Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchajcie, jak jest właśnie z tą pogodynką? Wczoraj mnie olśniło, że mam coś takiego w pudełku do zamontowania, natomiast nie mam wyprowadzonego kabla :( Przy elektryce do głowy mi to nie przyszło. Piszecie, że na elewacji północnej, a na jakiej wysokości to zawiesić, są jakieś szczególne wymogi?

Tak

1,5-2 m od ziemi

Tataraku, dokładnie :yes: o to chodzi, żeby ciepło z domu (wychodzące przez otwory) nie zakłócało czujnika temperatury

no to mnie pocieszyłeś... pogodówkę się na dach wyprowadza? mówimy o sterowaniu ogrzewaniem, prawda?

antena... gdyby to ode mnie zależało, to bym w ogóle telewizor z domu wyrzuciła, stąd i nie wiem. aaaa jak, kto i kiedy robi instalację odgromową na dachu??

ja na dach mam wyprowadzony internet, satelitę i pogodówkę (plus drugie podejście do niej na ścianie pn - zobaczymy, gdzie będą bardziej miarodajne odczyty: na dachu na pewno lepsze wiatry, ale czarna dachówka może zakłócać odczyt temperatury)

ja na dach mam wyprowadzone parę kabli, ale chyb pogodówki tam nie mam. Muszę spytać elektryka, może pomyślał za mnie.

U mnie Tatarak są to kable wyprowadzone przez komin. Nie mam żadnych dachówek systemowych. Zresztą płaskie dachówki mają chyba dość ograniczony wybór jeśli chodzi o takie dedykowane dachówki.

Można wziąć dedykowaną dachówkę antenową, ale można też wentylacyjną (do wentylacji połaci dachowej) - kosztuje jakieś 10x mniej ;)

Aha, i dla fanek płyt betonowych przed domem. Betard zrobi takie na zamówienie bez problemu, ma je u siebie przed wejściem (połączone z kostką granitową). W ogóle warto podjechać do Długołęki i zwiedzić ich biuro, fantastyczna sprawa.

mam ich po drodze, to muszę podjechać. Dzięki.

Madeleine, zmartwiłaś mnie tą wentylacją. Do mnie dopiero przyjadą montować rekuperator i obawiam się właśnie tego podłączenia do skroplin. Napisali mi opis, jak to ma być zrobione, podesłałam potem zdjęcie, ale nie napisali nic - czy ok czy nie. Najgorsze, że nie mamy kontaktu do rekuperatora. Teraz nie wiem, czy był i tynkarze zatynkowali, czy nie było. Kotłownia była cały czas zawalona i jako jedyne miejsce, nie mamy obfotografowanych kabli :(

ja na dach mam wyprowadzony internet, satelitę i pogodówkę (plus drugie podejście do niej na ścianie pn - zobaczymy, gdzie będą bardziej miarodajne odczyty: na dachu na pewno lepsze wiatry, ale czarna dachówka może zakłócać odczyt temperatury)

jak dobrze, ze tak szczególowo opisalaś swoje kabelki

Ja tematu rekuperatora nie ogarniam (podobnie jak elektryki i hydrauliki - czyli całej kotłowni). To działka mojego męża i mam za swoje.

Generalnie najbardziej przeszkadzał nam ich tumiwisizm. My spinamy wszystkie urządzenia do domu inteligentnego, więc nie są to rzeczy typowe, które wszyscy montażyści robią na co dzień. Równocześnie z reku montowana była klimatyzacja (cymex - polecam). No i mieliśmy piękne porównanie. Panowie od klimatyzacji byli pomocni, starali się znaleźć wyjście z sytuacji, wymyślić rozwiązanie, chcieli, aby ich działka została zintegrowana poprawnie. Po montażu mieliśmy kilka telefonów od szefa, który upewniał się, że wszystko gra, czy jesteśmy zadowoleni, wyjaśniał wszystko itd. Pełen profesjonalizm (przy okazji obalili mit, że w silce jest problem z robieniem ładnych i cienkich bruzd i chowaniem instalacji w ścianach).

Skaven miał wszystko w d...

Tatarak, w pewnym sensie - nie mieliśmy prądu cały dzień, dopiero przyszedł, ogarniam dzieci i odpisuję.

Aha, i dla fanek płyt betonowych przed domem. Betard zrobi takie na zamówienie bez problemu, ma je u siebie przed wejściem (połączone z kostką granitową). W ogóle warto podjechać do Długołęki i zwiedzić ich biuro, fantastyczna sprawa.

Oooo, super.

Jakiej wielkosci sa te plyty i czy sa tylko szare czy moze grafitowe tez?

Madeleine, a w ktorym mniej wiecej miejscu jest Betard w Dlugolece?

Mam niedaleko do nich.

zrobią każde na wymiar. Pod podjazd muszą być zbrojone. Z tym, że jest to zdecydowanie droższa sprawa niż kostka. Nie dopytywałam, bo mój mąż jest fanem kostek z posypką ;)

To jest w Długołęce już jak się wyjeżdża, Polna 30 (ale wjazd z głównej drogi), po prawej stronie, jadąc od Wrocławia. Koło UPSa bodajże.