Tatarak 02.01.2012 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tatarak, mnie jakoś niezbyt pasują te szafki górne. To, że są dość masywne w porównaniu do dołu i to, że te po bokach są innej wysokości niż ta z okapem. Pomyśl nad tym, co napisała Magda34 - o szafkach nad oknem. Albo zrób szafki, tu gdzie są tylko może pociągnij je w takim kształcie jak okno, czyli wydłużony prostokąt. U Anuli te szafki nad oknem fajnie wyglądają, bo wszystkie są maksymalnie długie do sufitu i jednakowej wielkości. Co do zlewu, to moja mama ma zlew narożniku. Ma dwie okrągłe komory. Jest zadowolona. Jak jestem u Niej, to też nie widzę problemu z użytkowaniem. Jedyna różnica, że szafka z koszem jest obok. Jeśli jednak chciałabyś pójśc w zlew w narożniku, to sugerowałabym wybrać taki typowo narożny zlew. Teraz masz w zasadzie ten zlew w szafce. Z naszego doświadczenia wychodzi, że najczęściej używany blat, to ten między płytą a zlewem albo ten zaraz obok płyty. Dlatego my finalnie przestawiliśmy szafki, aby najwięcej blatu było właśnie między zlewem a płytą. Nie wiem, jak typowałaś szafki i nie pamiętam czy masz spiżarnię. Ja w każdym razie (i chyba Madeleine u Poliny pisała, o tym samym) zrobiłam listę rzeczy, które mają być w kuchni i spiżarni. Jak wiesz co masz schować i ile, to łatwiej będzie dobrać zabudowę. te górne szafki to wstawiałam głównie po to, żeby było widać, gdzie mają być. ja bym je chciała w układzie 40 cm + 40 cm + 80 cm (i tu schowany okap) + 40 cm. i żeby były do samego sufitu i podzielone na wysokości na dwie części: dolne drzwik podnoszone do góry, a górne otwierane normalnie. mam nadzieję, że przy różnicy kolorów miedzy górą a dołem, ta różnica szerokości nie będzie się rzucać w oczy. zlew chcę w szafce, żeby pod nim mieć wysuwaną szufladę na sortowanie śmieci - taki patent jest w ikei i bardzo mi się podoba, nawet wyjątkowo rozmiar mi pasuje mnie wyszło z obserwacji własnych przyzwyczajeń, że potrzebuję właśnie "blatu kanapkowego" między lodówką a zlewem i "blatu obiadowego" między zlewem a kuchenką - stąd się wzięła wersja 2. spiżarnię mam - ale nie przy samej kuchni. więc wkuchni będę chciała upchnąć, co się da... plus apteczkę dla mojej chorowitej rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.01.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 khb - my co prawda mamy Noce MyWay, ale poczytaj u nas w dzienniku komentarze odnośnie utrzymania MyWayów w czystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.01.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Hej, dzięki, że wpadłaś w sumie to może damy część korpusów z ikea, bo fronty mają być na dole bakłażanowe, na górze biale, ale górne z ikei mi mi nie pasują wysokościami i podziałami. Rozważałam szafki nad oknem, ale my jesteśmy niscy, więc ledwie bym na palcach siegała do dolnej krawędzi chyba. okno kończy się na poziomie 85+90=175 cm, a ja mam 158 cm, dlatego ten pomysł upadł. No to rzeczywiście za wysoko to okno do tych Twoich 158 cm, o których już kilka razy zdążyłam przeczytać A dlaczego na tej ścianie, na której jest płyta na samym końcu zostaje ci pusta przestrzeń? przecież z wymiarów wychodzi, że spokojnie wejdzie szafka 60-tka:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 bo zdaniem programu ikei nie wejdzie szafka 60 - planner nie pokazuje zadnego komunikatu, ale pozwala wstawić tylko szafkę 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.01.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 aaa, czyli w realu zmieści sie szafka 60 cm. A możesz podać dokładniejsze wymiary tej kuchni, tzn. odległości ścian do okien i do drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Sciana z długim oknem ma 336 cm, od lewego narożnika do okna jest 70 cm. druga ściana ma 300 cm, i od okna do narożnika sciana ma 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 stojąc w wejściu przodem do długiego okna, z lewej strony ma się ścianę na 60 cm, a z prawej na 116 cm. wejscie ma 160 cm szer i 250 cm wysokości. wysokość pomieszczenia 270 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Moniko, Zajrzałam dzisiaj spacerując po wątkach i nie wiem jak to się stało, że dopiero dzisiaj tu trafiłam . Aż żałuję, że czas świąteczny, gdy nie miałam pracy na głowie nie odnalazłam Twojego dziennika, bo czyta się go niesamowicie przyjemnie . Na pewno wrócę i doczytam resztę, choć komentarzy przy ich liczbie nie ogarnę . Tymczasem widzę, że potrzebujesz szybkiego wsparcia przy planowaniu kuchni . A nie myślałaś o zabudowie piekarnika w słupku? Przepraszam, jeśli już gdzieś o tym pisałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Julianna - witam serdecznie w swoich wirtualnych progach cieszę się, że dobrze się czyta naszą budowlaną historię. komentów to ja bym chyba też drugi raz nie przebrnęła a właśnie tu kilka postów temu rozmawialiśmy o piekarniku w słupku - musiałabym na jego rzecz poświęcić spory kawałek blatu, a że rzadko używam - to dałam sobie spokój. niestety kuchnia ma ok. 10 m kwadratowych, duże wejście, duże okno - cudów nie ma i z czegoś trzeba zrezygnować. mam nadzieję, że mimo to będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tatarak - pamiętaj że tynki mogą odebrać sporo centymetrów.Jeśli ściany nie będą trzymały kątów i pionów, to może tam pójść dobre kilka cm z każdej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 02.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 kochani, kto robił instalację odgromową i ile to kosztowało? mam wyprowadzone w narożnikach wąsy bednarki, zostało rozciągnięcie drutów po dachu i sprowadzenie ich po elewacji - ile to może kosztować? Ja wynegocjowałam z ekipą od dachu jako gratis polecam tę metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.01.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Upss... przepraszam z dziennika wskoczyłam od razu na ostatnią stronę komentarzy . Tymczasem na szybko stworzyłam taki projekt słupkowy... Blatów dużo, miejsca do przechowywania również, więc można zrezygnować z górnych szafek i cieszyć się pięknymi widokami z okien. Minus to tylko jedno miejsce do siedzenia - taki mini barek . Za chwilkę zrobię jeszcze Twoją wersję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Salik - podobno piony i kąty są... w sumie te wymiary, które są w projekcie na rzutach parteru, to mają być "na gotowo" czy "na surowo"? na logikę: skoro w rysunkach przekrojów są ujęte tynki, to ich grubość powinna być uwzględniona w wymiarowaniu na rzutach? ale może się mylę. w każdym razie i tak nastawiam się na meble od stolarza. Claris - no tak, ale to u mnie już posprzątane, a poza tym u Czekaja wynegocjować gratis to jest zadanie ponad moje siły no widzisz i przyjechałam i nic nie wiem o studni na deszczówkę! się zagadałyśmy i tyle tematów pozostało nieporuszonych. napiszesz mi o tej studni coś? i jeszcze poproszę nazwę blatu w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Julianna - szczęka mi opadła super a gdzie jest lodówka i zmywarka (60 cm). nie za blisko ten blat do siedzenia obok płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Tatarak - w projekcie powinnaś mieć z tynkiem, ale standardowo jego jest liczone chyba 1.5cm grubości, a to często... za mało. I potem wychodzi problem, bo brakuje 2-3cm - szczególnie w kuchni Claris - odnośnie robienia odgromienia przez ekipę dekarzy. Co Ci dokładnie zrobili 'gratis'? Masz pociągnięty drut po ścianach szczytowych (czy gdzieś tam) i zamontowane uchwyty na gąsiorach? Jeśli tak, to jeszcze jeszcze kwestia spięcia tego z szyną wyrównawczą, bednarką w fundamentach i podpisania papierów (czego żaden dekarz Ci raczej nie zrobi). Jeszcze odnośnie planu prac. Ja bym zaczął od rur do WM. One są 'największe' rozmiarowo i jeśli zrobisz je po innych instalacjach, to zaraz się może okazać że coś je blokuje. Czyli zrobiłbym je przed elektryką. Analogicznie jeśli planujesz odkurzacz centralny - zrobić go przed/równolegle z CWU/kanalizacją. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Julianna - mój mąż jest zauroczony tym projektem. lodówka jest w narożniku przy wejściu? to ja bym ją przesunęłam tam obok blatu. a zmywarkę mam po prawej stronie zlewu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 02.01.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Claris - odnośnie robienia odgromienia przez ekipę dekarzy. Co Ci dokładnie zrobili 'gratis'? Masz pociągnięty drut po ścianach szczytowych (czy gdzieś tam) i zamontowane uchwyty na gąsiorach? Jeśli tak, to jeszcze jeszcze kwestia spięcia tego z szyną wyrównawczą, bednarką w fundamentach i podpisania papierów (czego żaden dekarz Ci raczej nie zrobi). Gratis zrobili mi pociągnięcie i montaż drutu na dachu oraz na ścianach szczytowych [na wcześniej zamontowanych przez siebie uchwytach] oraz spięcie z bednarką. Część z szyną i pomiary/ papiery zrobił mi elektryk do spółki z mężem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 02.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Claris - no tak, ale to u mnie już posprzątane, a poza tym u Czekaja wynegocjować gratis to jest zadanie ponad moje siły no widzisz i przyjechałam i nic nie wiem o studni na deszczówkę! się zagadałyśmy i tyle tematów pozostało nieporuszonych. napiszesz mi o tej studni coś? i jeszcze poproszę nazwę blatu w kuchni o studni napiszę ci na priv, a z blatem to mnie zabij ale nie wiem... dostałam masę próbek, wybrałam te jedną i mnie więcej nie interesowało... ale podejrzewam, że mam to w umowie wpisane, więc jak znajdę umowę to ci powiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 O rany ale u Ciebie wszystko pędziiiiii . W projekcie ze słupkami jest najpierw lodówka 60, potem słupek z koszami cargo 40, słupek z piekarnikiem i mikro 60, znowu cargo 40. Jeśli chodzi o zmywarkę, to program zawsze buntuje się, więc wstawiam normalną szafkę 60 w domyśle traktując ją jak zmywarkę . Obok piekarnika jest 40 cm do blatu barku. Brat barku ma około 80. Można go jeszcze odrobinkę zmniejszyć na korzyść mebli. To niestety niewiele, więc jeśli Wam nie zależy na tym miejscu, to można z niego w ogóle zrezygnować wstawiając tam do końca szafki. Tymczasem zrobiłam Twoją wersję 1, bo niewiele się różni od 2. Okap trzeba sobie wyobrazić. Jeśli będziesz zamawiała meble na wymiar, to zrobią je tak, ze okap nie będzie widoczny i będzie tak wpasowany mniej więcej wizualnie. Masz wersję z czerwoną i białą górą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 02.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 o studni napiszę ci na priv, a z blatem to mnie zabij ale nie wiem... dostałam masę próbek, wybrałam te jedną i mnie więcej nie interesowało... ale podejrzewam, że mam to w umowie wpisane, więc jak znajdę umowę to ci powiem... Mam, blat nazywa się.. LUPUS 3505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts