Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak, co do Twojej dachówki, to zażądaj korekty faktury zgodnie z cenami podanymi w zamówieniu, które zaakceptowałaś opłacając zaliczkę. Co do postojowego, to nalezy je traktować jako szkodę, którą poniosłaś w związku z brakiem dowozu dachówki zgodnie z umową. Masz jakiś dokument na to postojowe od dachowców? Czy w tym piśmie podałaś jakąś datę na zapłatę tego postojowego? Jak minie ta data, to najlepiej potrącić z ceną za dachówkę. Musisz mieć jednak wszystko dobrze opisane na wypadek, gdyby pozwali Cię do sądu. Oni będą mieli prostą sprawę, bo mają fakturę, a Ty będziesz musiała udowodnić, że poniosłać przez nich konkretną szkodę.

Co do tej rekompensaty za stres itd., to raczej odpada.

A zgłosić to możesz ewentualnie do rzecznika konsumenta, jednak nie sądzę, żeby to coś dało.

Mam od wykonawcy fakturę na postojowe (na fakturze jest napisane, że to opłata dodatkowa za postój pracowników, ktory wynikł z opóźnienia w dostawie dachówki przez firmę Manex) orazi potwierdzenie przelewu, bo opłaciłam to przelewem - oba dokumenty wysłałam do Maneksu razem ze swoim pismem. Ale faktycznie nie podałam w nim żadnego terminu, w jakim żądam zwrotu tych kosztów :( są jakieś "ustawowe" terminy, czy mogą mnie po prostu totalnie zlekceważyć? szczególnie, że ja przecież za tę dachówkę już zapłaciłam! całość wg pierwszej faktury (zaliczkowej) w październiku.

Muszę jeszcze wystosować drugi list, z żądaniem korekty drugiej faktury (końcowej) - dziękuję :)

to kiepsko, bo łatwiej potrącić niż wyegzekwować kasę.

Co do doliczenia palet, to trrudno mi się odnieść, bo nie wiem, jak to miało się odbyć. Co do tej różnicy w cenie, to zażądaj korekty, bo umowa opiewała na inną kwotę. Co do postojowego - najlepiej ich wezwać do zapłaty wyznaczając 7 dni od doręczenia i wsyłać listem poleconym, zeby było potwierdzenie dla sądu. Czy masz gdzieś jakieś potwierdzenie na kiedy miała być ta dachówka?

mam maila z października, w którym pisałam o dostawie w połowie listopada i mailowa odpowiedź pana Tomka: "dobrze". termin na 2 grudnia ustalaliśmy telefonicznie i cała reszta uzgodnień była też telefonicznie :( wszystko do nich teraz wysyłam poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. zobaczymy, czy w ogóle coś odpiszą, czy się całkiem wypną. :evil:

te palety i tak im zamierzam zwrócić i mam nadzieję, że sami zrobią korektę - tak było przy pustakach.

czyli takie słabiutkie:

Moc:

biały 0,8 W

czerwony 1,0 W

zielony 0,6 W

niebieski 0,8 W

jako rzecze ęternet, to chyba mój elektryk też miał takie na myśli, czyli jak się zdecydujemy na coś w tym stylu, to co dwa stopnie. widziałam na jakiejś fotce co stopień i niefajnie do wyglądało, tak było naćpane na ścianie.

Ja kwestii oświetlenia kuchennego podszafkowego..

miałam w mieszkaniu punktowe [takie oklepane trójkąty], teraz mam liniowe [massive juniper]. Różnicy wielkiej nie widzę, natomiast polecam bardzo włączanie tego oświetlenia dotykowo [ino obudowa musi być jakaś metalowo_podobna] - świetne, naprawdę :)

Tatarak, ja jakoś nie czuję oświetlenia schodowego przy schodach, gdy te są w masywniejszej konstrukcji stalowej, a do tego idą w literę C. Zastanawialismy się nad tym u nas i nijak mi nie pasowało. U nas może też dlatego, że ściana jest tylko z jednej strony, więc wyglądałoby dziwacznie. Jak masz z obu, to może będzie lepiej. Do tego jestesmy kompletnymi beztalenciami jeśli chodzi o wymianę żarówek w takich wpuszczanych oświetleniach. Więc dla nas to kompletnie odpadało. Bardziej podobają mi się oświetlenia górne.

A schody - oczywiście te z Pomalamy, czyli drugie. Też chciałam takie, ale nie dało rady zrobić jednobiegowych.

A u nas kinderbal w piątek...

Spireo, nawet takie Ci się nie podobają?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=91750&d=1324983030&thumb=1

ja wstępnie też myslałam o górnym, ale elektryk mówi, że takie praktyczniejsze i może się nawet całą noc świecić, na wypadek, jakby się komuś ciuntacz włączył, to się nie zabije... sama nie wiem... może każę mężowi zdecydować, o! i jak będzie źle, to będę mówić, że jego wina :)

a co do koloru? czarny, jakiś szary, srebrny jak kwasówka? srebrny by lepiej pasował do lamp, klamek itp. bosz, jak miło się wybierało materiały do hydroizolacji...

Claris - sprytne to! już sobie zanotowałam. a Twój mąż to tak symbolami katalogowymi z pamięci leci? szacun :)