Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monsanbia, a mnie jakoś nie trafia do wyobraźni ten kawałek z panem w kilcie dłuuuugo "testującym" deskę klozetową :D

Bo Ty widzisz tego pana, który testuje, a nie powabną blondynkę w pończoszkach i mini kręcącą bioderkami ... oni o tej desce dawno zapomnieli :lol2:

uuu, będą okna

no to czekamy :yes:

jeszcze tu spytam:

jak robiliście nadproża w ścianach działowych (silka 12)?

U mnie majster najpierw mówił o prętach stalowych, a teraz kazał się dopytać kb, czy nie każe robić prefabrykowanych. A Magik najpierw stwierdził, że to wszystko jedno, po czym zasugerował, że jednak prefabrykowane...

pan z hurtowni zasugerował, że prefabrykowane z silki są bardzo drogie i żeby lepiej dać po jednym L19 (to są takie jakie się daje pod dwa do ścian zewn. z pustaków) - bo po 2 i tak nie wejdą przy szerokości działówek.

chyba tak zrobię i niech się trzyma...

myślałam jeszcze, żeby jakoś wykorzystać te 100 pustaków do mi zostało na placu bo mam taki dżinks:

na szaro jest przebieg ściany zewnętrznej, na różowo ściana działowa naszej sypialni, która musi być zlicowana tak jak na obrazku, więc od strony sypialni przy silce 12 cm powstanie takie 12 cm ni to ni owo - zaznaczyła to na zielono. jakby dać zamiast silki pustak 24 cm to ściana działowa byłaby z obu stron zlicowana...

uskok w sypialni.JPG

czy ten uskok zostawić czy to się potem jakoś sensownie zaaranżuje? albo

Teraz jesteśmy na budowie tylko w weekend, a efektem ostatniego jest ułożony kabel elektryczny od skrzynki do domu, bramki i bramy :) Jeszcze chwilka i szanowny małżonek będzie układał instalację wewnątrz. Ja nie mam tam za dużo do zrobienia, może poza pilnowaniem ognia w kozie budowlanej :) do zobaczenia

Macada, problemem nie jest ościeżnica (bo to kwestia drzwi), ale nadproży - czyli elementu konstrukcyjnego ściany... gdzie mi tam do ościeżnic.. ech. a swoją drogą to tak oglądam te inspirki i w każdym asortymencie coś znajdę, co mi się podoba (baterie, rolety, bidety...), a jeśli chodzi o drzwi wewnętrzne to jestem na etapie, że wszystkie są blech (albo daaaaaleko poza moim zasięgiem :()

Dziś przyjeżdża silka, jutro wracają murarze.

Wczoraj zabraliśmy Młodego po raz pierwszy do jego pokoju (po schodach od Spirei :)). Ten blask w jego zachwyconych oczach - bezcenny :yes:

cieszę się, ze schody już się przydały :) Jak je nam zrobili, to Mała też pierwszy raz poszła na górę i wybrała sobie pokój. Teraz płacze, że nie może wejść i zobaczyć jak pokój wygląda.

Tatarak, schody oczywiście piękne, w moim guście. Cena "paru" płaskowników może zaskoczyć ;)

Pytałaś kiedyś o inspirki pokoików dla dzieci. Raczej nie mam żadnych. Czasami zapisywałam jakieś wrzucone przez inne forumowiczki. Mam trochę na razie ogólną wizję. U nas skończy się pewnie na meblach z Ikei. Oglądałam je, są funkcjonalne, więc nie będę szukać dalej. Szczególnie, że to, co mi się podoba musi oczywiście kosztować majątek. Na razie wymyśliłam, że kupię 2 regały expedit - pojedyncza kolumna z pięcioma polami i ułożę je jeden na drugim na podłodze. Do tego parę wsadów - kolorowe pudełka, czy te pudełka ze sklejki obklejone np. jakąś kolorową tkaniną. Zależy mi, aby Mała miała samodzielny dostęp do wszystkiego. Kluczem do sukcesu jest posegregowanie wszystkiego. Ekonomiczniej byłoby kupienie regału 2x4 lub 4x4, ale te 1x5 jakoś ciekawiej mi wyglądają. I może dałoby radę (musiałabym sprawdzić wytrzymałość), aby na nich ułożyć jakies poduchy, żeby można było na nich siedzieć lub położyć się. Dla małego dziecka starczy miejsca. Do tego najprawdopodobniej meble STUVA. Walczę tylko z kolorem. Kalina chce różowy (jak zresztą wszystko, a myślałam, że ubierając ją w ciuchy khaki itp, uda mi się uratować;) ) jest brrr. Łóżko zostaje to samo, które ma teraz (białe metalowe z regulowaną ramą z Ikei). Jeśli utrzyma się decyzja o przesunięciu obowiązku szkolnego, to chyba nie będę jeszcze kupować biurka i krzesła. Może sam stolik albo ta ława ze Stuvy. Do tego fotelik z Ikei, taki obrotowy. Marzy o nim. Chcieliśmy skorzystać z HEB-Y i kupić taki fotel zawieszony do sufitu, ale zrezygnowaliśmy. Ściany, jak się uda przekonać, będą białe (jakaś ciepła biel). Resztę chcę zrobić dodatkami. Możliwe, że zrobimy gdzieś tablicę. Teraz mamy z Ikei, ale myślałam o zrobieniu takiego "okienka" z tej farby czarnej do pisania kredą i na to warstwę magnetyczną, aby można było coś przyczepić. Mamy tez mnóstwo obrazków Kaliny, które są niesamowite i myślałam o powieszeniu ich w ramkach. Ostatnio kupuję na ASP mini płócienka i maluje teraz sobie obrazki do pokoju :)

Edytowane przez Spirea