Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Matilde - a miałaś w projekcie opisaną wysokość ściany szczytowej i miejsce na styro?

Akurat :) Ja temat odkryłam po fakcie, murarz nie wiedział o co nam chodzi, pan mąż ostatecznie podcinał ściany sam na tyle ile się udało.

Gruntowanie - po zaciągnięciu klejem.

Tynk robisz od razu? Wiesz jaki? Odniosłam wrażenie że podawałaś cenę za samo zrobienie ocieplenia bez tynkowania?

Ale to i tak jak rozumiem na wiosnę.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cena była 50 za ocieplenie i 10 za tynk. chciałam w sumie jak najszybciej zamknąć temat wykańczania elewacji, żeby móc się na spokojnie zająć ogrodem. ale znowu się waham, żeby sobie nie strzelić w kolano i nie mieć kłopotów z osuszaniem środka po tynkach i wylewkach. sądzę, że wszystko zależy od tego, czy nam się uda zamknąć ssz jesienią i porobić instalacje przez zimę, wtedy jak najwcześniej wiosną ruszalibyśmy z elew. i środkiem, żeby sobie wszytko poschło ze 2 m-ce przed kaflami i poddaszem.

żałuję braku zdjęć, w szczególności tego, jak podlewasz strop z drabiny ;)

Głosuję za jaśniejszym dachem, antracytowych ostatnio widzę na pęczki.

Jeśli chodzi o ciepły montaż, to chcecie ścianę 3w? bo jeśli nie, to po co? Mnie w sumie sprzedawcy odradzali. Zawsze to kilka tysięcy do przodu.

Dachówka. A może jednak tegalit? przecież Wam się podobała od początku.

Drzwi zewnętrzne. Sprawdźcie wymiary, bo u mnie - tamtaramtam - Cal odpadł ze względu na nietypowy otwór. Stanęło na AFB, bo robią szersze skrzydła bez marudzenia.

Tatarak, nicht zu danken, zastałaś mnie w Stone&Design, gdzie gadałam o kostce. Przy okazji o płytach, którymi mnie zaraziłaś. Płyty chodnikowe 7-8 cm ma i Semmelrock, i Betard, i w ogóle to żadne mecyje, w tym cenowe. Ale. One nie nadają się na podjazd. Żaden brukarz, z którym rozmawiałam, nie poleca ich kładzenia, twierdzą, że będzie się pod nimi grunt zapadał. I ogólnie mocno mnie wszyscy zniechęcają do tej opcji. To tak do przemyślenia, bo ostatnio widziałam dom z podjazdem wykonanym z takich płyt... no bajka.

Aha, jeszcze o schnięciu tynków. Jak wiesz, u mnie najpierw była zrobiona elewacja, potem środek. Tynki c-w są suche. Natomiast ciągle wylewka pozostawia do życzenia, chociaż pytanie, jak schłaby przy nieocieplonym domu, czy to w ogóle miałoby duże znaczenie.

Niestety, muszę po drabinie wychodzić na samą górę, żeby podlać - i ten przeskok z drabiny na strop... jak dla mnie - salto mortale :/

Też głosujemy za szarym dachem. Pytałam o kolor okien (a w każdym razie chciałam spytać) - szary czy antracyt?

Pisząc "ciepły montaż" nie mam na myśli montażu w warstwie ocieplenia na konsolach, tylko taki "trochę cieplejszy" - czyli z taśmami illbruck.

O Tegalicie przypomniałam wczoraj mężowi - dokładnie tymi samymi słowami :) tylko nie wiem, czy p. Marcin będzie chciał go wziąć do ręki... ;)

Otwór drzwi zewn. miałaś za szeroki do Cala? Ja kazałam zrobić na 110 cm, czyli ma wejść skrzydło dziewięćdziesiątka z KP lub Cala. Jeszcze mamy sporo czasu do namysłu.

Daj mi linka do betardowych płyt 8 cm, bo ja ma kilka katalogów i nigdzie takich nie widzę - no chyba że w grę wchodzi inny wymiar boków. Z brukarzami nie rozmawiałam, bo chyba podjazd będziemy robić "tymi rencami" męża... ale teraz mnie zmartwiłaś :( nie można tego gruntu lepiej ubić? dlaczego się ma zapadać? niedobrze :(

Ty nie masz podłogówki? jakby tak ogrzewanie odpalić, to by pewnie wylewki schły jak złoto.

Oraz pytanie;

czy cena za murowanie z cegieł klinkierowych po 3,5 zł za sztukę jest ok?

Wysłałam Ci cennik betardu na maila. Ale wykonawcy kręcą nosem, mówią, że betard, Kaczmarczyk itp. to jednak dużo niższa jakość niż Libet/ Semmelrock (od cen katalogowych spokojnie odejmujesz 20%, jeśli nie więcej).

Taśmy Illbrucka też mi odradzono ;) 110cm to za dużo do Cala, sprawdź sobie szerokość otworu, coby podmurować jak coś.

