Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie robię zestawienie dla hydraulika. Instalacja wod-kan ma obejmować doprowadzenie rurek pod następujące punkty:

Parter

1. Łazienka:

- umywalka

- wc

- prysznic (bez brodzika), odpływ liniowy ścienny

2. Pomieszczenie gospodarcze:

- docelowo filtr wody

- zlew

- pompa ciepła z zasobnikiem cwu

3. Kuchnia:

- zlew

- zmywarka

- podlicznik na wodę do podlewania ogrodu z wyjściem na zewnątrz

Poddasze

1. Łazienka

- umywalka

- wc

- bidet

- prysznic bez brodzika, odpływ liniowy ścienny

- wanna

2. Pralnia

- pralka

- zlew

Wszystko? czy o czymś zapomniałam? Robiliście recyrkulację? ja teraz mam i nic nie daje, ale wyczytałam, że powyżej iluś tam metrów żadna recyrkulacja nie pomoże, a ja mam od bojlera w kotłowni do najbliższego punktu chyba z 18 mb, więc może dlatego.

to dla porównania u nas jest tak:

1. parter - łazienka

prysznic (c+z+o)

kibelek (z+o)

umywalka (c+z+o)

2. parter-kuchnia

zlew (c+z+o)

zmywarka (z+o)

3.parter-kotłownia

rury do stacji uzdatniania wody

4.parter-salon

podejście pod akwarium (z+o)

5.poddasze-łazienka

prysznic (c+z+o)

wanna (c+z+o)

umywalka (c+z+o)

kibelek (z+o)

bidet (z+o)

6.poddasze-pralnia

pralka (z+o)

umywalka (c+z+o)

kibelek (z+o)

z=zimna woda

c=ciepła woda

o=odpływ

wszystko razem z materiałami daje prawie równe 4k

pytanie z jakiego materialu i ile tego materiału - woda rzecz jasna a nie kanaliza, bo sama kwota poza wartościa niewiele mówi

nie umiem precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytania - materiały polskich firm, nie chińskie :)

co do ilości - tu już trudno byłoby cokolwiek powiedzieć - styropian leży na rurach

Kranik jeszcze z przodu przed garażem do mycia samochodu (czy podlewania od frontu).

Odprowadzenie skroplin od rekuperacji.

(być może, jeśli chcesz) kratka w podłodze w garażu

Suszarkę kondensacyjną też można wpiąć bezpośrednio do odpływu, wtedy nie trzeba z pojemnika wody wylewać.

Aha, u nas odpływ ścienny liniowy i tak musiał przerabiać kafelkarz, bo było źle zrobione podejście.

Sylwerson - ale woda w miedzi czy tworzywie?

Madeleine - ten kranik z kuchni własnie tak sobie wykoncypowałam, że wąż bez trudu sięgnie i na podjazd i do ogrodu (części reprezentacyjnej). Czy Tobie instalacje robił Adam R.? z nim jestem dziś umówiona. Masz jakąś fotkę albo instrukcję, jak ten odpływ powinien być prawidłowo zrobiony?

Reku chcę powiesić gdzieś blisko zlewu w pompowni, więc skropliny mogłyby być odprowadzane jednym odpływem ze zlewem (chyba?)

Kratkę zrobimy raczej przed garażem, a suszarki kondens. nie planuję. Co z tą recyrkulacją? macie? sprawdza się? używacie?

Adam R. dziś zaniemógł, a raczej w nocy. Może się nie stawić, obawiam się (miał być u mnie o 7 rano).

Odpływ powinien być zrobiony bardzo nisko. Cyknę zdjęcie dziś, jak to wygląda, o ile nie będzie już zalane. Tak w ogóle to rurka od podłogówki weszła mi w kolizję ze stelażem (bo to jest taki malutki stelaż jak do sedesu, tylko niski i bez kątowników górnych - trzeba dokupić), więc czekam na założenie mufy, wymianę kawałka rurek i przesunięcie ich dalej.

Masz kanalizację deszczową? jeśli nie, to nie możesz mieć kratki przed garażem, w garażu zresztą też nie.

Ja recyrkulację robiłam. Mieszkałam bez - 3m ujęcie wody od pieca. Koszmar, wiecznie zimna woda.

Aaa to u Ciebie coś kończy... coś wspominał. wczoraj po południu jeszcze dzwonił potwierdzić, że dziś będzie. zobaczymy.

nie mamy kanalizacji deszczowej jako takiej, ale będziemy robić rurami odprowadzenie wody z rynien w głąb działki (może do jakiej studni chłonnej), to co szkodzi odprowadzić też z kratki spod garażu.

Wy też nie tracicie czasu i popychacie budowę szybkim tempem do przodu. Gratuluję postępów. Odpowiedziałem na Twoje pytania w moich komentarzach. Dziś byłem jeszcze po ostatnią fakturę jaka potrzebuje do rozliczenia drugiej transzy kredytu w firmie Rekuperatory.pl namawiają mnie na danfosa mają jutro przesłać ofertę do negocjacji. Jak coś będę wiedział dam znać. Powodzenia

ja mam recyrkulację.

Co do skroplin z reku, to upewnij się, z której strony będzie wychodzić rurka. Mi tego nie powiedzieli i rurę miałam wyprowadzoną z drugiej strony reku. Powiedzieli, że nie da rady zrobić inaczej, więc chyba rurę będę mieć wzdłuż ściany :mad: Chyba, że instalator coś innego wymyśli.