Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

a ja Cię za każdym razem proszę: daj znać, jak jesteś na miejscu, a nie "za 2 tygodnie będę". ja takiego horyzontu towarzysko nie ogarniam, tylko z dnia na dzień. w każdym razie potwierdzasz, że mogą być pięknie zrobione tynki cem-wap i bez potrzeby gładzi, si?

jasne, że potwierdzam. Natomiast gładkie jak pupa niemowlaka nie będą, tylko ciut starsze ciałko:)

jestem do piątku we wrocku.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem tak to i tak wszystko zależy od ekipy.Ja mam tynki gipsowe, w łazienkach twarde gipsowe-nazywali to diament- robili Knaufem, natomiast piwnica zrobiona cem-wap.Wszystkie tynki mówiąc delkatnie i dobitnie spierd.....Natomiast mój sąsiad ma w piwnicy tynki cem-wap już pomalowane wygladają pięknie.Jak to z mężem zobaczyliśmy to od razu nam się takich zachciało.

Natomiast przede mną gładźie- niestety, a zaznaczaliśmy firmie od tynków że nie chcemy gładźi tylko pod malowanie.Kiwali głowami, natomiast po zrobieniu mówili że nie ma tynków gipsowych pod malowanie bo pod farbami lateksowymi wszystko widać- To moja najgorsza ekipa.Moja rada ekipa z polecenia, i kontrola cały czas.

Ja dzisiaj własnie byłam z kredą na budowie, kuchnie pomierzyłam dokładnie i biorę blok milimetrowy i rozrysowuję.Układ już dawno był ustalony,ale szafki ich szer.nie.

Edytowane przez Barbara74

A czy ta wersja z wysoką zabudową nie wyglada za ciężko, ja bym dała wysokiej zabudowy jak już 60+60 ( jeden to lodówka ,a drugi słup co chcesz ) .

Generalnie samej wysokiej lodówki nie lubię, bo wyglada jak komin ( co ja mam z tymi kominami:) ), a 120 wysokiej zabudowy to w sam raz

Witam wszystkich. :)

Mnie też się wydaje, że słupki na całą ścianę trochę przytłoczą to wnętrze, tym bardziej, że miałyby być w kolorze bakłażana. Może gdyby były białe, to by nie było takiego wrażenia. W każdym razie dzisiaj dokończę, co zaczęłam wczoraj. Ależ się uwzięłam. ;)Wrzucam zwizualizowaną wersję nr1. Dałam dwa słupki, ale uzupełniłam zabudową do sufitu:

http://foto3.m.onet.pl/_m/cae6c6df1ad8f106eb0204ad3696eeeb,21,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/b1d3a4e04bd1e1a31441fe73eeea83af,21,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/ceb93bd46bc1f203fc5860863d757956,21,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/376da5bee214d62c0b8708d8afd63826,21,19,0.jpg

Magda, fajnie :) a jakby te słupki były beżowe? a bakłażan tylko tam, gdzie sama zabudowa pod oknem? oczywiście odcień beżu i bakłażanu trzeba by odpowiednio dobrać. (ja bym słupki zrobiła białe, ale wiadomo, że mąż zrobi rejtana i się nie zgodzi, wzdech).

i jeszcze mnie niepokoi miejsce, gdzie blat się kończy przy krótkim oknie. nie? dziwnie to wygląda...

Nie nie, tylko nie beż z bakłażanem!!! To się może źle skończyć:-) Biały jest dobrym kolorem do tego bakłażana, wydobywa jego intensywny kolor. Jak dasz beż to obawiam się, że zrobi się... bydyniowato. Nie uratujesz tego. Może już prędzej jakaś jasna szarość?

Też zwróciłam uwagę na to małe okno. Blat musi być jednocześnie parapetem. Ewentualnie można zakręcić tymi szaflami w literę u i wtedy zrobić coś takie biurko, jak zaproponowała julianna16, ale już nie będzie tam tej płyty do gotowania?

edit: wrzucam Ci zbliżenie tego małego okna

http://foto2.m.onet.pl/_m/e4ccc9fad6b8e8ea464c376677123522,21,19,0.jpg

Edytowane przez Magda 34

Inna wersja, nie twierdzę ze optymalna, to układ w literę U ale po lewej wysoka zabudowa w białym lakierze, po prawej zlew i kuchenka w niskiej zabudowie a pod długim oknem na środku tylko blat i miejsca siedzące.

Wydaje mi się, ze taki układ moze dać maksymalne wykorzystanie powierzchni bo ta ścianka obok wejscia "psuje" troche układ kącika śniadaniowego.

