Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na parterze mam obustronnie antracyt (oprócz łazienki i garażu - tam białe), na górze będą od środka białe - więc klamki białe. W zasadzie chodzi o 1 klamkę w kuchni i klamki w salonie - przy oknie tarasowym i suwance. W ogóle nie wiem jeszcze, co mam do wyboru - czekam na maila, na razie pan mi zarekomendował te stalowe, a potem musiałam lecieć po dziecko.

Właśnie pytałam murarzy o to wstawienie tych pustaków na strop, ale mówią, że nie ma co cieślą przeszkadzać. no to nie będę się narzucać.

Z kwestii bezpieczeństwa to mamy zabezpieczenie przeciwdzieciowe w pokoju juniora.

Edytowane przez Tatarak

My też mamy takie jak Spirea, ale to tylko efekt pomyłki bo docelowo wszystkie będą białe (od środka mamy biały kolor okien)

Tatarak - ja bym się nie chwalił w kwestii bezpieczeństwa (a raczej jego braku). Licho nie śpi i niektórych rzeczy lepiej nie pisać publicznie (i takoż nie wstawiać zdjęć :)

spoko, ja się dowiedziałam, że nie zafakturowali mi w maju (sic!) kilku palet silki. No wszystko fajnie, ale budżet mam napięty do granic możliwości i taka wiadomość to jest gwóźdź do trumny.

Jeśli kontaktujesz się z Jackiem, to ok, on tam jest logistykiem. Jeden z bardziej rzetelnych. Ale go cały tamten tydzień nie było.

Mam w tym tygodniu spotkanie z hydraulikiem - chcę dostać wycenę na instalację wod-kan i ogrzewanie podłogowe. Przy okazji zależy mi, żeby ktoś spojrzał obiektywnym okiem na te nasze nierówności na chudziaku i ocenił, czy mam żądać od wykonawcy wyrównania ich jakąś wylewką, żeby mi styro nie klawiszował, czy nie ma takiej potrzeby.

Poza tym rozesłałam do wielu firm prośby o oferty na pompę ciepła. Po wnikliwej lekturze forum i innych www wyszło nam, że nie ma sensu przepłacać za nalepkę na "zachodnich" pompach, skoro polskie mają zasadniczo te same wnętrzności; na dizajnie mi nie zależy, bo nie stawiam pompy w salonie; a nawet gdyby krajowe pompy miały mieć kilka procent gorszą wydajność, to jak zaoszczędzę 10 k na instalacji, to je sobie potem rozłożę na rachunki za ogrzewanie na przestrzeni 20 lat.

Początkowo byliśmy zdecydowani na źródło pionowe, ponieważ jednak firmy, które robią sondy o sensownej długości nie mają rozsądnej oferty na resztę instalacji, a te, z którymi ewentualnie można ponegocjować, nie wzbudzają naszego zaufania w temacie sond, to zaczęliśmy rozmyślać nad kolektorem pionowym. Wróć, najpierw ziarno wątpliwości zasiał w nas jeden diler pc, który stwierdził, że w ogóle to kolektory poziome są lepsze, bo "przy wykonaniu odwiertu o dł sumarycznej 200 m możemy otrzymać max 25W z 1 mb, więc otrzymamy tu tylko 5000 W, a pompa ciepła ma moc chłodniczą, którą musi oddać do gruntu 8000 W. Stad i tak przechłodzimy odwiert i temperatury z gruntu będą się kształtować praktycznie na poziomie +2-0 stopni. Praktycznie powinno się wykonać większy odwiert, albo pozostać przy tej dł i pogodzić się z takimi wydajnościami.

Przy kolektorze płaskim jeśli wykonamy 600 mb to osiągniemy ok. 15W z 1 mb, czyli kolektor będzie mieć moc ok 8000 W, a temperatury osiągane zimą od +6 do +2 stopni."

Po rozmowie z użytkownikami kolektorów i sond wyszło mi, że w zasadzie jest w tym sporo prawdy, a poza tym pod koniec sezonu grzewczego każde źródło ledwie ciagnie (ale chyba płaskiemu łatwiej się zregenerować?), ale po uwzględnieniu kosztu wykonania kolektora i sond i porównaniu kosztów ogrzewania w każdym wariancie - nie warto przepłacać za pionowy. Poza tym forumowicze gorąco nas namawiają do samodzielnego wykonania kolektora, co podobno jest proste jak budowa cepa, a pozwala zaoszczędzić parę okrągłych tysiączków. Być może pójdziemy tą drogą. Póki co muszę jeszcze poprosić kilku sensowniejszych oferentów o doprecyzowanie szczegółów technicznych.

Tataraku nie bardzo rozumiem co piszesz o tych źródłach gruntowych do PC.

Mnie się zawsze wydawało po czytaniu różnych www i spotkaniach z oferentami, że czy pionowe czy poziome zależy od jakości gruntu i wielkości działki, ilość i głębokość odwiertów pionowych zależy od powierzchni do ogrzania i jakości gruntu 1mkw do ogrzania = 1 m w dół, przy poziomym kolektorze pow do ogrzania x 2,5 = długość rur do ułożenia . One jeszcze mają mieć jakiś tam rozstaw ale już nie pamiętam jaki.

Nie krytykuję tylko jakoś mi te 200 pionowego nie pasuje do 600 poziomego. Ot co. My robimy pionowy bo mamy pochyłą działkę i wykonawca nie daje gwarancji, że na pochyłościach wszystko będzie działało, po drugie duża powierzchnia do ogrzania i musielibyśmy zająć całą działkę. A jednak chcemy sadzić drzewa.

Ciekawa jestem Twoich kosztów instalacji wod-kan i podłogówki i PC z kolektorem. Bo ja wybrałam firmę, która zrobi mi to wszystko od A do Z i ciekawa jestem czy jest różnica cenowa czy nie jak się te usługi rozbije (mówiono mi że wtedy taniej, ale czy to prawda?).

Ja mam oferty od firm, ktore znają powierzchnię ogrzewaną i zapotrzebowanie na ogrzanie domu - wszystkie proponowały od 140 do 190 mb sond i od 550 do 600 mb kolektora płaskiego. Z badania geotechnicznego i rozmów z forumowiczami wynika, że mam dobre warunki pod kolektor, pod sondy na pewno też - sąsiad robił i było w porządku. Podobno też na kolektorze płaskim mogę sadzić wszystko oprócz lasu ;)

Dwie firmy uwzględniły w ofercie wycenę instalacji wod-kan i ceny za nią były od 5,5 do 7 k - robocizna plus materiał, w tym vat. Mam wrażenie, że można to zrobić taniej.

Co do tego przeliczania, że 1 m2 powierzchni ogrzania to 1 mb sondy, to zwrócono mi uwagę, że pierwsze 10 metrów każdego odwiertu licząc do góry w praktyce bardzo szybko oddaje ciepło i ani się nie regeneruje od spodu (bo jest za płytko), ani od góry (bo jest za głęboko), więc ważna jest też liczba odwiertów - lepiej mniej niż więcej. to akurat mówił pan, który reklamował dłuuugie odwierty - nie wiem, jak u niego z obiektywizmem.

Acha, przy dz jeszcze ważne jest, że lepiej je przewymiarować niż zrobić za małe - jak się zaoszczędzi na etapie inwestycji, to potem są niskie osiągi i wychodzą wyższe rachunki za ogrzewanie.

Tylko 1 firma stwierdziła, że płacę za odwierty ryczałt za 150 mb, a ich geolog przy odwiertach ustali, czy potrzeba robić dłuższe i o ile (już w to wierzę) i nie dopłacam ekstra - ale ta firma robi odwierty tylko do 30 m i upiera się przy studzience na zewnątrz, a ja mam przepust pod 6 rurek (czyli 3 pętle dz) i chcę mieć rozdzielacz w pompowni, a nie poza domem, więc się chyba nie dogadamy.

No to ja jakoś trafiłam tak, że w sprawie kolektorów każdy oferent mówił prawie to samo :). Bo doradcy to wiadomo, każdy ma swoje zdanie :-). Co do wod-kan ja mam w jednej 4k w innej 11k. No i ciekawam z czego ta różnica. Tyle, ze ten pierwszy mówi, że cena nie jest stała może się podnieść, nie wie o ile, a drugi - nie ma opcji żeby coś wyszło drożej na tyle się umawiamy i już. Negocjacje trwają :-).

Dzięki za odpowiedź Pozdr

Tatarak - to jakie chciałaś robić te odwierty pionowe?

Bo większość firm wierci tylko do 60-70m i trzeba wykonywać kilka odwiertów i je właśnie łączyć studnią na zewnątrz budynku.

Przy większych odwiertach koszty rosną drastycznie i trzeba mieć dużo szczęścia z geologią gruntu...

Salik, ten pan, ktory mi tłumaczył, jak robić przepusty, zalecał łączenie rur w domu, a braliśmy pod uwagę właśnie sondy pionowe. W wycenie miałam tak, że odwiert jest x metrów od domu i była stawka za mb tego odcinka poziomego między domem a odwiertem. Ktoś (chyba na forum) mi sugerował, że firmy wolą robić studzienki zbiorcze poza domem, bo to dodatkowa kasa za minimalny wysiłek. Ale niektórzy użytkownicy mają potem kłopoty, bo na przykład do tych studzienek podchodzi im woda, która w zimie odbiera ciepło z rur.

BetaGreta - dziękuję :)