Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak - ja Cię nie chcę martwić, ale jak ta izolacja ma być cokolwiek warta, to trzeba moim zdaniem to ściągnąć.

Standardowo robi się tak jak mówi wojgoc - nacina się dziury na śruby wystające z wieńca.

U Ciebie tak się nie da, bo od góry jest murłata.

Czy masz śruby wystające także z wieńca na skosach (imho nie powinno ich tam być, ale tu już konstruktor musiałby się wypowiedzieć)?

Ja za papę dziękuję - gdziekolwiek w domu, a już szczególnie przy więźbie.

Madeleine - przy okazji, to u mnie sufit też skopany :(

Byłem prawie pewien że zostało zaszpachlowane w całości, ale nie jest.

Przy wkrętach są zamalowane w ogóle same łebki wkrętów.

Do tego już po 2 dniach od wykonania łączenia sufitów ze ścianami, te łączenia są popękane.

Też tak u siebie miałaś?

Mi się do tej pory wydawało że cała idea tego jest taka że tam się daje taśmę i to nie powinno pękać :(

Na skosach nie mam śrub - są tylko na poziomych wieńcach, zgodnie z projektem.

A'propos, p. Marcin tłumaczył mi, że niektórzy w ogole nie dają izolacji między beton a drewno, bo beton jak odda wilgoć technologiczną to już będzie suchy, ponieważ od zewnątrz będzie zabezpieczony styro na elewacji. a jakby się za 20 lat coś stało, że dach zacznie przeciekać i murłata zwilgotnieje, to lepiej żeby ona oddała wilgoć do wieńca, bo to będzie szybko widoczne w domu i zrobimy remont dachu, zanim go zje grzyb... i co Wy na to? bo mnie się zdaje, że beton będzie też łapać wilgoć z pary w domu - w końcu nie daję paroizolacji pod tynki wewnętrzne, co nie? inna rzecz, że dom ma być wentylowany i ogrzewany, więc jakieś szalone hektolitry nie powinny w ściany wsiąkać... już nie wiem, co mam myśleć? jechać rano na budowę i kategorycznie żądać zdjęcia całej konstrukcji? a jak mi powiedzą, że no way, to co?

ja muszę mieć dach przed zimą :(

dachówek nie powinno się*ciąć na dachu nie z powodu pyłu, a dlatego, że niesie to za sobą ryzyko uszkodzenia iskrami, odpryskami folii

też miałam dwie warstwy folii rozdzielonej styropianem pod wylewką ;)

Tatarak, urwij sobie te 600 na końcu, też jestem takiego zdania :yes:

wojgoc - my się od wody odcięliśmy na 5 sposobów (a ostatnio jej nawet na 1.5m głębokości nie było), więc papa byłaby już trochę bez sensu.

Tatarak - a co Twój kierbud na to?

Natomiast mnie trochę poraża co innego - jeśli Panowie wiedzą że się daje izolację, a jedynym powodem niezrobienia tego był fakt że 'zapomnieli Ci powiedzieć', to ja bym się mooooocno zastanowił czy chcę aby taka ekipa mi robiła dach.

Co będzie jak zapomną Ci powiedzieć o taśmie do membrany?

Położą dachówkę z niesklejoną membraną?

Masz trochę problem podobny do mojego z zabudową KG.

Dogadywałem szczegóły i umawiałem się z Panem X, a na roboty przyszedł Pan Y.

Pan Y będący bratem Pana X i polecony przez Pana X.

Ale jak się później okazało - Pan X zrzucił całą odpowiedzialność za fuszerki Pana Y, na Pana Y i nie chciał słyszeć że to jest też jego problem, bo on polecił brata i przysłał na robotę do nas...

Kierbud obiecał, że podjedzie jutro po południu, a w czwartek rano oficjalny odbiór - już mu sygnalizowałam, co nam się nie podoba.

Mnie też to samo poraża, liczę tylko na to, że szef będzie doglądał jakości - u nas jest o tyle inaczej, że majster pracuje u swojego syna i ja synowi płacę, więc nie będzie mógł się wykręcić od odpowiedzialności, w razie problemów. i mam nadzieję, że wyciągną wniosek, że jesteśmy spostrzegawczy i upierdliwi, więc zastanowią się, zanim znowu o czymś zapomną...