Z drugiej znów strony ostatnio zwróciłam uwagę na fajne rozwiązanie boksów w mcdonaldzie :D w Wawie na stacji BP, przy skręcie na Okęcie. Te ich boksy zajmuja naprawdę niewiele miejsca a przy tym sa wygodne do szybkiego posiłku. Tradycyjne stoły i krzesła zajmuja jednak znacznie wiecej miejsca.

Edytowane przez mayland

No normalnie nie nadążam za kolejnymi wersjami ;).

Kochani, krawiec tak kraje jak mu materiału staje :). To prosty program Ikea (to odpowiedź dla Basi74, od której do Ciebie dotarłam :)), który ma ograniczenia i nie wszystko da się zobrazować. Ten blacik wstawiłam tak symbolicznie by zaznaczyć miejsce do siedzenia (bez wiary, że to wystarczy). Najbardziej chodziło mi o pokazanie, że w Twojej kuchni da się zrobić zabudowę w słupku :). Jeśli takie pojedyncze miejsce do siedzenia Tobie (Wam) wystarcza, to:

1. Blat do siedzenia zrobić wyższy, ale nie wiem czy hoker będzie tu dobrym rozwiązaniem dla Waszego Chłopczyka?

LUB

2. Można od piekarnika zrobić szafkę 60. Zostaje 60 cm na blat - stolik, który proponuję zrobić wysuwany w głąb kuchni - to odsunie osobę siedzącą od płyty. Gdy stolik nie będzie potrzebny można go wsunąć z powrotem. Można pod nim zrobić półkę na kredki :) (w miejsce butelek na zdjęciu), albo ładnie wkomponować w szafkę co widać na zdjęciu 1.

http://cdn20.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/ed/dc/8a/eddc8a5a96caba27_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg źródło

http://bi.gazeta.pl/im/3/2480/z2480413X.jpg Źródło:

http://bi.gazeta.pl/im/1/2233/z2233451X,-b-Z-kacikiem-sniadaniowym--b--Zabudowa-kuchenna-ma.jpg "]Źródło

Za chwilkę przesunę słupki. Napisz mi proszę jaki kolor ścian planujesz i co jeszcze ewentualnie chciałabyś zobaczyć na wizualizacjach.

Aaa... ktoś napisał, że pozbyłby się tej ściany z wejściem - ja też :). Miałabyś wtedy barek dla całej Rodzinki :).

Edytowane przez julianna16

Magda - pomysł z zakrętem i miejscem siedzącym jest świetny, ale nadal zostaje to, co jest dla mnie największą wadą tej wersji: za lodówką jest płyta i dopiero dalej zlew. bardzo bym była nieszczęśliwa z takim układem :(

ale zastanawiam się nad tym, co zaproponowała Mayland? na lewo słupki, na wprost pod długim oknem blat z miejscem siedzącym, w narożniku zlew, za nim blat i płyta?

Julianno - ściany białe, podłogi szare, jakbyś jeszcze mogła wkomponować oświetlenie, byłoby bosko :)

ale zastanawiam się nad tym, co zaproponowała Mayland? na lewo słupki, na wprost pod długim oknem blat z miejscem siedzącym, w narożniku zlew, za nim blat i płyta?

Zlew i płyta na ścianie po prawej stronie. Dając zabudowę po prawej stronie do ściany "wejsciowej" wydłużamy ciąg roboczy i zlew mozna odsunać z narożnika, tak aby było wygodnie z niego korzystać. Płyta wtedy bliżej wejścia. No i siedząc przy oknie zawsze ładny widok będzie przed oczami a nie ściana...

I jak Ci pomóc, a nie zaszkodzić kolejną wersją ;).

Bardzo, bardzo chciałabym umieścić oświetlenie, ale... ten program nie jest taki sprytny ;) (albo może jest, a ja nie wiem? jeśli ktoś posiada tę wiedzę tajemną, to proszę napisać - nauczę się :)).

Żeby niepotrzebnie nie zaśmiecać kolejnymi wizualizacjami, napisz proszę co chciałabyś jeszcze zobaczyć - wersję mayland z blatem pod oknem na środku? wersję z 3-ma słupkami? (bez jednego cargo)

Wojgoc jest zadowolony, ale Jemu inna ekipa robiła. Ta sama, co u Madeleine. U mnie ekipa z Ich polecenia już tak rewelacyjnie nie zrobiła.

nie robiłabym cem-wap i gładzi. ja bym od razu zrobiła jednak gipsowe.

u mnie niby jest ok, ale wkurzają mnie drobnostki - że np. ramki przy kontaktach nie dolegają idealnie, no bo przecież tynk jest drobnoziarnisty! ale to są niuanse, powiedzmy sobie szczerze - na razie ściany myłam 4 razy, za rok czy dwa przestaną się zmywać i dziecięce łapki zabrudzą wszystko na amen, czy to gładź, czy tynk byłby.