Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale zagraniczne przedłużają gwarancję na pc do 5 lat jak wykupisz roczne przeglądy po tyś zł - w każdym razie ja miałam taką wycenę :(

wstępnie niczego nie wybrałam, bo wszystkie są za wysokie :(

podeślij mi mail na priva to wyślę Ci kilka ofert do przejrzenia. jaki duży domek budujesz? wiesz jakiej mocy pc potrzebujesz? i w ogóle gdzie Twój domek powstaje?

Dom ok 200m użytkowej, w Łodzi. Nie mam wyliczenia zapotrzebowania na ciepło, więc nie wiem jaka pc (ale coś tam mniej więcej się domyślam, po lekturze forum i porównaniu jakie pc montują inni do podobnie ocieplonych domów) - liczę, że firma montująca takie wyliczenia mi zapewni.

Idę dalej wertować dziennik - sporo podobnych rozwiązań i problemów widzę ;)

Dach płaski - ja planuję tak jak Olga, papę i styrodur, ale z rozwiązaniem jakie przewinęło się w Twoim dzienniku - mieliśmy tą samą zagwostkę jak wyprofilować spadki na stropie, który ma 16cm... i zrobiliśmy spadki na dwie strony - będą przepusty kielichowe. Tylko teraz też zastanawiam się jak zrobić spadek w punkcie (a właściwie w dwóch). Jak wstępnie rozmawiałam z dachowcem, to mówił że podłoży się coś pod papę, jakieś kliny.

Wiem, że robiąc dach z hydroizolacją na wierzchu można te spadki na styro zrobić idealnie - są firmy, które robią projekt i wycinają styropian odpowiednio - przywożą gotowy z instrukcją montażu.

To jednak nie jest dach odwrócony, a dla mnie ma to znaczenie ze względu na to, że będzie to taras i będziemy tam chodzić, więc lepiej żeby papa była tylko na spodzie, a na wierzchu na styro płyty.

Ale się rozgadałam...

Edytowane przez *milek*

widzę, że właściciel infekcji nadzwyczaj konkretny ;) U nas też dyskusje nt. wystroju pokoju wyglądają podobnie. Ale że akurat ani piraci, ani rycerze, ani samochody dziecka nie kręcą, stanie na neutralnej bazie i plakatach (Myszka Miki oraz na drugiej ścianie, w podobnej tonacji - Pettson i Findus. Cóż, miłość nie wybiera).

No i łączę się w bólu, młodsza ma katar, starszy katar i zapalenie spojówek :/

Milek - firmy na pewno wylicza, ale zajrzyj do części opisowej projektu - gdzieś tam powinno być. Ewentualnie jak masz rysunki instalacji to u mnie przy każdym pomieszczeniu jest jego zapotrzebowanie - wystarczy zsumować. Mnie wszystkie firmy obliczają to zapotrzebowanie dość podobnie - i tak jak w projekcie, więc chyba się zgadza :)

Dach płaski - bardzo mi się podoba! niestety u nas minimum 40 stopni i stąd dom z poddaszem, chociaż marzyliśmy o parterówce. sugerowałabym raczej profilowanie tych spadków tak, żeby płyty ocieplenia były podparte na całości - skoro macie po nich chodzić, to trzeba wykluczyć ryzyko, że coś gdzieś popęka w tych miejsca "zawieszenia" na klinach. mam gdzieś namiary na producenta, u którego można zamówić styropian docięty do projektu - tylko jest jedno ale, na które uczula mnie mój dachowiec - styropian styropianowi nie równy. ja bym na taki dach kładła raczej porządny xps ze sprawdzonego źródła... jak o tym dłużej myślę, to może i lepiej, że nie mogliśmy mieć płaskiego dachu, bo przecież by mnie zgryzoty zjadły...

Rozgaduj się, rozgaduj :) a na jakim etapie teraz jesteście?

