Spirea 03.10.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Tatarak, ale Ci zazdroszczę, że czytasz te wszystkie wpisy na etapie, którym jesteś. Elektrykę planowałam na podstawie jakiegoś wątku, gdzie było podane, o czym pamiętać... a pogodynki tam nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 03.10.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 słuchajcie, jak jest właśnie z tą pogodynką? Wczoraj mnie olśniło, że mam coś takiego w pudełku do zamontowania, natomiast nie mam wyprowadzonego kabla Przy elektryce do głowy mi to nie przyszło. Piszecie, że na elewacji północnej, a na jakiej wysokości to zawiesić, są jakieś szczególne wymogi? Tak 1,5-2 m od ziemi Tataraku, dokładnie o to chodzi, żeby ciepło z domu (wychodzące przez otwory) nie zakłócało czujnika temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.10.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 no to mnie pocieszyłeś... pogodówkę się na dach wyprowadza? mówimy o sterowaniu ogrzewaniem, prawda? w przypadku Madeleine mialem na mysli inną automatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Tak 1,5-2 m od ziemi Tataraku, dokładnie o to chodzi, żeby ciepło z domu (wychodzące przez otwory) nie zakłócało czujnika temperatury Czyli jeszcze trzeba pamiętać, żeby wyrzut od wm był odpowiednio daleko. jaki odstęp powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.10.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 no to mnie pocieszyłeś... pogodówkę się na dach wyprowadza? mówimy o sterowaniu ogrzewaniem, prawda? antena... gdyby to ode mnie zależało, to bym w ogóle telewizor z domu wyrzuciła, stąd i nie wiem. aaaa jak, kto i kiedy robi instalację odgromową na dachu??ja na dach mam wyprowadzony internet, satelitę i pogodówkę (plus drugie podejście do niej na ścianie pn - zobaczymy, gdzie będą bardziej miarodajne odczyty: na dachu na pewno lepsze wiatry, ale czarna dachówka może zakłócać odczyt temperatury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.10.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Madeleine - Internet?Macie jakąś radiówkę czy innego Wimaxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Radiowy, zamontowany od kilku miesięcy, parametrów nie znam, ale ponoć jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Madeleine, i potrzebowałaś do tego wszystkiego jakichś specjalnych dachówek systemowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.10.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 ja na dach mam wyprowadzone parę kabli, ale chyb pogodówki tam nie mam. Muszę spytać elektryka, może pomyślał za mnie. U mnie Tatarak są to kable wyprowadzone przez komin. Nie mam żadnych dachówek systemowych. Zresztą płaskie dachówki mają chyba dość ograniczony wybór jeśli chodzi o takie dedykowane dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 no tak, tylko że my nie mamy komina. będzie tylko ta rura od kozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.10.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Można wziąć dedykowaną dachówkę antenową, ale można też wentylacyjną (do wentylacji połaci dachowej) - kosztuje jakieś 10x mniej Aha, i dla fanek płyt betonowych przed domem. Betard zrobi takie na zamówienie bez problemu, ma je u siebie przed wejściem (połączone z kostką granitową). W ogóle warto podjechać do Długołęki i zwiedzić ich biuro, fantastyczna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.10.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 mam ich po drodze, to muszę podjechać. Dzięki. Madeleine, zmartwiłaś mnie tą wentylacją. Do mnie dopiero przyjadą montować rekuperator i obawiam się właśnie tego podłączenia do skroplin. Napisali mi opis, jak to ma być zrobione, podesłałam potem zdjęcie, ale nie napisali nic - czy ok czy nie. Najgorsze, że nie mamy kontaktu do rekuperatora. Teraz nie wiem, czy był i tynkarze zatynkowali, czy nie było. Kotłownia była cały czas zawalona i jako jedyne miejsce, nie mamy obfotografowanych kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Madeleine - dostałaś mojego maila re. płytkarz dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.10.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 ja na dach mam wyprowadzony internet, satelitę i pogodówkę (plus drugie podejście do niej na ścianie pn - zobaczymy, gdzie będą bardziej miarodajne odczyty: na dachu na pewno lepsze wiatry, ale czarna dachówka może zakłócać odczyt temperatury) jak dobrze, ze tak szczególowo opisalaś swoje kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Spirea - my pod skropliny z reku mamy po prostu wejście do kanalizacji poprowadzone w ścianie.Analogicznie z kotłem. Nie masz kontaktu, czyli gniazdka?No to niedobrze, nie wiem jak u Ciebie ale u nas był wymóg żeby reku wisiał na oddzielnym obwodzie 16A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja tematu rekuperatora nie ogarniam (podobnie jak elektryki i hydrauliki - czyli całej kotłowni). To działka mojego męża i mam za swoje. Generalnie najbardziej przeszkadzał nam ich tumiwisizm. My spinamy wszystkie urządzenia do domu inteligentnego, więc nie są to rzeczy typowe, które wszyscy montażyści robią na co dzień. Równocześnie z reku montowana była klimatyzacja (cymex - polecam). No i mieliśmy piękne porównanie. Panowie od klimatyzacji byli pomocni, starali się znaleźć wyjście z sytuacji, wymyślić rozwiązanie, chcieli, aby ich działka została zintegrowana poprawnie. Po montażu mieliśmy kilka telefonów od szefa, który upewniał się, że wszystko gra, czy jesteśmy zadowoleni, wyjaśniał wszystko itd. Pełen profesjonalizm (przy okazji obalili mit, że w silce jest problem z robieniem ładnych i cienkich bruzd i chowaniem instalacji w ścianach). Skaven miał wszystko w d... Tatarak, w pewnym sensie - nie mieliśmy prądu cały dzień, dopiero przyszedł, ogarniam dzieci i odpisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 03.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Aha, i dla fanek płyt betonowych przed domem. Betard zrobi takie na zamówienie bez problemu, ma je u siebie przed wejściem (połączone z kostką granitową). W ogóle warto podjechać do Długołęki i zwiedzić ich biuro, fantastyczna sprawa. Oooo, super. Jakiej wielkosci sa te plyty i czy sa tylko szare czy moze grafitowe tez? Madeleine, a w ktorym mniej wiecej miejscu jest Betard w Dlugolece? Mam niedaleko do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.10.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 zrobią każde na wymiar. Pod podjazd muszą być zbrojone. Z tym, że jest to zdecydowanie droższa sprawa niż kostka. Nie dopytywałam, bo mój mąż jest fanem kostek z posypką To jest w Długołęce już jak się wyjeżdża, Polna 30 (ale wjazd z głównej drogi), po prawej stronie, jadąc od Wrocławia. Koło UPSa bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 03.10.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Dzieki Madeleine.Wlasnie ogladalam ich strone i maja grafitowe. Super wygladaja, ale ciekawe jakie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 to ja się też będę musiała wybrać, ale temat na jutro to głównie dziecięca poradnia nefrologiczna... blech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts