Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A na domawianie materiału nie ma co liczyć, bo na 99% przyjedzie w innej tonacji kolorystycznej niż to co już masz położone na dachu (taki urok wypalanej dachówki ceramicznej).
Demagogia, brakło mi i skrajnych, i gąsiorów, i dachówki podstawowej. Domówiłam, odcień czarny identyczny jak wcześniejszy czarny ;)

Demagogia, brakło mi i skrajnych, i gąsiorów, i dachówki podstawowej. Domówiłam, odcień czarny identyczny jak wcześniejszy czarny ;)

mogło lecieć szkliwo "z tej samej beczki". jakby w międzyczasie zmienili beczkę, to odcień mógłby być różny. akurat ciut wiem o szkliwach, więc ten - na dwoje babka wróżyła :)

no to dobrze, że na elewacji i to do tego północnej - będzie niedaleko do pompy :)

Bednarkę mam przyspawaną do zbrojenia ław i wypuszczoną w 4 narożnikach, jak kazał elektryk. co dalej? czy przy zamawianiu dachówek trzeba uwzględnić jakieś specjalne elementy do montowania tych drutów na dachu?

Tatarak - nie musisz.

Chyba że sprzedawca od razu oferuje uchwyty nagąsiorowe do drutu, to można wziąć - ale można to też założyć później.

Sprawdź czy Twój elektryk ma uprawnienia na odgromówkę - podobno niewielu elektryków to ma.

I najlepiej zapytać jego czy będzie wolał sobie później zamontować samemu uchwyty na dachu czy mają to zrobić dekarze (a jeśli mają zrobić dekarze to musi Ci powiedzieć jakie uchwyty).

Weź też pod uwagę że np. z Nibrą właściwie odpada Ci mocowanie drutu na dachu przy pomocy uchwytów mocowanych do łat - nie ma po prostu takich długich uchwytów.

U mnie miało kiedyś iść z kalenicy po dachu, ale ostatecznie idzie po ścianie szczytowej i tak jest nawet lepiej :)

słuchajcie, jak jest właśnie z tą pogodynką? Wczoraj mnie olśniło, że mam coś takiego w pudełku do zamontowania, natomiast nie mam wyprowadzonego kabla :( Przy elektryce do głowy mi to nie przyszło. Piszecie, że na elewacji północnej, a na jakiej wysokości to zawiesić, są jakieś szczególne wymogi?