Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Współczuję dziewczyny. Teraz taki czas, że wszyscy łapią doła. U mnie wszyscy chorzy, na dworze fatalnie. Nie wiem skąd wziąć kasę, aby mieć na minimalne wykończenie. Facet od schodów mnie olewa, a w pracy oczekują, że w imię dobrej współpracy będę pracować 2-3x więcej niż powinnam za darmo.

Tatarak, jeśli wybierzesz Corotop Strong, to sprawdź najpierw cenę w Castoramie. Rok temu było taniej niż u Pana Marcina. Odkryłam to jednak po zakupie.

Moje śruby, łączniki kupował wykonawca i nie mam pojęcia ile tego było. W mojej rozpisce mam 1000 zł na śruby. Jest to kwota, która mi wychodziła po odliczeniu innych pozycji, których koszt znałam.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A materiały majstry Ci kupują? U nas przed więźbą dostałam zestawienie elementów wg projektu i kupowałam wszystko sama. Rachunek wyszedł nie pamiętam jaki, ale to znaczy, że trzymał się normy ;) I dowiedz się, czy tradycyjne łączenia odpadają definitywnie - w myśl zasady, że najdroższe rozwiązania nie muszą być najlepsze wcale... Ostateczna decyzja zawsze należy do inwestora (tak sądzę ;) )

może doła mam: dziecko chore, wiec pracuję "na nocną zmianę"; jesienna chandra; cena dachu rośnie mi w takim tempie, że ledwie nadążam się za serce łapać (a jeszcze nie mam dokładnej aktualnej wyceny robocizny); w najbliższym czasie moja mama i siostra idą na operacje (woreczek żółciowy i tarczyca); mąż z nowej roboty wraca coraz bardziej przygnębiony; kot trzeci tydzień na antybiotyku i szału nie ma...

czyli tradycyjnie jestem nieco przytłoczona rzeczywistością, wzdech...

mam nadzieję że dzisiaj już lepiej:)

co do foli dachowych zobacz tyvek pro

a co do przeklinania ja też nie potrafię a szkoda

Hej, lepiej :) przez dwie godziny wisiałam na telefonie i parę rzeczy popchnęłam do przodu, a poczucie nawet najdrobniejszych postępów zawsze poprawia samopoczucie.

tyvek pro wychodzi jeszcze drożej... sprawdzę tego corotopa w różnych miejscach, bo dorkena mi tak nachalnie wszyscy pchają, że z przekory go nie kupię ;)

O, gdybym spytała kierbuda, to na pewno by mi obiecał, że mi wszystko rozpisze - tylko potem bym za nim chodziła przez miesiąc i niewiele bym dostała. chyba na tym polega główny problem z nim - on obiecuje, ja oczekuję, Madeleine się dziwi, że przeciez kb "nie jest od tego", ja się irytuję.... szkoda nerwów.

wykonawca ma właśnie policzyć i dać mi "orientacyjne zestawienie", bo okazuje się, że ta cena to jest taka na oko, a konkretnie się okaże na koniec, ile mam zapłacić... strzelam w ciemno, że więcej, niż bym chciała ;)

tatrak,

porównaj parametry wszyskich branych pod uwage folii - głównie paroprzepuszczalność i wytrzymałość - bo cenowo to róznice bedziesz miała 200-300zl na calym dachu. Jesli 147m2 jest wyliczona pod kupno dachówek - kupujesz z zapasem? - to powinny wystarczyc 2 rolki folii, a jak nie to kup 2 rolki i troche na mb na zapas.

nie wiem jak przy Corotop, ale dorken uwzglednia ewentualna gwarancje wyłącznie jak sie robi całość na ich materiale, a nie tylko folia.

Tyvek w promocji wychodzi drożej, na rozrywanie ma parametry ciut gorsze od corotopa, paroprzepuszczalność taką samą, a gramaturę ciut mniejszą. czyli znowu corotop.

Macada - witam :) czy budujesz lub będziesz się budować gdzieś w okolicy? chętnie poznam sąsiadkę :) na jakim etapie jesteś?