Madeleine - a tak, konkretny do bólu ;) gorzej, jak mu się nagle odmieni, a tu na ścianie będzie piękne pracochłonne malowidło... może to jednak machnąć na płótnie i w razie czego wystawić na alleteges :-/

u nas całą wiosnę tak było: katar i spojówki, katar i spojówki, katar i spojówki.... przerobiliśmy chyba wszystkie krople i maści z antybiotykami - szczerze współczuję. oby Malutka się nie zaraziła!

Nie mam w projekcie - był tani i ubogi ;) - dlatego każdy etap muszę kolejno rozpracowywać.

Dach płaski mamy tylko nad garażem (40m) - będzie tam taras. Kliny - sama nie wiem jak to zrobić, ale na pewno wszystko będzie leżało na płycie stropu - pic polega na tym, żeby tak to ułożyć, aby nic nie klawiszowało.

Mam już sso, zadaszony (płaska Turmalin), na tarasie mój pomysł na attyki - podwyższone tak, że nie potrzeba już barierek (zostało mi sporo silki z ścian wewnętrznych ;) ), są tylko przerwy po bokach na wstawienie szkła lub poręczy.

to będziesz znać każdy skraweczek domu na pamięć :)

jesteście przekonani, że z tego tarasu będziecie korzystać? nam wykonawca proponował przesunięcie drzwi z sypialni tak, żeby wychodzić z niej na dach garażu - czyli zrobić na nim taras, ale w domu z ogrodem to moim zdaniem zbędny wydatek. kuchnię i tak mam na dole, więc stamtąd będę chodzić na kawkę w plenerze :)

Tatarak, domówimy się. Jutro w końcu jestem, bo rozchorowałam się i odwołałam wyjazd. Ale czytam, że Wy też chorujecie, więc przyszły tydzień.

U nas od początku tata zaoferował osobiste malowanie. Za tapetami nie przepadam, a nie chcę malować tylko kolorami. A. ma więc coś namalować. Na razie jednak są rozmowy co to ma być to coś, bo faktycznie - za 2 lata może być nieaktualne. Ja myślałam o wróżce, bo mała przezywa, że w nocy przychodzi wróżka zębowa.... Ostatnio znowu mętlik w głowie i nie mogłam spać, więc wymyśliłam wstępną koncepcję pokoju.

Odnośnie tarasu jeszcze...

Wszystko zależy jakie kto ma warunki - jeśli macie wjazdy od północy, to zrozumiałe, ze taki taras byłby od czapy ;) - ja na swoim tarasie mam zamiar się wygrzewać, jak wszędzie indziej będzie cień i chłód, bo jest od południa, a działka zalesiona, więc w ogrodzie mało miejsc mocno nasłonecznionych. Poza tym tyle samo wydam na niego, czy będzie tarasem, czy nie - i to i to trzeba wykończyć (ja dam płyty betonowe zamiast żwiru).

Z tą lunetą to wcale nie jest taki głupi pomysł - zresztą już coś mój małż wspominał że sobie ustawi...

kamerki i laptop są takie bezosobowe... lornetka to by było coś ;)

Spireo, wrzuć jakieś pomysły na pokój dziecięcy. co do schodów - domówimy się na następny weekend :)

Milek - faktycznie w takich warunkach taras ma sens. ja mam wyjście na ogród od południowej strony i raczej będę mieć problem z nadmiarem słońca, ale mnie rzadko jest za ciepło :)

Jestem zdania tego, co Twój mąż. Fioletowy kawałek można nawet pociągnąć ze szkłem. Tylko tak się zastanawiam, czy jest tańsze rozwiązanie. Ewentualnie przesunąć ściankę jeszcze bardziej (pytanie, ile cm ma fioletowy kawałek? i ile ma komin po obudowaniu?), wtedy wprawdzie będzie się trochę wchodziło na komin, ale przecież jeśli meble stawiasz przy ścianie, efekt jest podobny. No i w końcu możesz zrobić wejście do pokoju na drugiej ścianie.