Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale jaki to da cokół?!!! I szkoda mi miejsca - mam małą kuchnię, więc nie mam ochoty na zmniejszanie szafek... Ae wykryłam własnie coś o nazwie "szuflada przypodłogowa" - o takie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70025525/ Czyżby dawała się wmontować w miejsce cokołu? Hmm

to się montuje w cokole, pod dowolną szafką/ szafkami.

A ja mam zabudowę do sufitu :yes: 296cm.

Tatarak - tak mi się przypomniało odnośnie Twojego 2.6m na poddaszu pod jętkami.

Planujesz jakąś rekuperację czy coś?

Bo jeśli tak, to musisz obniżyć sufit przynajmniej miejscowo.

Druga sprawa - jeśli będziesz ocieplać strop nad poddaszem, a nie połać dachu do samej kalenicy, to musisz liczyć grubość ocieplenia.

Z reguły grubość jętek jest mała jeśli chodzi o grubość ocieplenia którą by się chciało dać.

Więc obniża się sufit na wieszakach albo nabija łaty na jętki.

U nas grubość sufitu nad poddaszem to 33cm (żebyś miała wyobrażenie).

Salik, a nie mogę puścić rur od wm nad jętkami i tam je ocieplić?

mam taką fotkę skopiowaną gdzieś z forum:

wm u barbary.JPG

tu jest chyba dom parterowy ze stropem drewnianym, ale dlaczego tak nie zrobić nad poddaszem?

a jeszcze widziałam u kogoś tak, że rury od wm były poprowadzone w strychu na plytach osb ułożonych na ociepeleniu. oczywiście te rury też ocieplone.

chcemy - przynajmniej w 1 fazie - ocieplać strop nad poddaszem i wyobrażałam sobie, że ocieplenie pójdzie między jętki i na to druga warstwa na pierwszej i na jętkach - nie może tak być? nie bardzo widzę obniżanie sufitu z 2.6 na jeszcze mniej.

Salik, a nie mogę puścić rur od wm nad jętkami i tam je ocieplić?

mam taką fotkę skopiowaną gdzieś z forum:

[ATTACH=CONFIG]86997[/ATTACH]

tu jest chyba dom parterowy ze stropem drewnianym, ale dlaczego tak nie zrobić nad poddaszem?

a jeszcze widziałam u kogoś tak, że rury od wm były poprowadzone w strychu na plytach osb ułożonych na ociepeleniu. oczywiście te rury też ocieplone.

chcemy - przynajmniej w 1 fazie - ocieplać strop nad poddaszem i wyobrażałam sobie, że ocieplenie pójdzie między jętki i na to druga warstwa na pierwszej i na jętkach - nie może tak być? nie bardzo widzę obniżanie sufitu z 2.6 na jeszcze mniej.

Ja mam właśnie tak. Przy czym w ogóle bez sensu było brać ocieplane rury, i tak ociepliliśmy je porządnie wełną. Gdzieś na zdjęciach jest stryszek. Nie obniżaj wysokości pomieszczeń, to bez sensu. I tak skosy powodują mniejszą kubaturę pokoi.

Tatarak - chyba jednak nie napisałem wystarczająco jasno :)

To jeszcze raz - obrazowo.

Jeśli planujesz robić podłogę na stryszku (nad poddaszem), to musi ona być na czymś oparta.

Z reguły opiera się właśnie na jętkach.

Jętki mają zwykle nie więcej niż 18cm wysokości.

Jeśli od góry są zamknięte podłogą stryszku, a od dołu sufitem, to daje to nam tylko ok. 20cm przestrzeni (od dołu dochodzą 3cm profile zabudowy KG) na wełnę.

A to nie za dużo, jak się myśli o w miarę dobrze zaizolowanym domu.

I tyle.

nie, nie - ja sobie to wszystko rozrysowałam i rozumiem :) nasze jętki mają 20 cm, w tej części nad pracownią, gdzie ma być stryszek - nabijemy na nie listwy, żeby upchnąć więcej wełny i zrobić podłogi z osb. a na pozostałej części będzie po prostu druga warstwa wełny na jętkach i już.

tylko w pierwszej chwili myślałam że są jeszcze jakieś inne przeciwskazania do "wieszania" rur od wm na jętkach :)

Sylwerson robi kafle na podłogach w całym domu - pomyślałam, że Cię to zainteresuje :)

sylwerson - a Ty robisz, zrobiłaś, czy będziesz robiła te kafle? :)

zrobię - wszystkie wylewki na jednym poziomie czekają, podłogówka wszędzie, postanowione dawno

jestem na etapie wyceny zamówienia i mam nadzieję do środy się zdecydować

czemu się wahasz? od znajomych rozmaitych słyszę ciągle - no coś ty, drewno musi być :):):)

jak dla mnie nie musi