salik 12.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ale latem to wiesz - mało osób robi dach, więc ceny są zupełnie inne.A jesienią ceny są właśnie takie i jak dla mnie 6.4zł to dobra cena.Rozumiem dylematy.Pociesz się że kilka dni temu przekręcił nam się licznik w Excelu z 3 na 4... A 26% rabat z 8% VAT niestety nie jest lepszy niż 30% rabat z 23% VAT.Dla okien można odliczyć VAT, oczywiście pozostaje pytanie czy Ci się chce w to bawić (ale zakładam że i tak większość faktur do tej pory masz na 23%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Tataraczku, mam rozmiar bramy 2250x5000. Największy możliwy, a i tak zmniejszaliśmy otwór (dziękujemy pani architekt za ten bubel - jednym z naszych podstawowych wymagań były otwory drzwiowe i okienne o wymiarach typowych, bez ekstra dopłaty). Ten Twój dom będzie taki inteligentny, że już czuję przed nim respekt ja też Dziś był np. serwisant z MS, bo nie działał jeden kontaktron. A że mojego męża nie ma w PL, wymyślił, że musi zrobić coś, dzięki czemu będziemy wiedzieli od razu, że jest naprawiony. I wymyślił - jeśli kontaktron zadziała, miało się zapalić światło w korytarzu. Ot, scrossował sobie coś tam w naszej gigantycznej szafie z prądem. Tzn. zaprogramował. (swoją drogą, zadziałało wszystko zgodnie z planem). A ja nadal nie wiem, jak zapalić światło, skoro nie ma założonych włączników. Aha, rysunek faktycznie czad! Ad dachówki. A Euronit? może jednak? bo cenowo wychodził bardzo, bardzo ok. 6,4 za nelskampa? szaleństwo jakieś, ja płaciłam 5,20 na wiosnę, w górce cenowej, i dopilnowałam, aby gąsiory, boczne itd. były też z dobrym rabatem. Ja mieszkałam na osiedlu z tegalitem, obecnie mija 3,5 roku od położenia dachówki, obok jednego rzędu domów są wysokie drzewa - i nic, zero porastania. Ad bramy. W jednym miejscu zasugerowano mi kupno bramy bez vatu. (tzn. faktura jakaś tam jest, coby gwarancja itd.) Bagatela, wychodzi z 400-500 różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.10.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Madeleine - brama jest z montażem, więc 8%. Tatarak, ja mam roto R48. Kołnierz z Wd pojedynczy 74x140 kosztował mnie 392,08 netto, a kombi, czyli podwójny 658,31. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.10.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 no ja dostałam opcję BEZ vatu. Tak czy owak, nie skorzystałam, chociaż chwilami żałuję - tych 500 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Salik - nie będę tu opisywać na forum tych machinacji z Vatem, ale powiem Ci, że mi się opłaci ten 26% rabat Ten Wasz licznik słabo mnie pociesza, bo potwierdza, że i nas nie ominie czwórka z przodu, więc empatycznie łączę się w bólu Madeleine - a nie chcieliście dwoch bram? My mamy garaż pojedynczy, na drugie autko - jak się go dorobimy - postawimy wiatę. Euronit widziałam na jakiejś ekspozycji - nie bardzo nam się spodobał. Poza tym teraz - jak slusznie zauważył Salik - jest mega szczyt sezonu i wszystko chyba zdrożało Co do zapalania światła - tylko się z czymś nie skrosuj! cokolwiek to znaczy Spireo - dzięki za konkretne liczby o kołnierzach. a masz tę rynienkę, o której pisał Salik? kto Ci robił pomiary, żeby ją zamówić? No powiem Wam, że mnie tak odrzuca od tego tematu bramy, że wczoraj zamiast dokonać analizy komparatywnej Normstahla, Krispolu i HOrmanna, obejrzałam dwa odcinki Sons of Anarchy pod rząd... Polecam W temacie bramo cenowym: na białą mam wycenę 2290 zł (z vatem) plus 500 montaż plus 790 automatyka Somfy Dexxo Optimo z dwoma nadajnikami dwukanałowymi (nawet nie wiem, co to są), a malowana na RAL 2920 zł (w tym vat 8%) plus reszta tak samo; okleina gładka RAL 3510 zł jw. Nie wiem, czy warto dopłacać 600 do okleiny, czy wystarczy malowanie? I nie chodzi o to, czy to dużo, tylko czy warto. Wiecie, jaka jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.10.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Tatarak, nie wiem prawdę mówiąc jak z tą rynienką. Pomiary robiliśmy sami i chyba coś też wykonawca. Kupowałam wszystko u Pana Marcina, więc zakładam, że sprzedał mi to, co powinno być. Jest wątek o bramach. Jak masz czas, to poczytaj. Chociaż nie wiem, czy coś konkretnego z tego wyniknie. Pozbieraj wyceny i wyposażenie i wtedy porównaj. Moja 2250x5000 z montażem, automatyką kosztowała 7300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 muszę się zmobilizować, ale jakoś nie mam serca do tego tematu... ja w sumie też wszystko oprócz dachówki kupię chyba u p. Marcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 13.10.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Moja brama Krispol 2250/4500 biala szerokie panele gladka kosztowala 5200 z montazem (napęd +2 piloty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.10.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 dla pełności - Normstahl, Eurostyle-Iso, gładkie szerokie panele, antracyt.Z tego, co napisała Mrs Constr., nawet jak dopłacisz za kolor, na pewno wyjdzie taniej. edit: ale zapomnialam, że masz pojedynczą... Różnice mogą być mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Magda - brałaś też od Baumana? zadowolona jesteś z montażu? Wszyscy - Czy montowaliście od razu automatykę do bramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.10.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Tatarak, nie wiem, czy warto, ja wzięłam malowaną, bo bardziej mi się podobała gładka. Po co struktura, skoro chcesz mieć okna bez faktury?Kupowałam w Irdze, montowali panowie ze Swojca. Od razu z automatyką. Ale ja bramę mam od 2 tygodni, wcześniej brama była zabita płytami wiórowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 13.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Ja bramę zamawialam na ul. Krzywoustego kolo tego budowanego salonu samochodowego .Papiery mam w domu ,wiec nie moge teraz podac dokladnego adresu ale,jak chcesz zadzwonic po wycene to podam numer tel. 601783178.Mialam montowaną od razu z napędem.Cichutko chodzi :)Cos tam tylko pyka ale moj M mowi,ze trzeba nasmarowac czy cos tam i bedzie git(,jak to nie pomoze to przyjada sprawdzic co to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Okleinę też mogę mieć gładką - tylko wtedy wychodzi najdrożej. Ja się osobiście coraz bardziej skłaniam do malowania i już. też mi się podoba na gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.10.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 ja, tak samo jak Madeleine zamawialem w Irdze.Automatyke montowalem od razu i po roku czasu wszystko jest ok.co do roznicy bram to podjedź do mnie i porównaj - ja mam Horrmanna a mój sasiad krispol, bramy prawie ten sam wymiar.Diabeł tkwi w detalach, ale laik bez problemu je wypatrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Wojtek, bądź tak miły i opisz mi te różnice. Bo ja oglądałam Normstahla na targach i panele krispolu w salonie i zabij mnie - nie umiem powiedzieć, czym się różnią. A jechać to muszę, ale do częstochowy w weekend, więc wiesz - ciągle jestem w niedoczasie. Może w poniedziałek się wyrwę, ale nie wiem, czy zdążę przed zachodem słoneczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.10.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 na targach wszystko jest piekne i sliczne.rzeczywistość i uzytkowanie pokazuje róznice w jakości wykonania.Dziwne, ze Krispol brame malowana ma taniej jak w okleinie - moze tylko standardowe kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 nie wiem, chwilowo nie wnikam - z wielką ulgą odkładam temat na wiosnę, bo jak zauważyła Madeleine na grupie: jakie są zalety zamontowania jej teraz? chyba tylko takie, że nie potrzebowalibyśmy desek na zabicie dziury w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 a jak masz ustalony kosztorys dla banku? na wszelki wypadek sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.10.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Tatarak,najlepiej teraz nie rób pomiarów bramy tylko w styczniu-lutym, wtedy mozesz negocjować wieksze upusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2011 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 terminy mam kosmicznie odległe - wzięłam sobie do serca Wasze rady stolarkę zewn. muszę mieć najpóźniej do maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts