Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Ja cie pitole,jaki wypas:jawdrop:.Jak ja uwielbiam takie klimaty:lol2:Ja tez optuje za oknem.Co do montazu...hmmmm jak wymienialismy okna w mieszkaniu ,to razem z mezem nie bylismy w stanie podniesc drzwi balkonowych,bo myslalam ze galy mi z orbit wyskocza i wrosne w ziemie,wiec maz kazal mi sie odsunac i sam je zaniosl na 4 pietro.Jakim cudem nie wiem ,przeciez we dwoje niby lzej......................chyba jestem straszne cienias;)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że pomysł z oknem jest super, ale lepiej zanim się na nie zdecydujecie i wprowadzicie do projektu zorientujcie się u potencjalnych wykonawców w technicznych możliwościach jego wykonania..

Jednak ograniczenia techniczne istnieją i to zwłaszcza przy lepszych oknach (cieplejszych) np. co do maksymalnej powierzchni okna jaką są w stanie wykonać.

My np. jedno okno zmniejszaliśmy, bo nie można go było w takiej wielkości wykonać w interesującym nas profilu z trzema szybami...

Ja z chęcią włożyłabym do kominka wszystkie stare gazety i katalogi i spaliła ale .... nie mamy kominka :cry: ani pieca :cry::cry: a jak rozpalimy ognisko to papiery zamiast palić się to fruwają :cry::cry::cry: i tak składuję te dokumenty, gazety, papierzyska :(

No z przeziębieniem to u nas taka sama wyliczanka :)

Właśnie dzwonił mąż od lekarza, że młodym lekarka przepisała pulneo, a ja na to wracaj do lekarki bo oni mają po pulneo biegunkę - kocham jesień :evil:

Ale fajne targi:)

A mozesz coś więcej napisać dlaczego "chyba" wybito Wam z głów GWC?

Bo ja się w sumie dość luźno jeszcze zastanawiam...

W paru miejscach już czytałam, że GWC właściwie nie ma wpływu na "bilans ekonomiczny ogrzewania zimą" (sama bym tego tak zgrabnie nie wymyśliła), poza tym, że zapobiega zamarzaniu rekuperatora (czy tam szronieniu) i dobrze wpływa na wilgotność powietrza (ale to tylko żwirowe). No więc nowoczesne centralki mają taki dżinks, że jak zaczynają się szronić, to okresowo zmniejszają ilość ciepła oddawanego na dom, ponieważ pozyskują je do ogrzania siebie. I podobno domownicy w żaden sposób nie odczuwają tej chwilowej zmiany. Natomiast GWC żwirowy, który miałby jeszcze ten atut, że poprawiałby wilgotność, ma bardzo duże opory powietrzne i dlatego pan od reku odradza, twierdząc, że wymagałby zwiększenia mocy że się tak wyrażę ssącej systemu, żeby te opory pokonać. Co jest nieopłacalne ze względów ekonomicznych. No a funkcję schładzania powietrza - czyli niby klimy - na okres letni można zamiast GWC załatwiać automatycznym bypassem, który sprawia, że gdy powietrze z zewnątrz jest cieplejsze od zadanej temperatury, jaką chcemy mieć wewnątrz, system je schładza, odbierając z niego ciepło za pomocą powietrza usuwanego z domu (czyli reku działa wtedy odwrotnie niż zimą).

Jeśli dobrze rozumiem...

Ja z chęcią włożyłabym do kominka wszystkie stare gazety i katalogi i spaliła ale .... nie mamy kominka :cry: ani pieca :cry::cry: a jak rozpalimy ognisko to papiery zamiast palić się to fruwają :cry::cry::cry: i tak składuję te dokumenty, gazety, papierzyska :(

No z przeziębieniem to u nas taka sama wyliczanka :)

Właśnie dzwonił mąż od lekarza, że młodym lekarka przepisała pulneo, a ja na to wracaj do lekarki bo oni mają po pulneo biegunkę - kocham jesień :evil:

Rozejrzyj się na wsi za kontenerem na odpady papierowe :)

U nas Młody jako tako (chociaż kaszle, ale lekarka stwierdziła, że to nic takiego i może chodzić do przedszkola, gdzie też wszyscy kaszlą), natomiast Małżonek się rozchorował w drugim dniu urlopu i teraz mi tu "prątkuje", więc pewnie niedługo moja kolej :( Ech, tak, też kocham jesień...

Pozdrowionka dla Was wszystkich!

No to jestem Twoim fanem :) no kompletnym, będę Cię czytać przy kawie i do poduszki tylko pisz tak jak piszesz do tej pory :) a poza tym sąsiadkami jesteśmy bo ja też Wrocławiak odurodzeniowy jestem, nie wspominasz w dzienniku gdzie się budujecie?

A no i przymilnie proszę o kontakt do rzeczoznawcy, będzie mi niestety potrzebny :/

Myometis - bardzo mi miło :) Postaram się nie zawieźć :)

Aczkolwiek gdzieś musiałyśmy się źle zrozumieć: mieszkam pod Wrocławiem, a w ogóle to z urodzenia jestem częstochowianką (chociaż sercem wrocławianką) :) Budujemy się w gminie Kąty Wrocł. (więcej info ewentualnie na priva :))

Rzeczoznawcę wysyłam na priva.

Pozdrawiam serdecznie!

Hej :) Bardzo rzeczowe prezenty :) Oj przydałyby się w mojej skromnej biblioteczce ale w tłumaczeniu na polski, ponieważ jestem kompletnym antytalentem do nauki obcych języków :oops:.

Prawdopodobnie w połowie tygodnia kopara będzie równać nasze górki :) Może coś zdążymy przed zimą zasadzić :rolleyes: :)

No brawo, w październiku możecie sadzić drzewka owocowe w stanie bezlistnym i różne krzewy w postaci "patyków" potraktowanych ukorzeniaczem:) Pomyśl, co byś chciała i przede wszystkim GDZIE. mogę służyć "patykami" pięknego bzu i jaśminu (odmiany z pełnymi kwiatami), wierzby z poskręcanymi łodygami, leszczyny. Daj znać, jak chcesz :)

Hi, hi my FAZĘ I mieliśmy identyczną :D i do dzisiaj owe materiały posiadamy. Na dzień dzisiejszy śmiało mogę powiedzieć, że bardzo mało przydatne :( Zarówno te mniej obszerne jak i bardziej okazały egzemplarz :yes:. Jak mieliśmy problem to zawsze - ZAWSZE opisany był tak lakonicznie że nic nam nie pomagała wiedza zawarta w egzemplarzu. Ale przy przeglądaniu spisu treści zawsze były pozytywne emocje - JEST!!! :D a potem miny nam marniały :(

Opieraliśmy się na sumie wiedzy znajomych, forumowiczów, wykonawców podzielonej przez nasz "zdrowy rozsądek".