocieplić góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 u mnie w części rysunkowej projektu nie ma wieńca ha szczytach*, ale ustaliłam z kb, że ma zostać zrobiony. wykonawca potwierdza. pozostaje ustalić, na jakim "poziomie". w oryginalnym projekcie cała dokumentacja dachu składa się z rzutu dachu, rzutu więźby (który w cieślach wzbudza ogólnie gorzki rechot) i tego jednego durnego detalu okapu dachu płaskiego. Na przekrojach budynku w ogóle nie widać ścian szczytowych W której części projektu miałaś widoczną/opisaną krawędź ściany szczytowej? * jest tylko napomknięte w części opisowej, ale tak jednym zdaniem: na szczytach wylać wieniec. zero info o zbrojeniach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts