salik 10.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Wszystko jasne No to fixem bym się nie martwił, największy problem jest właśnie z RU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.10.2011 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 aczkolwiek w dużych fiksach będę mieć grubsze szyby (6 nie 4) i odpowiednio mniejsze dystanse między nimi. podobno tak wynika z ich ciężaru i naprężeń - inaczej producenci nie dają gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.10.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Cenowo to ciężko mi zgadnąć, kiedy robiłam wyceny, Heka dało mi takie ceny, jak MS. Ale od tamtego czasu trochę się chyba w ich polityce cenowej pozmieniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.10.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 w tej chwili jak biorę lepsze parametry, to heka wychodzi mi taniej, a jak ciut słabsze (mówię o izolacyjności cieplnej) - to jezierski taniej. o ile wszystko dobrze zrozumiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.10.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 u Jezierskiego nie dostaniesz gładkiej faktury.Tatarak, jeśli przyjadą z rekuperatorem w terminie, to powinnam być w środę. W czwartek montują szambo, ale chyba nie dam rady rano podjechać, bo inne nieprzekładalne rzeczy w kalendarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.10.2011 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Środa bardzo chętnie po południu czy rano? podeślesz mi instrukcję dojazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekk 10.10.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Cenowo to ciężko mi zgadnąć, kiedy robiłam wyceny, Heka dało mi takie ceny, jak MS. Ale od tamtego czasu trochę się chyba w ich polityce cenowej pozmieniało. Co sie pozmieniało w "polityce cenowej" hekaplast -u ? jest taniej czy drożej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.10.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 kiedy ja zamawiałam, a Jezierski miał problemy z terminami realizacji, mogłam kupić H taniej. Potem niby ceny poszły do góry. Generalnie chyba jak wszędzie, w zależności od promocji to tu jest taniej, to tam. A w gruncie rzeczy produkty są łudząco podobne i sztab marketingowców pracuje nad stworzeniem wirtualnych przewag ich produktu nad konkurencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.10.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Tatarak, jutro będę wiedzieć i zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.10.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Tatarak, rekuperacja przełożona, więc mnie jutro nie będzie. W czwartek montujemy szambo, ale jedzie druga połówka. Możliwe, że będziemy w wekeend, bo jak przełożyli montaż rekuperatora, to może w końcu uda się pomalować ścianę w kotłowni. Chyba u Ciebie pisaliśmy o montazu okien z taśmami i warstwie ocipelenia i krotności wymian powietrza. Czytałam dziennik Guzmanki i znalazłam pod linkiem coś takiego Badany za pomocą testu szczelności współczynnik krotności wymian powietrza przy różnicy ciśnienia równiej 50 Pa powinien wynosić [ 1/h]: dla budynków z wentylacją grawitacyjną n50 ≤ 3dla budynków z wentylacją mechaniczną n50 ≤ 1,5 za: http://thermo-patrol.pl/test-szczelnosci.php Niższy współczynnik wynikałby tylko z posiadania wentylacji, a nie montazu okien. Ale może popytaj u Guzmanki. Mieli problemy z wyziębianiem budynku i robili badania.Korci mnie, aby sobie zrobić zimą badania. Ale chyba padnę z nerwów, jak okaże się, że cała kasa na energoszczędność poszła w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.10.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Spireo, u mnie kwestia montazu okien i tak będzie uzależniona od tego, czy nasz niezdecydowany klient w końcu kupi tę cholerną działkę na drugim końcu kraju BTW, mam kilka wycen na montaż i te na tasmach illbruck wychodzą od 2800 do 3500 zł, a pan z Impro wycenił mi to samo na... 6k ten to umie szukać okazji do zarobku w piątek jedziemy na osiemnastkę mojej chrześnicy - jestem już taka stara, że moja siostrzenica jest dorosłą kobietą! AAAA! więc ten weekend znowu odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.10.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wiesz co, zastanawiam się czy jutro jednak nie podjechać. Trochę pada i chciałabym sprawdzić, czy komin nie zacieka. Więc jeszcze dam znać, czy i ewentualnie o której. Gdyby Wam zależało na samych oknach to mogę podesłać info, jak dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.10.2011 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 a planujesz wypad po południu? wtedy moglibyśmy się zebrać razem, a fajnie by było zobaczyć też rury od wm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.10.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Tatarak, co to znaczy u Ciebie po południu? Dla mnie to 16-18. Dla niektórych to już bliżej wieczoru, więc wolę spytać. Czy Wam jest obojętnie, o której?Co do jazdy, to z Waszej strony najlepiej AOW i możemy spotkać się w Długołęce np. na stacji Shella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.10.2011 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dziecko odbieram z przedszkola o 15:00, mój A. kończy pracę o 15:30, więc z okolic Żmigrodzkiej do Długołęki możemy dojechać w 20 min? czyli wychodzi mi że po południu to dla nas optymalnie ok. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Tatarak - nie chcę Cię martwić i dobijać, ale uwierz mi że na dachu widać różnicę między Tegalitem, a dowolną płaską dachówką ceramiczną. Choćby w tych nieszczęsnych krawędziach i tym że Tegalit trzyma idealne wymiary Problemy z przewiewaniem suwanek? Jesteś pewna że ktoś miał na myśli HKS-a, a nie HS-a? Bo to 2 różne okna i nie bardzo widzę jak wiatr miałby przewiewać HKS-a... Murować można bez problemu do jakichś +5 stopni, tylko trzeba pomyśleć o plastyfikatorach. No i skraca się czas murowania w ciągu dnia. A dlaczego dopiero w grudniu masz stawiać działówki, skoro już za chwilę zamawiasz więźbę? Wybrałaś okna połaciowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 11.10.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 A drzwi jakie chcecie? Biała tańsza, ale nie drewnopodobna, tylko gładka. W ogóle drewnopodobna faktura wygląda mocno średnio w szarościach. Różnicę między dachówkami oczywiście widać - a zwłaszcza my widzimy, bo się wczuwamy w temat, analizujemy itp. Coś jak wyższe wtajemniczenie. Dla zwykłego człowieka nie ma to znaczenia. I tak stoi taka stodoła, inna niż wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.10.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ja oczywiście proponuję zestaw jak u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 12.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ja bym chyba była za bramą białą - ładnie rozjaśnia ten fragment elewacji nawiązując do bieli obok. A w sprawie pogody chyba możemy razem zacząć jakieś obrzędy, bo mi ten deszcz również mocno szyki miesza... leżą i kwiczą schody zewnętrzne, taras, balkoniki i kostka brukowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2011 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Salik - ale ta równość Tegalitu to dla mnie akurat wielki plus. Poza tym owszem - różnicę widać - dla tych co się budują i roztrząsają róznice między dachówkami, a wierz mi - jak rozmawiam z sąsiadami, to nie ma takich osób zbyt wielu. Chyba wszystkie są na FM Mazo mówi o "suwance z progiem" czyli to musi być HKS. Ale może ma źle zamontowane? W każdym razie ona ma jezierskiego, a u nas będzie w końcu Heka bez faktury. A jak w nocy temp. spada do -3 stopni? Tak ma być w weekend. U mnie cały czas murują na plastyfikatorze, przy niższych temp. stosuje się jakieś inne? Więźbę zamawiam teraz, ale cieśle zaczynają od połowy listopada i mają się wyrobić z całym dachem do końca miesiąca. Właśnie dostałam od P. Marcina piękne rysunki i opis wszystkich połączeń, teraz to musi Magik klepnąć (dostrzegacie tu paradoks? Wykonawca robi robotę projektową, a projektant tylko zatwierdza?) i pójdą kwity do tartaku. Okna dachowe - Roto 45, do łazienki i pralni PCszer 74 cm, do pracowni i młodego szer. 94 cm, wszystkie wysokie na 140 cm, te 2 w pracowni będą tuż obok siebie - chyba do tego jest potrzebny jakiś specjalny kołnierz? Madeleine - drzwi antracytowe. One będą zresztą w takiej wnęce i korci mnie, żeby ją całą dać w takim ciemniejszym kolorze. Cenowo to w ogóle wychodzi tak, że najtańsza jest brama biała, potem malowana na dowolny kolor, potem w okleinie drewnopodobne, a najdroższa w okleinie gładkiej w dowolnym kolorze. Czy okleina jest dużo trwalszą powłoką niż farba? Niby ta różnica nie jest powalająca - coś ok. 800 zł, ale lubię wiedzieć, za co płacę. Wiecie coś na ten temat? Spirea - to dokładnie tak jak mój A. Myszonik - no to tak jak ja, też mi się zdaje, że ta jasna brama by się zlała z elewacją i jej tak nie przytłaczała, ale może ja się nie znam na "zasadach kompozycji" czy coś u nas dziś słońce, a u Ciebie? Złożyłam do ZGK wniosek, żeby mi licznik przenieśli do budynku, bo się boję tych mrozów. A Mama mnie ostrzegała, że w tym roku zima będzie wczesna, ale podobno na krótko - tak jej wychodzi z wieloletnich obserwacji aktywności kretów. Proszę się nie śmiać. Krety swój rozum mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts