ellaj 02.10.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Aha. No to dzwonie jutro. Ja i tak dopiero potrzebuje na nastepny rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 A na domawianie materiału nie ma co liczyć, bo na 99% przyjedzie w innej tonacji kolorystycznej niż to co już masz położone na dachu (taki urok wypalanej dachówki ceramicznej).Demagogia, brakło mi i skrajnych, i gąsiorów, i dachówki podstawowej. Domówiłam, odcień czarny identyczny jak wcześniejszy czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Madeleine - a jechało do Ciebie z fabryki czy z placu jakiegoś dystrybutora?Bo jeśli to pierwsze to naprawdę większość producentów ostrzega lojalnie że przy dachówkach płaskich odcienie mogą się sporo różnić (i będzie to widać na dachu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.10.2011 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Demagogia, brakło mi i skrajnych, i gąsiorów, i dachówki podstawowej. Domówiłam, odcień czarny identyczny jak wcześniejszy czarny mogło lecieć szkliwo "z tej samej beczki". jakby w międzyczasie zmienili beczkę, to odcień mógłby być różny. akurat ciut wiem o szkliwach, więc ten - na dwoje babka wróżyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 z fabryki, czekałam chyba miesiąc. A potem jeszcze 2 na dachówkę wentylacyjną, żeby kable na dach wypuścić. Znowu odcień ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 jakie kable na dach? o czym nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.10.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 jakie kable na dach? o czym nie wiem? np. antena, pogodówka i inne kwestie do sterowania automatyką. mimo zapisków w magicznym kajecie, jeszcze sporo przed Tobą spraw, o których nie wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 no to mnie pocieszyłeś... pogodówkę się na dach wyprowadza? mówimy o sterowaniu ogrzewaniem, prawda? antena... gdyby to ode mnie zależało, to bym w ogóle telewizor z domu wyrzuciła, stąd i nie wiem. aaaa jak, kto i kiedy robi instalację odgromową na dachu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.10.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Pogodówkę się robi raczej na elewacji północnej, niż na dachu.Tak przynajmniej zeznawali wszyscy instalatorzy kotłów i kierbud. Odgromówkę to trzeba zacząć wylewając ławy (bednarka).Potem grunt żeby resztę zrobić przed ociepleniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 03.10.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Pogodówkę się robi raczej na elewacji północnej, niż na dachu. Tak przynajmniej zeznawali wszyscy instalatorzy kotłów i kierbud. Dokładnie tak. Ja też mam swój czujnik na północnej ścianie, to oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 no to dobrze, że na elewacji i to do tego północnej - będzie niedaleko do pompy Bednarkę mam przyspawaną do zbrojenia ław i wypuszczoną w 4 narożnikach, jak kazał elektryk. co dalej? czy przy zamawianiu dachówek trzeba uwzględnić jakieś specjalne elementy do montowania tych drutów na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.10.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Tatarak - nie musisz. Chyba że sprzedawca od razu oferuje uchwyty nagąsiorowe do drutu, to można wziąć - ale można to też założyć później. Sprawdź czy Twój elektryk ma uprawnienia na odgromówkę - podobno niewielu elektryków to ma. I najlepiej zapytać jego czy będzie wolał sobie później zamontować samemu uchwyty na dachu czy mają to zrobić dekarze (a jeśli mają zrobić dekarze to musi Ci powiedzieć jakie uchwyty). Weź też pod uwagę że np. z Nibrą właściwie odpada Ci mocowanie drutu na dachu przy pomocy uchwytów mocowanych do łat - nie ma po prostu takich długich uchwytów. U mnie miało kiedyś iść z kalenicy po dachu, ale ostatecznie idzie po ścianie szczytowej i tak jest nawet lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Salik, masz jaką ilustrację tego "iścia po ścianie szczytowej"? u mnie słabo z wyobraźnią, jak w grę wchodzi jakikolwiek drut, kabel etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.10.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Zerknij do naszego dziennika, w sobotę wklejałem zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 03.10.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 no to dobrze, że na elewacji i to do tego północnej - będzie niedaleko do pompy Pamiętaj jeszcze, że musi być*umiejscowiony w jakiejś*odległości od okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Pamiętaj jeszcze, że musi być*umiejscowiony w jakiejś*odległości od okien w zasadzie to mam tam jedno okno - od łazienki. ale mogę się od niego odsunąć na dużo metrów. bo to chodzi o to, żeby ciepło z okna nie zakłócało pracy pogodówki, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Zerknij do naszego dziennika, w sobotę wklejałem zdjęcia ok, już lecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 super zdjęcie - wszystko jasne ukradłam sobie na kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.10.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 słuchajcie, jak jest właśnie z tą pogodynką? Wczoraj mnie olśniło, że mam coś takiego w pudełku do zamontowania, natomiast nie mam wyprowadzonego kabla Przy elektryce do głowy mi to nie przyszło. Piszecie, że na elewacji północnej, a na jakiej wysokości to zawiesić, są jakieś szczególne wymogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 krajst, no właśnie! kabel do tego trzeba wyprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts