Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

dobra :) od początku mi wszyscy przypominają: tylko pamiętaj, jak będą lać wieńce na ścianach szczytowych, to żeby zostawili odstęp między wieńcem a krokwiami na ocieplenie szczytów od góry - żeby była ciągłość ocieplenia elewacji i dachu. no to teraz pytanie: jesli na elewacji będzie 20 cm, a na dachu przyjmijmy 30, to na wieńcach ile?

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie, nie chciałabym krakać, ale my mamy decyzję od półtora miesiąca? wpis do hipoteki od miesiąca? jakoś tak. kasy na koncie nadal brak.

Madeleine nie strasz!

My mamy podobno składać dyspozycję o I transzę jak tylko złożymy kopię wniosku o wpis do KW. I podobno w ciągu 3-4 dni mają być pieniądze. Chcę w to wierzyć bo strasznie potrzebuję kasy, a już nie chce pożyczać od rodziców.

bank (nordea) robi, co może, żeby nam tego kredytu nie wypłacić. Pałujemy się 3 miesiące z refinansowaniem. No ale kurs wynegocjowany, już im nic nie zostało, tylko zrobić przelew. Rychło w czas, bo pilnie potrzebujemy transzy.

Ad wpisu do hipoteki - to sprawa sądu, nie banku, jak są sprawne, to im nawet idzie.

Madeleine - wiem że wpis do księgi wieczystej to sprawa sądu, ale i tak się zdziwiłem.

W Wawie czeka się na to 3-4 miesiące, w najlepszym razie.

Ale faktycznie chyba się im nie spieszy.

Ciekawe czy ma to jakiś związek z wycofaniem się Nordei z kredytów we frankach (bo jak rozumiem macie kredyt w walucie?)

Nie, my dopiero chcemy mieć kredyt w walucie. Na trochę, dopóki frank wysoko stoi, jak spadnie, przewalutujemy znowu ;) Dotychczas mieliśmy z RnS.

A nordea się nie wycofała całkiem z franków, tylko mocno zaostrzyła kryteria. Chociaż najchętniej wypłacaliby kredyty chyba tylko rodzinie i znajomym ;)

Wojgoc, dzięki, ale my to ciągniemy razem z mężem. Tylko on na forum nie siedzi ;) Wczoraj stuknęło 5 miesięcy od wjechania koparki :wiggle:

My też nordea... Madeleine, a składałaś już dyspozycję uruchomienia transzy, czy jak to zwą?

mnie znowu kobietka z banku dziś dzwoniła, że sąd dał ciała... oni w tej środzie mi jeszcze ani razu niczego nie zrobili dobrze za pierwszym razem: a to złe imie wpisali sprzedającemu działkę do odpisu kw, a to błędnie wpisali wysokość kredytu...

wczoraj, jak byłam złożyć wniosek o podwyższenie hipoteki, to od razu złożyłam wniosek o odpis z kw, na której mamy stary dom, żeby ją przemigrowali, bo jest jeszcze papierowa, a jak będziemy sprzedawać, to będzie elektroniczna jak znalazł. robiłam dwie opłaty i dostałam dwa potwierdzenia. spieszyłam się jak diabli, żeby zdążyć z tego sądu po dziecko do przedszkola, po drodze je podrzuciłam do domu, poleciałam do banku i musiałam szybko wrócić do domu, bo mąż jechał po południu do pracy i musiałam przejąć Juniora... nie przyszło mi do głowy, że mogą zrobić taki durny błąd: pod potwierdzenie złożenia wniosku o wpis hipoteczny podpięli mi potwierdzenie opłaty za odpis z tej drugiej kw... i oczywiście wniosek o transzę nie zdążył wyjść wczoraj z banku :( dopiero dziś dosłałam właściwe potwierdzenie.

no nic, do piątku ma być kasa.

Tatarak, jeszcze do wpisu z dziennika - na Roto najlepsze ceny dostałam od Pana Marcina. Jak będzie robić dach, to pewnie wynegocjujesz dobrą cenę.

A Nibra cynkowoszara jest bardzo ładna. U nas o dziwo wyszła porównywalnie cenowo z Meyer Holsen.

Nie pamiętam - masz podbitkę czy dach tzw. bezokapowy?

Wrócił Magik z urlopu - już mi jest kawa z rana niepotrzebna na podnoszenie ciśnienia ;)

W poniedziałek zalewamy strop!

Magik uważa, że cieśle mają docinać więźbę wg pomiarów z natury już na budowie, p. Marcin chce sobie wszystko dociąć wg projektu i przywieźć gotowe. No to ich wymieniłam telefonami, niech sobie to ustalą po męsku - nie mam siły na pośrednictwo. Dziś będę wiedzieć, co z tą Nibrą ostatecznie. Piano by mi teraz wyszło jeszcze drożej, bo euro jest wysoko. Nibra w sumie nie wiem, podobno też podrożała. Dostałam również od TopDachu wycenę na Erlus Linea - za wysokie progi :(

Spireo, my też mamy bezokapowy. Dzięki za podpowiedź - poproszę p. Marcina o ofertę na te okna; wcześniej mi wycenił, ale jakieś inne wymiary z kosmosu.

To teraz mi poradźcie - ile tego ocieplenia na szczytach dać? tyle co na elewacji? 20 cm?

O tą przestrzeń chodzi, o której mówisz. No więc przeszukiwałam wczoraj forum na tę okoliczność i zdania są podzielone. przekonał mnie taki głos, że jak zostawię miejsce na wełnę, to nie mogę jej włożyć przed zrobieniem elewacji, bo namoknie, a jak będzie dziura, to się będą ptaszyny gnieździć i po założeniu alarmu - uruchamiać go. A styro można dać od razu - potem na nie przyjdzie jeszcze styro na elewacji i git. hm?

u mnie w części rysunkowej projektu nie ma wieńca ha szczytach*, ale ustaliłam z kb, że ma zostać zrobiony. wykonawca potwierdza. pozostaje ustalić, na jakim "poziomie". w oryginalnym projekcie cała dokumentacja dachu składa się z rzutu dachu, rzutu więźby (który w cieślach wzbudza ogólnie gorzki rechot) i tego jednego durnego detalu okapu dachu płaskiego. Na przekrojach budynku w ogóle nie widać ścian szczytowych :( W której części projektu miałaś widoczną/opisaną krawędź ściany szczytowej?

* jest tylko napomknięte w części opisowej, ale tak jednym zdaniem: na szczytach wylać wieniec. zero info o zbrojeniach itp.