Spirea 19.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Tatarak, co masz mieć za te 5,5-7k instalacji wod-kan robocizna+materiały+VAT? To jakoś bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.10.2011 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 a ile Tobie wyszło na instalację wod-kan? w to nie wchodzi ogrzewanie - z tych firm, które mi robiły wyceny to było tylko rozprowadzenie rurek w miejsce zlokalizowania sprzętów. bez montażu urządzeń, stelaży itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 aha, chociaż jak z materiałem, to i tak nie jest źle. U mnie robocizna kosztowała niecałe 7,5k. Jednak chodzi o całość - wod-kan + ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 20.10.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 7,5 to wcale niemało (nawet licząc z materiałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.10.2011 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Właśnie robię zestawienie dla hydraulika. Instalacja wod-kan ma obejmować doprowadzenie rurek pod następujące punkty: Parter 1. Łazienka: - umywalka - wc - prysznic (bez brodzika), odpływ liniowy ścienny 2. Pomieszczenie gospodarcze: - docelowo filtr wody - zlew - pompa ciepła z zasobnikiem cwu 3. Kuchnia: - zlew - zmywarka - podlicznik na wodę do podlewania ogrodu z wyjściem na zewnątrz Poddasze 1. Łazienka - umywalka - wc - bidet - prysznic bez brodzika, odpływ liniowy ścienny - wanna 2. Pralnia - pralka - zlew Wszystko? czy o czymś zapomniałam? Robiliście recyrkulację? ja teraz mam i nic nie daje, ale wyczytałam, że powyżej iluś tam metrów żadna recyrkulacja nie pomoże, a ja mam od bojlera w kotłowni do najbliższego punktu chyba z 18 mb, więc może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 20.10.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 to dla porównania u nas jest tak: 1. parter - łazienkaprysznic (c+z+o)kibelek (z+o)umywalka (c+z+o) 2. parter-kuchniazlew (c+z+o)zmywarka (z+o) 3.parter-kotłowniarury do stacji uzdatniania wody 4.parter-salonpodejście pod akwarium (z+o) 5.poddasze-łazienkaprysznic (c+z+o)wanna (c+z+o)umywalka (c+z+o)kibelek (z+o)bidet (z+o) 6.poddasze-pralniapralka (z+o)umywalka (c+z+o)kibelek (z+o) z=zimna wodac=ciepła wodao=odpływ wszystko razem z materiałami daje prawie równe 4k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.10.2011 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Sylwerson - bardzo liczę na taką kwotę a nie robicie sobie wyprowadzenia wody na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 wszystko razem z materiałami daje prawie równe 4k pytanie z jakiego materialu i ile tego materiału - woda rzecz jasna a nie kanaliza, bo sama kwota poza wartościa niewiele mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 20.10.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 zapomniałam - jest kranik ogrodowy i drugi w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 20.10.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 pytanie z jakiego materialu i ile tego materiału - woda rzecz jasna a nie kanaliza, bo sama kwota poza wartościa niewiele mówi nie umiem precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytania - materiały polskich firm, nie chińskie co do ilości - tu już trudno byłoby cokolwiek powiedzieć - styropian leży na rurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 20.10.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Kranik jeszcze z przodu przed garażem do mycia samochodu (czy podlewania od frontu). Odprowadzenie skroplin od rekuperacji.(być może, jeśli chcesz) kratka w podłodze w garażuSuszarkę kondensacyjną też można wpiąć bezpośrednio do odpływu, wtedy nie trzeba z pojemnika wody wylewać. Aha, u nas odpływ ścienny liniowy i tak musiał przerabiać kafelkarz, bo było źle zrobione podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.10.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Sylwerson - ale woda w miedzi czy tworzywie? Madeleine - ten kranik z kuchni własnie tak sobie wykoncypowałam, że wąż bez trudu sięgnie i na podjazd i do ogrodu (części reprezentacyjnej). Czy Tobie instalacje robił Adam R.? z nim jestem dziś umówiona. Masz jakąś fotkę albo instrukcję, jak ten odpływ powinien być prawidłowo zrobiony? Reku chcę powiesić gdzieś blisko zlewu w pompowni, więc skropliny mogłyby być odprowadzane jednym odpływem ze zlewem (chyba?) Kratkę zrobimy raczej przed garażem, a suszarki kondens. nie planuję. Co z tą recyrkulacją? macie? sprawdza się? używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 20.10.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Adam R. dziś zaniemógł, a raczej w nocy. Może się nie stawić, obawiam się (miał być u mnie o 7 rano). Odpływ powinien być zrobiony bardzo nisko. Cyknę zdjęcie dziś, jak to wygląda, o ile nie będzie już zalane. Tak w ogóle to rurka od podłogówki weszła mi w kolizję ze stelażem (bo to jest taki malutki stelaż jak do sedesu, tylko niski i bez kątowników górnych - trzeba dokupić), więc czekam na założenie mufy, wymianę kawałka rurek i przesunięcie ich dalej. Masz kanalizację deszczową? jeśli nie, to nie możesz mieć kratki przed garażem, w garażu zresztą też nie. Ja recyrkulację robiłam. Mieszkałam bez - 3m ujęcie wody od pieca. Koszmar, wiecznie zimna woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.10.2011 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Aaa to u Ciebie coś kończy... coś wspominał. wczoraj po południu jeszcze dzwonił potwierdzić, że dziś będzie. zobaczymy. nie mamy kanalizacji deszczowej jako takiej, ale będziemy robić rurami odprowadzenie wody z rynien w głąb działki (może do jakiej studni chłonnej), to co szkodzi odprowadzić też z kratki spod garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 20.10.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 nie, nie u mnie, kończy coś na Leśnicy. Do mnie tylko z doskoku. To kratki spod garażu teraz nie robisz, zrobisz to na etapie podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.10.2011 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 To kratki spod garażu teraz nie robisz, zrobisz to na etapie podjazdu. taki jest plan, dlatego jej nie ma w zestawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 20.10.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Wy też nie tracicie czasu i popychacie budowę szybkim tempem do przodu. Gratuluję postępów. Odpowiedziałem na Twoje pytania w moich komentarzach. Dziś byłem jeszcze po ostatnią fakturę jaka potrzebuje do rozliczenia drugiej transzy kredytu w firmie Rekuperatory.pl namawiają mnie na danfosa mają jutro przesłać ofertę do negocjacji. Jak coś będę wiedział dam znać. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.10.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.10.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 ja mam recyrkulację. Co do skroplin z reku, to upewnij się, z której strony będzie wychodzić rurka. Mi tego nie powiedzieli i rurę miałam wyprowadzoną z drugiej strony reku. Powiedzieli, że nie da rady zrobić inaczej, więc chyba rurę będę mieć wzdłuż ściany Chyba, że instalator coś innego wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.10.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 My też mamy recyrkulację (no, na razie mamy rurki), co do skroplin z reku to po prostu zrobiliśmy podejście z kanalizacją 'pod' rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts