Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mam Illbrucka. U mnie dookoła okien są wszędzie profile bazowe, okna są cofniętę o 2-3cm do środka.Profile bazowe z obu stron są obłożone styropianem. Chodziło o "ciepły montaż" i zmieszczenie skrzynek od rolet pod elewacją.

Miałam wyceny na Illbrucka - na moich ok. 105mb/42m2 okien zwykły montaż kosztował X, montaż Illbruck 2X, a montaż w warstwie ocieplenia z kotwami JBD 3X.

im większe, tym bardziej odpada. Im większa płyta, tym większa wymagana grubość - dla przykładu, płyta 50x50 powinna mieć grubość 10cm, aby się nadawała pod ruch samochodowy. Natomiast takie płyty można zrobić na tarasach itp., czyli wszędzie tak, gdzie nie ma takich obciążeń.

Z tanich i w miarę wyglądających betonowo jest semmelrock cititop - 20x30cm. Cena katalogowa 50pln.

szkoda, muszę poszukać starego numeru Muratora, bo był w nim opisany podjazd z betonu. Chodzi mi właśnie o coś takiego przed garaż, a płyty na przejście od ewentualnej furtki do drzwi wejściowych. To, z kolei widziałam w jakichś pismach typu Dom&Wnętrze i wyglądało super.

Ja mam u siebie w projekcie taras betonowy, bo coś takiego mi się widziało. Taki beton jest pod budynkiem Politechniki z tymi okrągłymi oknami. Byłam tam ostatnio i jest akurat wszystko remontowane. Wydaje się, więc, że beton się nie sprawdził :(

Tatarak,

ja się nie zgodzę z tym, że każdy murarz dobrze połozy klinkier. o jakości kładzenia klinkieru świadczą kolorowe wykwity jakie w wielu miejscach na murkach klinkierowych widać.

Klinkier to zabawa dla cierpliwych murarzy, co to każdą cegiełke pieszczą ręką, gąbką i nie mają presji czasu nad sobą. Jeżdżać do siebie obserwowalem stawianiw płotu z klinkieru o dług. 15m i wys. ok. 1,5m - gostek dziennie kladł ok. 20cegieł. Murek wygląda slicznie

niedaleko mojej budowy plot z klinkieru o dł. 50m dwóch murarzy zrobiło w tydzień - po 2 latach biale nacieki sa na całym murku.

Szczerze mówiąc przy tej różnicy cenowej poszłabym w tegalit. 3 tysiące - masz połowę płytek do łazienki, wypasioną zmywarkę czy super lampę.

Spirea, ja się też naoglądałam betonu, i w gazetach, i w sieci. Na żywo też mijam od czasu do czasu dom z podjazdem z płyt. Nic nie wygląda na pozapadane, ale tam wjazd jest idealnie na poziomie ulicy. No ale nie wiem, może jednak coś bardziej uniwersalnego, tj. mniejsze płyty i uzupełniająco kostka granitowa?

Madeleine - sama nie wiem, z kolei mój mąż mówi, że przy tej różnicy nie ma się co zastanawiać, tylko brać ceramikę. a ja muszę siąść z kalkulatorem i policzyć, czy będzie skąd te 3 k wycisnąć. i sprawdzić w banku, czy się nie przyczepią, bo w kosztorysie stoi dachówka ceramiczna.

A Ty masz dużą różnicę między ulicą a wjazdem?

Ellaj - nie znałam tej firmy, dziękuję :) muszę zadzwonić i pogadać, czy te płyty się nadają na podjazd. jak oglądałam semmelrocka, to płytki chodnikowe mieli od ręki, a facet nic nie mówił, żeby był kłopot z odstępnością tych grubszych na podjazd, ale może nie był zorientowany (szef był na urlopie). muszę tam zadzwonić i się dowiedzieć. dzięki, dziewczyny :)

Katastrofą ekologiczną się nie przejmuj, skuje się to i wrzuci do wykopu pod podjazd czy gdziekolwiek indziej.

Wodę masz gdzie? w budynku już? bo generalnie zostałam uświadomiona (post factum oczywiście), że wypadałoby otynkować kawałek ściany, do której wchodzi się z licznikiem. A tak po wsze czasy będę miała brzydko.