Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kiedy ja zamawiałam, a Jezierski miał problemy z terminami realizacji, mogłam kupić H taniej. Potem niby ceny poszły do góry. Generalnie chyba jak wszędzie, w zależności od promocji to tu jest taniej, to tam. A w gruncie rzeczy produkty są łudząco podobne i sztab marketingowców pracuje nad stworzeniem wirtualnych przewag ich produktu nad konkurencją ;)

Tatarak, rekuperacja przełożona, więc mnie jutro nie będzie. W czwartek montujemy szambo, ale jedzie druga połówka. Możliwe, że będziemy w wekeend, bo jak przełożyli montaż rekuperatora, to może w końcu uda się pomalować ścianę w kotłowni.

Chyba u Ciebie pisaliśmy o montazu okien z taśmami i warstwie ocipelenia i krotności wymian powietrza. Czytałam dziennik Guzmanki i znalazłam pod linkiem coś takiego

Badany za pomocą testu szczelności współczynnik krotności wymian powietrza przy różnicy ciśnienia równiej 50 Pa powinien wynosić [ 1/h]:

• dla budynków z wentylacją grawitacyjną n50 ≤ 3
  • dla budynków z wentylacją mechaniczną n50 ≤ 1,5

za: http://thermo-patrol.pl/test-szczelnosci.php

Niższy współczynnik wynikałby tylko z posiadania wentylacji, a nie montazu okien. Ale może popytaj u Guzmanki. Mieli problemy z wyziębianiem budynku i robili badania.

Korci mnie, aby sobie zrobić zimą badania. Ale chyba padnę z nerwów, jak okaże się, że cała kasa na energoszczędność poszła w błoto.

Spireo, u mnie kwestia montazu okien i tak będzie uzależniona od tego, czy nasz niezdecydowany klient w końcu kupi tę cholerną działkę na drugim końcu kraju :(

BTW, mam kilka wycen na montaż i te na tasmach illbruck wychodzą od 2800 do 3500 zł, a pan z Impro wycenił mi to samo na... 6k :wiggle: ten to umie szukać okazji do zarobku ;)

w piątek jedziemy na osiemnastkę mojej chrześnicy - jestem już taka stara, że moja siostrzenica jest dorosłą kobietą! AAAA! :D więc ten weekend znowu odpada :(

Tatarak, co to znaczy u Ciebie po południu? Dla mnie to 16-18. Dla niektórych to już bliżej wieczoru, więc wolę spytać. Czy Wam jest obojętnie, o której?

Co do jazdy, to z Waszej strony najlepiej AOW i możemy spotkać się w Długołęce np. na stacji Shella.

Tatarak - nie chcę Cię martwić i dobijać, ale uwierz mi że na dachu widać różnicę między Tegalitem, a dowolną płaską dachówką ceramiczną.

Choćby w tych nieszczęsnych krawędziach i tym że Tegalit trzyma idealne wymiary :)

Problemy z przewiewaniem suwanek?

Jesteś pewna że ktoś miał na myśli HKS-a, a nie HS-a?

Bo to 2 różne okna i nie bardzo widzę jak wiatr miałby przewiewać HKS-a...

Murować można bez problemu do jakichś +5 stopni, tylko trzeba pomyśleć o plastyfikatorach.

No i skraca się czas murowania w ciągu dnia.

A dlaczego dopiero w grudniu masz stawiać działówki, skoro już za chwilę zamawiasz więźbę?

Wybrałaś okna połaciowe?

A drzwi jakie chcecie? Biała tańsza, ale nie drewnopodobna, tylko gładka. W ogóle drewnopodobna faktura wygląda mocno średnio w szarościach.

Różnicę między dachówkami oczywiście widać - a zwłaszcza my widzimy, bo się wczuwamy w temat, analizujemy itp. Coś jak wyższe wtajemniczenie. Dla zwykłego człowieka nie ma to znaczenia. I tak stoi taka stodoła, inna niż wszystkie ;)

Ja bym chyba była za bramą białą - ładnie rozjaśnia ten fragment elewacji nawiązując do bieli obok.

A w sprawie pogody chyba możemy razem zacząć jakieś obrzędy, bo mi ten deszcz również mocno szyki miesza... leżą i kwiczą schody zewnętrzne, taras, balkoniki i kostka brukowa...

Salik - ale ta równość Tegalitu to dla mnie akurat wielki plus. Poza tym owszem - różnicę widać - dla tych co się budują i roztrząsają róznice między dachówkami, a wierz mi - jak rozmawiam z sąsiadami, to nie ma takich osób zbyt wielu. Chyba wszystkie są na FM :)

Mazo mówi o "suwance z progiem" czyli to musi być HKS. Ale może ma źle zamontowane? W każdym razie ona ma jezierskiego, a u nas będzie w końcu Heka bez faktury.

A jak w nocy temp. spada do -3 stopni? Tak ma być w weekend. U mnie cały czas murują na plastyfikatorze, przy niższych temp. stosuje się jakieś inne?

Więźbę zamawiam teraz, ale cieśle zaczynają od połowy listopada i mają się wyrobić z całym dachem do końca miesiąca. Właśnie dostałam od P. Marcina piękne rysunki i opis wszystkich połączeń, teraz to musi Magik klepnąć (dostrzegacie tu paradoks? Wykonawca robi robotę projektową, a projektant tylko zatwierdza?) i pójdą kwity do tartaku.

Okna dachowe - Roto 45, do łazienki i pralni PCszer 74 cm, do pracowni i młodego szer. 94 cm, wszystkie wysokie na 140 cm, te 2 w pracowni będą tuż obok siebie - chyba do tego jest potrzebny jakiś specjalny kołnierz?

Madeleine - drzwi antracytowe. One będą zresztą w takiej wnęce i korci mnie, żeby ją całą dać w takim ciemniejszym kolorze. Cenowo to w ogóle wychodzi tak, że najtańsza jest brama biała, potem malowana na dowolny kolor, potem w okleinie drewnopodobne, a najdroższa w okleinie gładkiej w dowolnym kolorze.

Czy okleina jest dużo trwalszą powłoką niż farba? Niby ta różnica nie jest powalająca - coś ok. 800 zł, ale lubię wiedzieć, za co płacę. Wiecie coś na ten temat?

Spirea - to dokładnie tak jak mój A. :)

Myszonik - no to tak jak ja, też mi się zdaje, że ta jasna brama by się zlała z elewacją i jej tak nie przytłaczała, ale może ja się nie znam na "zasadach kompozycji" czy coś ;)

u nas dziś słońce, a u Ciebie?

Złożyłam do ZGK wniosek, żeby mi licznik przenieśli do budynku, bo się boję tych mrozów. A Mama mnie ostrzegała, że w tym roku zima będzie wczesna, ale podobno na krótko - tak jej wychodzi z wieloletnich obserwacji aktywności kretów. Proszę się nie śmiać. Krety swój rozum mają :)