Tatarak 25.10.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Tak, architekci się bardzo wykładają na domkach jednorodzinnych, takie prawdziwe stwierdzenie nikogo sie urazi Szafy - chodziło mi o szafę z rozsuwanymi drzwiami w kazdej sypialnie pokoju, itp. - marze o uwolnieniu od nich (w mieszkaniu), marzę o pokoju w którym postawię sobie niewielki zgrabny mebel wielki biały stół a wszystko inne upchnę do garderoby. Lepiej nie oszczędzać na projekcie domu - bo w tańszym projekcie może się okazać, że co prawda sam jego zakup będzie tani, ale później realizacja (np. skomplikowny dach) pochłonie te 20 tys. więcej, które moglibyśmy wydać lepiej - tzn. na projekt szyty na miarę I nigdy za duży! Tylko trzeba mieć szczęście do architekta.. Szkoda, że garaż osobny - bardzo fajnie jest wychodzić z garażu do domu - przy okazji być może mniejsze straty energetyczne? Tak mi się wydaje. Witam ponownie, tym razem w komentarzach Co do szaf rozsuwanych, to faktycznie urody są przeciętnej. Ja mam taki jak Ty plan na salon: stolik, sofa, fotele - i obrazy na ścianach. Dobijają mnie salony pozastawiane kredensami, szafami itp. Co do kosztów realizacji domu, też się zgadzam. Chociaż wydaje mi się, że akurat na to bacznie zwracamy uwagę. Jeśli się wczytasz w nasze załozenia, to dach czterospadowy z ozdobnym "dżinksem" nad wyjściem na ogród. W ogóle ostatnio doszłam do wniosku, ze ja sobie dom zaprojektuje osobiście - w sensie rozkładu pomieszczeń, okien, kształtu dachu, a architekta poproszę, żeby mi to dopiął konstrukcyjnie. Przy parterówce, to moim skromnym - nie jest taka wielka filozofia. A kto będzie lepiej ode mnie wiedział, co mi jest potrzebne? A'propos garażu - właśnie czytałam, że w pasywnych w ogóle się go nie robi w bryle ze względów energetycznych. Ogrzewany podnosi koszty utrzymania, a od nieogrzewanego trzeba ściany izolować tak, jak zewnętrzne. Mnie by urządzało, gdybym miała garaż blisko wejścia do domu - kwestia noszenia zakupów. Ale szkoda mi tej południowej elewacji poświęcać na bramę garażową - wolę mieć nasłonecznione jakieś pomieszczenie "do życia" Zapraszam ponownie, Alexandersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.10.2010 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Ja tak tylko u Ciebie jeszcze nabałaganię swoimi sprawami, ale trochę w związku z Twoimi. Zawsze byłam entuzjastką projektów indywidualnych i przekonana, że jak architekt uszyje dom na miarę to misi być lepszy niż gotowiec. Odszczekuję stukrotnie. Powyższe założenie jest trafne jedynie w przypadku współpracy z dobrym architektem. A bałagań! Choćby i bez związku Twoje wnioski niestety potwierdzają moje obawy co do projektu indywidualnego ... ale nic to, grunt że sobie Twoi fachowcy poradzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.10.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A może to jest domek na ekstremalne zapisy w MPZP i tę drugą kondygnację ma podziemną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.10.2010 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A może to jest domek na ekstremalne zapisy w MPZP i tę drugą kondygnację ma podziemną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netka55 27.10.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Tatarak nie dalej jak przedwczoraj też trafiłam na ten projekt i się uśmiałam wygląda jakby ktoś za wysoko przysypał fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.10.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 cześć Netka, ja byłam najpierw przekonana, że mi się jakoś dziwnie zdjęcie otworzyło i widać tylko sam dół i górę elewacji, a środek gdzieś wessało. ciekawe, czy ktoś to cudo wybudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 28.10.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Co do połączenia drewna i betonu - popieram! wygląda smakowicie. pracuję teraz nad małżonkiem, żeby go przekonać, że betonowe podłogi wcale nie są "zimne" itp. Mam nadzieję, że niedługo wrzucisz jeszcze kilka zdjęć swoich wnętrz, to będę miała więcej materiału dowodowego No to muszę się o fotki postarać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.10.2010 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 No to muszę się o fotki postarać Koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 29.10.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Czesc Ten ostatni domek w dzienniku to zart, prawda? Koszmarek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 29.10.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 No faktycznie ten ostatni domek to dla tych którzy marzą o mieszkaniu na poddaszu a nie chce im się latać po schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.10.2010 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Czesc Ten ostatni domek w dzienniku to zart, prawda? Koszmarek... cześć koszmarny żart architekta. tak myślę, że jeśli takie cudo gdzieś stoi, to ludzie muszą bardzo szybko chodzić tą ulicą, żeby go nie oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 31.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Z ARTYSTĄ O WNĘTRZACH ROZMAWIANIE - a on to dobrze się czuł? Jakaś żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.11.2010 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Przymrużmy oko ten artysta to mój własny Mąż. Ale fakt, plastycy uwielbiają takie "konkretne" sformułowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 01.11.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 (edytowane) ups hehehehehehehehe - przeproś artystę w moim imieniu Nie dozytałam że to Twój własny mąż Edytowane 1 Listopada 2010 przez Megana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.11.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 ups hehehehehehehehe - przeproś artystę w moim imieniu Nie dozytałam że to Twój własny mąż nie ma sprawy powoli nadajemy tej rajskiej wizji kształt: sufit z jasneeeeego drewna, ściany w łamanej bieli, może kawowe, podłoga szara (beton? płytki? beton jest piękny, ale trochę przeraża surowością), na dużych oknach zasłony typu ekrany z jasnego, niemarszczonego materiału, meble... - do salonu wypatrzyliśmy piękną sofę a'la ludwik któryśtam. w kolorze pudrowego różu. tylko co z tą kuchnią? otwartą na salon... coś jasnego, ale nie umiem znaleźć stylistycznie niczego, co by pasowało do tej raczej nowoczesnej podłogi i nierustykalnego drewna na suficie... help! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 02.11.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ja tam za otwartą kuchnią jestem. A co do plusów i minusów można zerknąć tutaj - jeśli jeszcze nie byłaś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51283-OTWARTA-KUCHNIA-NA-SALON-TO-BY%C5%81-B%C5%81AD Co do betonu na podłodze i jego surowości - to zależy jakie rozwiązanie się wybiera. Jak dla mnie tak samo jak szare płytki mogą być surowe to beton może być "udomowiony" . PS: Masz niesamowitą drugą połowę - żeby tak się mężczyzna obrazami i emocjami wysławiał to naprawdę rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 02.11.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Wrzucam parę inspiracji otwartych kuchni: http://www.alchemy-interiors.com/images/Damiani%20LetsingerResidence2/living%20room%20kitchen.jpg http://static.flickr.com/65/220618553_a8d5bff5c7.jpg http://img.hgtv.com/HGTV/2008/08/05/hstag111-KitchenLivingRoomAfter_lead.jpg http://www.spaced.com.au/spaced/images/photos/spaced_5i02.jpg http://www.jimalinderphotography.com/Yudell%20Living%20to%20kitchen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 03.11.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 O rany, Wy już we wnątrzach jesteście...To ja w dalekim tyle - mury stoją, a koncepcja wnętrz leży i kwiczy, tzn. aby być szczerym w ogóle jej nie ma....Mam długie zimowe wieczory na przemyślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.11.2010 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Ja też jestem za otwartą, chociaż ten wątek mnie akurat skłania do zastanowienia się nad wariantem "półotwartym" Jakie meble planujesz do swojej kuchni? Podziel się pomysłem Moja druga połowa jest z wykształcenia plastykiem, to może sporo tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.11.2010 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Analieno - super, dziękuję i proszę o jeszcze! Kominek na pierwszej fotce - mistrzostwo świata! A na ostatniej drewniany sufit - bomba Jak Ty to wyszukujesz? Jedno co mnie martwi, że te wnętrza są duuuże. Mnie wychodzi salon z kuchnią jakieś 42 m2 w sumie. Czy to wystarczy i zgra? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts