Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Moose - z tym, że u mnie oprócz planowania kwiatków nie dzieje się nic innego chwilowo (aaapsik!) :/

Kaśka73- oh, jak ja bym chciała humus już rozgrabiać! szczęściara!

Ryska - spokojnie, jesienią sobie uprzątniecie, w zimę parę razy wpadniesz na kawkę i jeśli tylko zechcesz, a ja dam radę, to coś wykombinujemy. a na wiosnę Cioteczka Tatarak wetknie Ci w ziemię parę patyków i ani się obejrzysz, jak się zazieleni :) Ty byś normalnie wszystko od razu chciała, pędziwietrze :)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprytny ten bungalow po polsku:)

Na pierwszy rzut oka się mnie podoba, jak będę miała dłuższą chwilę żeby się przyjrzeć i coś mi przyjdzie do głowy to napiszę...

Ale, ale czy on nie jest dokładnym zaprzeczeniem wcześniejszych założeń - większy, ze skomplikowanym dachem?

Tamte założenia padły czy to jest tylko luźna inspiracja?

Bo jak założenia padły to się otwiera pole do popisu, w grę będzie wchodziło o wiele więcej projektów.

W zasadzie to chyba jest tak, że oglądamy i oglądamy i oglądamy... i utwierdzamy się w słuszności pierwszych założeń, coś tam kreślimy na papierze, spisujemy pomysły, które koniecznie chcemy mieć w swoim projekcie. Ale zasadniczo wracamy do pierwszych wytycznych. No chyba, że znajdziemy coś, w czym się zakochamy na maksa i będziemy gotowi poświęcić x tysięcy więcej, żeby to mieć :) (oby nie!)

Byłam w Twoim ogródeczku :) ładny ten przydomowy, a i plantacja berberysów, ogników i trzmielin godna pozazdroszczenia. Mnie już skręca żeby coś posadzić, a tu kopary u nas jak nie było tak jeszcze trochę nie będzie.

Jeśli miałabyś wybierać projekt to zdecydowanie ten bungalow po polsku jest całkiem, całkiem. Było by gdzie pojeździc na rolkach :) A moją uwagę zwrócił szczególnie kibelek na końcu budynku, taki odstający dzyndzelek :rolleyes:

Wybierajcie, przebierajcie te projekty owocnie i mam nadzieje że zjadziecie domek bez żadnych kompromisków.

Gratuluję finalizacji transakcji!!!

Zaczekałabym na mpzp. Może się okazać, że wpiszą takie rzeczy, które zniwelują Wasz pomysł na dom.

A my projektu gotowego szukaliśmy dłuuuuugo i w końcu stanęło na indywidualnym, w przeciwnym razie musielibyśmy pójść na wiele kompromisów. Za wiele:)

Byłam w Twoim ogródeczku :) ładny ten przydomowy, a i plantacja berberysów, ogników i trzmielin godna pozazdroszczenia. Mnie już skręca żeby coś posadzić, a tu kopary u nas jak nie było tak jeszcze trochę nie będzie.

Jeśli miałabyś wybierać projekt to zdecydowanie ten bungalow po polsku jest całkiem, całkiem. Było by gdzie pojeździc na rolkach :) A moją uwagę zwrócił szczególnie kibelek na końcu budynku, taki odstający dzyndzelek :rolleyes:

Wybierajcie, przebierajcie te projekty owocnie i mam nadzieje że zjadziecie domek bez żadnych kompromisków.

Cieszę się, że podoba Ci się mój ogródeczek :) Jak się obrobisz, zapraszam na wizytę w realu!

Jeśli o chodzi o projekt bezkompromisowy, to jednak najpierw konieczna byłaby wygrana w lotto. A tak to raczej jesteśmy zwolennikami mierzenia zamiaru podłóg sił: nie zamierzamy się "zażynać" dla domu :)

Gratuluję finalizacji transakcji!!!

Zaczekałabym na mpzp. Może się okazać, że wpiszą takie rzeczy, które zniwelują Wasz pomysł na dom.

A my projektu gotowego szukaliśmy dłuuuuugo i w końcu stanęło na indywidualnym, w przeciwnym razie musielibyśmy pójść na wiele kompromisów. Za wiele:)

Dzięki serdeczne! Zapisy nowego mpzp mniej więcej znamy (mając go na uwadze kupowaliśmy działkę), ale jak wiadomo, dopóki nie zostanie ostatecznie zatwierdzony, zawsze coś tam mogą władze pokombinować. Więc wolimy ostrożnie poczekać :)

Dużo tego zastanawiania... pomyślę o tym później.... a jak coś wymyślę dam znać:)

Na szybko: w Bliskim wszędzie jest naprawdę blisko, moim zdaniem jest zdecydoanie za mały:)

Znany ma dostyć fajny i logiczn rozkład pomieszczeń i odpowiadajacą Wam bryłę, ale jak tam u niego z wielkością pomieszceń, bo nie ma na tym rysunku...też jakoś tak to wszystko na malutkei wygląda.

No dobra wyjdzie, że ja z moim 160 cm wzrostu mam jakąś gigantomanię:)

Ale jedna uwaga, choć może ja się zbytnie znam, wszystkie dachy, które pokazałaś są proste w konstrukcji, nie maja żadnych wolich oczu, lukarn, wiezyczek i innych cyrków, to, że jest więcej niż 4 płaszczyzny samo w sobie chyba aż tak bardzo kosztów dachu nie winduje...

Myślę, że warto by się zwrócić o wycenę dachów dla tych projektów do wykonawców tak dla porównania i będziecie mieli wtedy obraz czy to są koszty dla których warto szarpać się z wyborem tylko spośród projektów o najmniej skomplikowanych dachach...

Bo nie wydaje mi się aby różnica w cenie tych dachów była aż tak znacząca (nie licząc oczywiście powierzchni bo to inna para kaloszy).

Obejrzałam sobie projekt Znanego na stronie muratora.

Jest super:) Wcale nie taki mały:)

Podoba mi się bardzo zadaszony ganek (tarasik) od strony frontowej.

W ogóle fajny jest, taki swojski i sympatyczny:)

Moim zdaniem logicznie wykorzystana przestrzeń, połączenie 13 z 12 to dobry pomysł.

A może z garażu (pomniejszyć go na jedno auto) dałoby się wygospodarować jakieś dwa nieduże pomieszczenia na garderobę i pomieszczenie gospodarcze zwane graciarnią:)

Czytałam, przysięgam, ale racjonalnego wytłumaczenia nie mam:)

Ale po przeczytaniu się zorientowałam, że ja patrzyłam na jakiś inny wariant Znanego (większe ma pomieszczenia)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_znany-wariant-i,392,1,.htm

Ten większy byłby fajniejszy...

No dobra, dobra już się uspokajam:)

Mniejszy też jest fajny. Podoba mi się.

Czytałam, przysięgam, ale racjonalnego wytłumaczenia nie mam:)

Ale po przeczytaniu się zorientowałam, że ja patrzyłam na jakiś inny wariant Znanego (większe ma pomieszczenia)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_znany-wariant-i,392,1,.htm

Ten większy byłby fajniejszy...

No dobra, dobra już się uspokajam:)

Mniejszy też jest fajny. Podoba mi się.

Najwyraźniej w jakiś sposób jesteśmy połączone przez kosmos... :)

Ten większy Znany jest dla nas za duży: 200 metrów i 5 pokoi oprócz salonu na 3 osoby, a za jakieś 20 lat na dwie? Kto mi to będzie sprzątał? :)