Ja podłogówkę mam, tylko gazu nie ;) Ciągle nie ma Pnb na gazociąg do nas. Nie wiem, kombinujemy z podłączeniem przepływowego ogrzewacza pod podłogówkę, zobaczymy, co się da zrobić.

Z płytami ponoć - NIE DA SIĘ. Im większa, tym grunt będzie bardziej siadał i płyty będą klawiszować. Z drugiej strony - jeśli mąż będzie robił, to może za rok czy dwa po prostu poprawić grunt pod płytami i tyle.

Edytowane przez Madeleine

Oraz pytanie;

czy cena za murowanie z cegieł klinkierowych po 3,5 zł za sztukę jest ok?

zdaniem murarzy - jest :)

płaciłam w lipcu 100zł/m2

to daje znacznie mniej niż 3,5 za sztukę (na metr wchodzi około 50szt. cegieł) a jakość wykonania nie pozostawia niczego do życzenia

nie gódź się na pierwszą stawkę i polecanego fachowca - wbrew opinii, że to elitarna umiejętność, wielu murarzy to potrafi

W którymś wątku Jareko poddawał w wątpliwość opłacalność montażu okien zarówno w warstwie ocieplenia, jak i z taśmami Illbruck. Wynik był taki, że wszystko zalezy od pozostałych uwarunkowań, bo nie u każdego to jest opłacalne. Potem Ellik obliczała dla swojego domu zapotrzebowanie na ciepło. Przy wskaźniku wymiany powietrza na godzinę brała 0,5 zamiast standardowego 4. Mpoplaw w wątku o OZC podał bowiem, że dla montażu okien w warstwie ocieplenia i montażem na taśmy w związku z jego szczelnością przyjmował to 0,5. Dla ogólnego wyniku OZC była różnica 2-4 tys. kW ze względu na mniejsze straty na wentylacji. Jak miałam obliczane OZC, to wpisano mi 4. Pytałam, czy przy moim montażu, podobnie jak w tych dwóch ww nie można przyjąć wymiany 0,5/h. Nie pamiętam już dokładnej odpowiedzi (chyba podawałam ją w komentarzach), ale była negatywna, również do montażu w warstwie ocieplenia i montażem na taśmy.

A czy to nie było pytanie nie o montaż w warstwie ocieplenia, tylko rekuperację? I odpowiedź wskazywała na istniejące nieszczelności w budynku, że tylko badanie szczelności jest w stanie precyzyjnie je określić. A poza tym dla celów certyfikacji i tak przyjąć trzeba wszystko zgodnie z założeniami, czyli nie uwzględnia się mniejszych strat na wentylacji.

Co do płyt na podjazd.

Sugeruję jak z wszystkimi produktami brukarskimi nietypowymi rozejrzeć się wcześniej czy są w ogóle dostępne i nie napalać za bardzo.

Bo jak się okazało znaczna część produktów w ofercie takich producentów jak semmelrock czy libet istnieje tylko wirtualnie - nie mają na magazynach i nie mają w planach produkcyjnych, czyli mogą być, ale zupełnie nie wiadomo kiedy....

No u nas z betardem o tyle fajnie, że mają pod Wrocławiem fabrykę i zrobi. Ale kurczę, ja raczej pasuję, rozmawiałam chyba z 10 brukarzami i wszyscy jak jeden mąż odradzają/ nie dają gwarancji itd. No to coś w tym musi być.

Ale już miałam wizję płyt + uzupełnienia z kostki granitowej. (mój mąż za to jest fanem kostek z posypką... dobrze, że nie barw jesieni)

A czy to nie było pytanie nie o montaż w warstwie ocieplenia, tylko rekuperację? I odpowiedź wskazywała na istniejące nieszczelności w budynku, że tylko badanie szczelności jest w stanie precyzyjnie je określić. A poza tym dla celów certyfikacji i tak przyjąć trzeba wszystko zgodnie z założeniami, czyli nie uwzględnia się mniejszych strat na wentylacji.

odpowiedź Jareko dotyczyła montażu, wskażniki mpoplawa dotyczyły przyjęcia współczynnika nkrotności wymiany powietrza na godzinę uzależniając go od sposobu montażu okien. To, co Ty napisałaś jest chyba po części argumentacją mojego obliczeniowca co do tego, że bez badania szczelności nie można tak sobie przyjąć 0,5 zamiast 4 tylko w oparciu o sposób montażu okien.

Reasumując, obliczanie opłacalności montażu na bazie tych wskaźników nie jest prawidłowe. Co pewnie nie oznacza, że taki montaż opłaca się lub nie. Ja, analizując swój montaż, posiłkowałam się nimi. U nas jednak główny argument za takim a nie innym montażem wynikał z konieczności schowania rolet. Do tanich też nie należał. Cóż, kolejna rzecz do dopisania w razie budowy kolejnego domu w rubryce - pamiętać, aby potem nie dopłacać ;)

Edytowane przez Spirea