Magda 34 02.01.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 ooo, widzę, że juz julianna przejęła inicjatywę no cóż, skoro tak, to moim zdaniem lepsza jest Twoja wersja kuchni. Przy założeniu, że chcesz mieć niewielki stolik do jedzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Salik - raczej się nie uwiniemy z wm przed elektryką, ale jesteśmy z elektrykiem umowieni, że dostaną rysunki z rozmieszczeniem rur do WM i poprowadzą przewody tak, żeby nie było konfliktu. Claris - to czekam na priwa w sprawie studni Julianna - jak na budowie: albo się nic nie dzieje, albo zzzzzziu i ledwie człowiek nadąża patrzeć. ja po Twoim projekcie to na swój pomysł na bardzo mogę patrzeć a już mój mąż to na pewno a to się elektryk ucieszy, że znowu zmiany swoją drogą, dobrze, że do mnie trafiłaś teraz, a nie za miesiąc na przykład dobrze dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tatarak - ale ten projekt WM to Ci robi jakaś lokalna firma?Jeśli tak to dopilnuj żeby ktoś z tej firmy przyjechał do Ciebie z projektem _zanim_ zaczniesz kłaść jakiekolwiek instalacje.I niech ten ktoś narysuje na ścianach/sufitach jak mają iść kanały.My też mieliśmy projekt, a jak przyszło do montażu rur, to się okazało że jednak trzeba je puścić trochę inaczej bo coś tam.Przy okazji - jeśli masz podciągi, to przygotuj się na to że rury będą je musiały ominąć od dołu (jeśli akurat tam będą musiały iść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 jakieś "instrukcje" mam dostać z Jan-Gazu, skąd bierzemy reku. projekt będę zamawiać, jak zobaczę, na ile one są szczegółowe, czy mają przekroje rur etc. (bo chcemy robić wm sami, znaczy mąż i ja, może jakiś kolega do pomocy). problem podciągów to już sama przewidziałam - przecież przez ten zazbrojony beton to się nikt nie przebije! mam projekt wm z oryginalnego projektu (jest w nim np wypust w miejscu, gdzie nie ma sufitu - taki drobiazg), ale bez żadnych szczegółów wykonawczych. na jego podstawie oraz na podstawie swojego zdrowego rozsądku (np. omijamy podciągi itp.) zamierzam ewentualnie rozrysować przebieg rur i niech mi go projektant klepnie lub nie - żeby elektrycy wiedzieli, co omijać - a potem dopracuje szczegóły typu przepustnice i inne ważne drobiazgi... Magda34 - nie bądź taka jak coś wymyśliłaś, to pokaż. możesz na majla (korespondowałyśmy kiedyś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tatarak - no ok. Ale i tak Ci radzę żebyś zrobiła wizję lokalną z projektem - w wersji 3D Pamiętaj też że najlepiej żeby kanały szły z jak najmniejszą ilością zakrętów, więc czasami trzeba powziąć kompromis między funkcjonalnością, a wyglądem. Znaczenie ma też umieszczenie rekuperatora i odległość tegoż od najdalszego punktu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 02.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 khb - my co prawda mamy Noce MyWay, ale poczytaj u nas w dzienniku komentarze odnośnie utrzymania MyWayów w czystości chętnie przejrzę dziennik i komentarze dzięki Salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 tak sobie surfuję w poszukiwaniu różnych rozwiązań szafek narożnych (bezskutecznie) i znalazłam taki ładny obrazek: fajnie robi połączenie matu i połysku, prawda? i proszę Was wszystkich o zabranie głosu w sprawie: - czy miejsce siedzące zaproponowane przez Juliannę będzie praktyczne i wygodne? - i jakby Wam przyszło wybierać między moją wersją 2 a pierwszą propozycją Julianny (ze słupkami), to co byście wybrali? wiecie, że ja maniakalnie wierzę, w mądrość tłumu więc śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 02.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Cieszę się, że pomogłam, a nie namieszałam (bo bywa i tak ) edit: ... a może jednak namieszałam - upsss... Myślę, że ta wersja ładniej eksponuje Twoje niesamowite okna i nie przysłania ich, dodatkowo masz zdecydowanie więcej miejsca do przechowywania, ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji . Ja wrzuciłam tylko propozycję . Jak chcesz jakiś zmian to daj proszę znać (bez barku, a sama zabudowa, inaczej w narożniku obok słupków - roleta, półki, szafki poprzeczne, inny układ słupków, itd.). Jutro niestety cały dzień jestem w pracy, ale wieczorkiem zajrzę do Ciebie . Do miłego Edytowane 2 Stycznia 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) julianno, nic nie namieszałaś Pokazałaś swoją wersję i już. Mam tylko pytania do Tatarak: 1. czy bierzesz pod uwagę wykonanie kuchni pod zabudowę czy tylko z Ikei? 2. czy ten stolik do posiłków jest niezbędny? 3. czy zależy Ci na pakowności kuchni, czy też masz spiżarkę (podobnie jak u Spirei) i możesz pozwolić sobie na mniejsza ilość szafek? To są ważne aspekty przy projektowaniu pomieszczenia. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 02.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) hej fajnie że Was tak obie tu spotkałam Magda mam 100 pytań o przyłącza do górnej łazienki tzn. gdzie ma być wc prysznic umywalki wanna itd od przed Świąt sie z tym zbieram..... na ale że kuchnia jest na tapecie to chętnie popodgladam (jestem nadal bez!?) ps. Szczęśliwego Nowego Roku! Edytowane 2 Stycznia 2012 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Magdo, odpowiadając na Twoje pytania:1. programu ikei użyłam, bo akurat był pod ręką, ale mebli w ikei nie będziemy zamawiać, bo a) nie mają naszych kolorów, b) raczej nie wpasują się idealnie w wymiary naszej kuchni.2. stolik - albo inne miejsce - jest niezbędne, żeby dziecko mogło sobie np. kolorować dinozaury towarzysząc mi w kuchni; żeby można zjeść rano szybkie śniadanie, nie latając do jadalni3. mam pomieszczenie gospodarcze mające pełnić również funkcję spiżarni, ale nie tuż przy kuchni, więc im więcej zmieszczę tu, tym lepiej. poza tym barrrrdzo mi się podoba wysoka zabudowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Nie wiem, co ja się uczepiłam tych mebli z Ikei? Ale skoro będziesz zamawiać meble pod zabudowę, to insza inszość. Są większe możliwości. Pomysł julianny16 z ta zabudową po lewej stronie od wejścia jest w takim razie bardzo dobry. W takim razie mam jeszcze opcję ze stolikiem i z zabudową. Zaraz Ci narysuję i zobaczymy jak to będzie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.01.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 hej fajnie że Was tak obie tu spotkałam Magda mam 100 pytań o przyłącza do górnej łazienki tzn. gdzie ma być wc prysznic umywalki wanna itd od przed Świąt sie z tym zbieram..... na ale że kuchnia jest na tapecie to chętnie popodgladam (jestem nadal bez!?) ps. Szczęśliwego Nowego Roku! Cześć Kasiu, miło Cię znowu widzieć Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Ciebie i Rodzinki:-) Jak sie zdecydujesz to pisz albo dzwoń to cos wymyslimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 02.01.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Hej jak mogę wrzucić swoje trzy grosze to ta propozycja Julianny z wysoką zabudową bardzo mi się podoba (świetnie podkreśla to okno!), jednak ten blato-stoliczek jakoś mi się bardziej ze szkolnym biurkiem niż ze stoliczkiem śniadaniowym kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 02.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tataraku jak ja Ci zazdroszczę takich dziewczyn( i to jakich ) do pomocy w projekcie kuchni.A wiesz że jedna znam - Juliannę Powiem szczerze ,że jestem w szoku jesteś przed tynkami i wylewkami daleko przede mną i będziesz miałą lada dzień projekt kuchni- podziwiam.Ja jeszcze nie mam!!!!- a powinnam!!! Julianno16 na czym Ty ten projekt zrobiłaś- pytam o program.Muszę w końcu przysiąść*i zaplanować? Tatarku jakie tynki robisz i czy zamierzasz robić gładźie?Jakie masz wysokie te okna w kuchni? Aha i poproszę o obiecane zdjęcia antresol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Magda - pewnie dlatego, że program ikeowi w użyciu czekam na Twoją propozycję Carolinka - noooo, a okno nieskormnie powiem: warte podkreślenia Basia - nie ma co zazdościć, zacznij robić projekt, to wszyscy do Ciebie popędzimy tynki planuję cementowo wapienne i bez gładzi. antresole wkleiłam u Ciebie w komentarzach. okna w kuchni są posadowione na 85 cm i mają 90 cm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.01.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Proszę bardzo;) wymiary zgodne z tymi, które podawałaś. opcja 1. tutaj bazowałam na pomyśle julianny16. Chciałam zmieścić ten stolik i zrezygnowałam z zabudowy dolnej po prawej stronie. To z kolei wymusiło zlikwidowanie jednego słupka i przeniesienie płyty na lewą stronę. No cóż, coś kosztem czegoś http://foto0.m.onet.pl/_m/28f544db37597261dbd6e892ec55b3b4,21,19,0.jpg opcja 2. pomysł z wyspą, która jest jednocześnie stolikiem. zabudowa po lewej zostaje taka sama, jak w wersji 1. http://foto0.m.onet.pl/_m/59a3d78529331ee74ae4b2ae29836e30,21,19,0.jpg Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.01.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Magda34,wejdź na gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 02.01.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Magda 34 ta opcja 2 wyglada zachęcająco może Julianna ją by zwizualizowała:)Tatarak a ile masz nad oknem miejsca?Za antrsole dzięki, mam ciążki orzech do zgryzienia:( Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.01.2012 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Tatarak, to 60cm po lewej strony od drzwi jest warte wzięcia pod uwagę właśnie pod zabudowę słupkową jak zrobiła Julianna. Jeśli spiżarnię masz dalej, to takie wysokie cargo będzie idealne. Na końcu rzędu możesz zrobić szafkę z podnoszoną roletą. Koleżanka ma tak i fajnie wygląda. I chyba u Anuli też jest coś takiego. Jeśli rozważasz te słupki to tylko zwróć uwagę, aby nie było kolizji drzwi od mebli/sprzętów z ościeżnicą i drzwiami (nie wiem, co tam planujesz). Jednak co do blatu na końcu mam takie samo zdanie jak Carolinka - za blisko i za biurkowo. Takie trochę karne miejsce. Jeśli chodzi o wersje Magdy, to jak już to wybrałabym pierwszą. Na plus jest fajne wyeksponowanie okien, przełamanie kwadratowej kuchni tym stolikiem w rogu. Na minus, że przerzucenie płyty i wyrzucenie słupka zniweczy efekt, który chyba Ci się spodobał, czyli pełna zabudowa ściany. Ale tak jak napisała Magda - nie można mieć wszystkiego. Drugi wariant dla mnie odpada z dwóch powodów (z tych samych podobny wariant u nas odpadł) - masz za małą kuchnię ta wyspę i zrobienie wyspy/półwyspu w takim układzie zaburzy naturalny układ okien, które są zaprojektowane tak, aby wzdłuż nich zrobić zabudowę. Jeśli rozważać pólwysep. to wydaje mi się, że dopiero na końcu zabudowy po zakończeniu okna przy ścianie po prawej stronie. Jednak i tak wydaje mi się, że może to komplikować komunikację. Ale może nie. Ja oczywiście wywaliłabym tę ścianę z drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts