Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

wg projektu komin po obudowaniu wchodzi na 40 cm w głąb pokoju i przypuszczam, że tak wyjdzie faktycznie na podstawie odległości w jakiej ma stać koza od ściany (10 cm) oraz głębokości kozy. czyli ten fioletowy pasek wychodzi mi ok 30 cm - wrzuciłam do dziennika fotki, na których w analogicznym miejscu jest przedłużona ściana, więc chyba tak byłoby najsensowniej...

ale nie będzie studni?

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

coś takiego mówisz?

poddasze ze zmianami3.jpg

tam, gdzie ten zielony prostokąt planujemy szafy, bo inaczej - prawdę mówiąc - nie widzę dla nich miejsca, ale akurat by się skryły za drzwiami (tu nieudolnie wrysowanymi na czerwono), a faktycznie nie wchodziloby się na ten komin, szczególnie, że chyba wypadnie ciut dalej od okna...

biorąc pod uwagę, jak ja jestem zdenerwowana Twoimi sufitami kg, to z łatwością wierzę :hug: oby tylko ostatecznie było dobrze...

tak sobie dziś pomyślałam, że nie pamiętam na forum dziennika, w którym by nie było coś o kłopotach z dachem. a jak nawet nie jest napisane, to ja na zdjęciach widzę, że kłopoty są (na przykład pył po cięciu dachówek na dachu), tylko inwestor o nich nie wie :( no nic, obyśmy tylko takie kłopoty mieli... ale jestem zmęczona tymi nerwami, a tu jeszcze praca na mnie czeka...

Tatarak - tylko nie odpuść im tej kasy za styropian.

600zł teraz może się wydawać śmieszną kwotą, ale potem to jest np. koszt baterii umywalkowej.

Teraz już wiesz o co mi chodziło jak pisałem kiedyś o problemach z krokwiami przy ścianach szczytowych :(

No i jeszcze jedno mnie zastanawia - jak oni zamierzają włożyć tam papę (na pewno chcesz papę, a nie folię budowlaną?) bez rozebrania całej konstrukcji?

bo ta konstrukcja w zasadzie wisi - na tych klinikach, więc chyba można będzie kliniki wyjąć, papę szybko włożyć i to wszystko ma następnie "siąść". zapewne pod własnym ciężarem...

Salik, i jak ja mam uzasadnić ten zwrot kasy za styro? bo też jestem tego zdania, że mi się należy, ale obaj panowie M i K konsekwentnie twierdzą, że to ja nie zrozumiałam, nie dopytałam i w ogóle... :(

teraz to bym mogła o krokwiach przy szczytowych doktorat napisać... pewnie Ty też ;) czy na tej naszej wiedzy nie dałoby się jakoś zarobić? chociaż tyle co na 1 baterię...

dachówek ceramicznych nie należy przycinać na dachu, tylko na dole, żeby pyl powstający przy przycinaniu nie osadzał się na dachu, bo mogą powstać uszkodzenia na folii a na dachówce - syf, który trudno zmyć. już nie pamiętam, co tam się dokładnie dzieje wtedy, ale nic dobrego... Edytowane przez Tatarak

Tatarak - ale murłata nie może po prostu leżeć.

Ona musi być do wieńca przykręcona śrubami.

Które powinny być z wieńca wypuszczone przy zalewaniu tego wieńca.

Jak to się inaczej ma trzymać?

Co do styro - jeśli dobrze zrozumiałem, to zerwali całość, a nie musieli.

Musisz więc teraz zrobić kolejne ocieplenie tej ściany szczytowej, szczególnie że jak sama powiedziałaś muszą przesunąć krokwie.

Dla mnie ewidentnie jest to ich błąd i niech za niego płacą.

Wojgoc - izolacja, to izolacja.

Są różne typu folii budowlanych.

A Ty co masz u siebie między wieńcem, a murłatą?

na chudziaku to raczej był nie przeszkadza, chodzi o to, żeby go nie było na folii i już ułożonych dachówkach.

tu widać, jak sobie murłata "wisi" na podkładeczkach, swobodnie da się wsunąć papę, potem wyjąć te drewienka i mam nadzieję, że podsunąć papę także w miejsce deseczek, zanim całość "siądzie"

wisząca murłata.JPG

z wieńca wystają te kotwy i murłata jest na nie nawiercona, czy jak to tam się określa. są nakładki, śrubki... no wszystkie szykany, a oprócz tego te drewienka, które sprawiają że cała murłata jest ok. 2 cm nad wieńcem. w miejscach kotew papę trzeba będzie naciąć, żeby dała się wsunąć, ale lepiej, żeby była nacięta niż żeby jej nie było. ja tam wolę papę od folii.

i w sumie masz rację - można było jakoś to styro naciąć i wywalić tylko wewnętrzną część 8 cm, gdzie będzie krokiew.