Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam zaznaczone na rysunku - elementy konstrukcyjne poddasza. mam napisane wieniec 25x25 po skosie i wieniec w środku ścian pod heby. Mam też rozrysowany detal - zbrojenie wieńca z podanym zapotrzebowaniem

właśnie mam przed sobą "elementy konstrukcyjne poddasza" i niestety oprócz trzpieni i nadproży jest tylko zdanie: nad ścianami szczytowymi wykonać wieniec" i nic więcej o nim.

taaa i pewnie zaraz ktoś wytknie, że tak to jest z tanimi projektami gotowymi. Tylko że nasz projekt był dla kogoś robiony jako indywidualny (w części opisowej biuro nie wykasowało wszystkich informacji topograficznych i można by pewnie nawet dojść, dla kogo). Tak samo jest z projektem Spirei - ona go zamówiła jako indywidualny, a teraz wisi na stronie biura jako gotowy. no więc nasz jest po prostu niedorobiony :(

O tą przestrzeń chodzi, o której mówisz. No więc przeszukiwałam wczoraj forum na tę okoliczność i zdania są podzielone. przekonał mnie taki głos, że jak zostawię miejsce na wełnę, to nie mogę jej włożyć przed zrobieniem elewacji, bo namoknie, a jak będzie dziura, to się będą ptaszyny gnieździć i po założeniu alarmu - uruchamiać go. A styro można dać od razu - potem na nie przyjdzie jeszcze styro na elewacji i git. hm?

Styropian. Z tego co ja ustalałam, źródeł już nie pamiętam, to chciałam ścianę mieć zakończoną na poziomie gdzie zaczyna się krokiew (czyli 18 by było na ocieplenie). Nie wiem czy jest zrozumiałe co piszę ;). Daj taką grubość styopianu jaką będziesz miała, 20 to już chyba wystarczy.

Fuksło ci się z kredytem, gratuluję. No oby, tfu, tfu.

Elewacja - parapety, okapniki nad oknami, jak wygląda obróbka okna na zewnątrz - czy styropian na styk z oknem czy dodatkowa warstwa styropianu np. 2 cm w poprzek, listwa startowa, jak wysoko cokół, czy termodyble, czy z gruntowaniem. Więcej nie pamiętam :).

Podbitka? Nie zamawiałam razem z wykonaniem dachu ani z elewacją i teraz się kulam z tematem.

pozdrawiam