Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Salik, uff wyjaśniło się. Kabel do rekuperatora mamy zwinięty pod sufitem, bo nie wiadomo było, gdzie będzie dokładnie wisieć i gdzie powinno być gniazdo. Będą musieli więc to założyć ludzie od wentylacji (chociaż po wpisach Madeleine mam wątpliwości, czy to zrobią). Ku mej wielkiej radości mamy też wyprowadzony kabel do pogodówki - Pan Kocot jest po prostu nieoceniony :)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam bezokapowy i bez-dachówko-wentylacyjny dach. Pan w naszej hurtowni z kolei powiedział, że nie ma problemu i powietrze się dostaje na membranę samo. Ale zabij - nie pamiętam którędy. Dekarz potwierdził i rozłożyli bez dachówek wentylacyjnych. Na chłopski rozum nie jest to przecież tak szczelne pokrycie, żeby powietrzu było barierą.

Tatarak - a patrzyłas na Piano Meyera-Holsena?

My początkowo byliśmy zdecydowani na Nibrę G10, ale po porównaniu wycen Piano wyszła znacznie(sic!) taniej. Nie wiem, jaki duży dach będziecie mieli, ale Nibra ma bardzo duże te dachówki - na wielkich połaciach wygląda dobrze, na małych gorzej znacznie, bo proporcje siadają. Piano jest mniejsza i delikatniejsza.

Sylwerson, oglądaliśmy ją, bo nasz dekarz ją mocno promuje, ale po obecnym kursie euro wychodzi nam w kosmicznej cenie :( jutro dowiem się ostatecznie - mam nadzieję - czy nibra będzie dostępna, a jeśli nie - idziemy w tegalit. mamy jeszcze wycenę na turmalin, ale wyszła drożej niż nibra, a budżet mamy, jaki mamy :(

Tatarak, u mnie ten okap jest zrobiony dokładnie tak, jak ustaliliście.

Co do okien, to RAL 7016, struktura gładka (nie pamiętam dokładnie jak się fachowo nazywa).

W tygodniu na pewno będę na budowie, więc jak chcesz to możemy spróbować się zgrać i podjedziecie zobaczyć.

A w ogóle to dziś zaingurowałam sezon jesienny odpalając swoją fotowitę. jeśli ktoś cierpi na sezonowe obniżenie nastroju, to polecam. ja swoją kupiłam rok temu na alleteges i ubiegłą jesień oraz zimę bardzo dobrze wspominam. fakt, że nie mogę jej stosować ściśle wg instrukcji (czyli patrzeć bezpośrednio w światło z dość małej odległości przez ileś tam minut), bo dostają strasznego bólu głowy, ale stawiam sobie obok biurka, tak że światło mam na wysokości twarzy w odległości 1,2 m i zostawiam ją włączoną do 2 godzin. I czuję się dobrze, czego i Wam życzę :) ponieważ jestem ciągle w absolutnym niedoczasie i nawet odbiory materiałów zrzuciłam dziś na p. Arka, to tymczasem pa pa :)

tak, ale okazuje się, że to problem z oknem z garażu - bo ono ma być uchylne. z oknem w kuchni nie będzie raczej kłopotu, bo to fiks. a co do okna w garażu, pan Mariusz ma się dowiedzieć od producenta - czy pomoże jeśli damy tylko podwójne szklenie (bo garaż i tak nieogrzewany), czy trzeba będzie ciut podmurować, żeby zwęzić o parę cm.

no nic, wysłałam zapytanie o MS i zobaczymy, czego się dowiem.

anyway, nie da rady budować domu bez Waszej pomocy :) w każdym razie ja bym nie dała rady :)