Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spireo - muszę nagrać transport, ale schody fajne i pewnie weźmiemy :)

Sylwerson - a to, co na zdjęciu to jest geowłóknina?

ADK - ja zastrzegłam w umowie, że jak na budowie będzie bałagan, to mogę wziąć ekpię do sprzątania i kosztami obciążyć wykonawcę. więc w sumie nie wiem,czy jest taki porządny z natury czy z ostrożności. chociaż poprzedni inwestorzy chwalili go m.in. za porządek na placu. dla mnie to podstawowa cecha wykonawcy, który szanuje materiał=pieniądze klienta.

Madeleine - pędzę oglądać :)

Sylwerson - a to, co na zdjęciu to jest geowłóknina?

tak - brązowe, cienkie dość

dekarza nie mogę złapać - obiecuje się piąty raz i nie przyjeżdża - prawda jednak, że teraz już nie ma pośpiechu - wprawdzie stropodach wygląda na razie brzydko, taki nieobrobiony, ale swoją podtawową rolę spełnia - do garażu się nie leje, więc pana Piotra nie cisnę jakoś specjalnie

My z dekarzem wczoraj osiągnęliśmy taki konsensus: papa hydroizolacyjna, spadek na styrodurze, na niego 2 cm płyty pir, na to papa wstępnego krycia i papa kryjąca. bez ogniomuru z jednej strony, ale z normalnymi rynnami. i bez żwiru.

U Ciebie ten żwir będzie widoczny z jakiegoś istotnego miejsca? na ile w ogóle widać ten stropodach, jak się patrzy z dołu?

i pytanie do szczęśliwych posiadaczy kóz z rurami - czy Wasze rury idą idealnie pionowo na całej długości? szczegóły problemu tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190274-czy-rura-odprowadzaj%C4%85ca-spaliny-musi-i%C5%9B%C4%87-idealnie-pionowo&p=4998028#post4998028 POMOCY! bo spać nie mogę :( nie wiem, czy zamawiać tego Jeremiasa czy w ogóle mi się nie nada :(

Tatarak, ja do komina - idealnie jest tak, że komin powinien iść w linii prostej. Jednak dopuszczalne jest robienie kolana, aby nie wejść np. w krokiew czy jak u Ciebie w kalenicę. Będziecie musieli zrobić kolano, pewnie w części nieużytkowego poddasza, tak by wyjść między krokwiami bez ingerencji w więźbę. Można chyba też robić jakieś wymiany, jak przy oknach dachowych, jeśli byłby problem. Jednak to raczej przy krokwiach. Jak wchodzi u Ciebie w kalenicę, to wymian już chyba nie pomoże.

Co do schodów, daj znać.

Sylwerson, z nieba mi spadłaś :) profilowali te spadki do 1 punktu, tak jak ma być u mnie? i czy druga warstwa też była docinana?

to co zgrzewali to na pewno była membrana, a nie papa? masz dokładną nazwę tego produktu?

geowłóknina powinna iść pod sam żwir. u mnie też to jest przewidziane. łaknę zdjęć, jak kania dżdżu :)

1. profilowany do krawędzi, nie do punktu

2. druga warstwa nie była docinana

3. geowłóknina jest bezpośrednio pod żwirem

4. nie znam nazwy membrany :( (jest dość sztywna, jak wykładzina PCV w dotyku)

5. zgrzewana na łączeniach

6. szara :)

taaaa, jeszcze raz przeczytać te 64 strony komentarzy ;)

wykonałam dziś ostatnią zaliczkę na wszystkie elementy do dachu... teraz już mogę tylko czekać w napięciu, aż zacznie powstawać (w międzyczasie smętnym wzrokiem lustrując pustkę ujemną na koncie) :cry:

czekanie jest zdecydowanie najgorsze w całym tym budowaniu.

Wojtek, a co u Ciebie na budowie i w ogóle?

Tatarak, podeślę Ci cały plik ze zdjęciami schodów jakie zbierałam dla siebie. Krążycie wokół podobnych tematów, więc może coś Wam wpadnie w oko. Z tego, co piszesz wynika jedna rzecz, która i u nas była. Podobają się nam proste jednobiegowe schody, a w domu muszą być co najmniej zabiegowe. A takie nie wyglądają już pięknie i prosto.

Pooglądaj sobie jeszcze tutaj http://www.design-domain.eu/ Moje schody i balustradę wycenili mi jednak na ok. 35 tys.

Cześć :)

Przyszłam do Ciebie, żeby nie przynudzać w komentach Sylwerson ;)

zmartwię Cię, że robiłam wstępne rozeznanie i niestety ich instalatorzy doliczają sobie takie kwoty za montaż kotłowni itp., że ceny wychodzą niewiele atrakcyjniejsze :( trzeba kombinować montaż we własnym zakresie (zaprzyjaźnionym hydraulikiem), żeby się opłaciło. i póki co obieramy ten kierunek

Wiem, że sobie za kotłownię liczą zabójczo, ale za montaż "markowych" nie biorą mniej - a za to reszta jest tańsza - choćby sama pompa.

Idę poczytać Twój dziennik :razz: