Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

O rany, Wy już we wnątrzach jesteście...

To ja w dalekim tyle - mury stoją, a koncepcja wnętrz leży i kwiczy, tzn. aby być szczerym w ogóle jej nie ma....

Mam długie zimowe wieczory na przemyślenia...

"We wnętrzach" - ale tylko wirtualnie :) Jak ja bym chciała mieć tyle murów co Ty! :)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj, niewiele tam ciekawego na razie, specbeton lejdi bedzie sie wykanczac po kres dni tego forum, Murator zdazy wejsc na gielde, a moderatorzy beda mieli swoje biuro na najwyzszym pietrze palacu kultury, a ja ciagle nie bede miala nawet kuchni. :D

Niezła reklama :) żeby mi tak praca w życiu nie przeszkadzała, to już bym oglądać leciała (przy okazji piękny rym mi wyszedł :D)

Analieno - super, dziękuję i proszę o jeszcze!

Kominek na pierwszej fotce - mistrzostwo świata! A na ostatniej drewniany sufit - bomba :) Jak Ty to wyszukujesz?

Jedno co mnie martwi, że te wnętrza są duuuże. Mnie wychodzi salon z kuchnią jakieś 42 m2 w sumie. Czy to wystarczy i zgra? :/

Ostatnio to wpisuję to czego szukam nie po polsku tylko po angielsku i wchodzę w grafikę :D

A co do wielkości salonu - ja mam w obecnym mieszkaniu w bloku salon z aneksem kuchennym na ok 15m2 i jakoś gra :D

Ostatnio to wpisuję to czego szukam nie po polsku tylko po angielsku i wchodzę w grafikę :D

A co do wielkości salonu - ja mam w obecnym mieszkaniu w bloku salon z aneksem kuchennym na ok 15m2 i jakoś gra :D

ja też wpisuję po ang, a wychodzą mi jakieś straszne rzeczy...

15m2 to pełnoprawna kuchnia raczej niż aneks :) pytanie, ile masz do tego metrów salonu?

Tak w nawiązaniu do otwartej kuchni zasieję trochę fermentu.

Ostatnio małzonek jak tylko coś gotuję ( w kuchni otwartej, którą mam teraz) biega jak oszalały i zamyka wszystkie drzwi, bo stwierdził, że w pracy zorientował się, że koszula, która wisiała w sypialni coś mu zapachem kotletów zalatuje....

Zapachy to jednak mocny argument za zamknięciem kuchni... jak dla mnie oczywiście:)

Forum "na wszystko ma odpowiedź prostą" :) Tak radzi WojtekXXXX (nie pamiętam nika dokładnie) projektant wnętrz na temat wentylacji kuchni:

"Kuchnia otwarta ma kubature 2 pomieszczen i taka objetosc musi przewalic pochlaniacz. A wiec nie z 8-12m2 tylko z 40-60m2 , to wszytko razy wysokosc a to w takim ukladzie otwartym min. 5x w ciagu zaledwie godziny.

3.Przesiakanie zapachami - Mozna miec wspanialy i super wydajny wyciag , jesli pomieszczenia nie beda mialy dobrze rozwiazanej wentylacji to mozna sobie takie urzadzenia w buty wsadzic. Przy szczelnych oknach i drzwiach w pomieszczeniu otwartym kuchnia-pokoj nic nie wyciagnie tych zapachow, bo urzadzenie wyciagowe owszem... ale spowoduje podcisnienie ale nie 'przefiltruje' powietrza.

Zeby dobrze pracowal wywiew znad garow musi byc dobrze rozwiazany nawiew. Gwarantuje Wam , ze nic nie pojdzie w tapicerke i dywany.Oczywiscie musimy sobie powiedziec czy stac nas bedzie na taki pochlaniacz, bo wraz z wydajnoscia i zmniejszeniem natezenia halasu urzadzenia,wzrastaja jego koszty.6-10 tys. za urzadzenie, to nie tylko kwota za marke i wzornictwo"

No, zajefajnie. :)

Kazdy ma taki dylemat - no, moze prawie kazdy. Ja mam kuchnie niby oddzielna, ale z szerokim wejsciem, w ktorym raczej nie bedzie drzwi - mialy byc, ale teraz widze, ze to bez sensu, natomiast u mojej mamy jest typowy aneks, wiec zrobilismy wolnostojaca niska scianke (1,40 wysokosci, 1,20 szerokosci), ktora wizualnie oddziela salon od kuchni, zaslania tez ewentualny rozgardiasz, ale jest to ciagle aneks. Ja bym szla w rozwiazanie - podzielone a jednak polaczone (albo odwrotnie ;)).

Ja też bym jakoś częściowo oddzieliła, ale wtedy nie mam gdzie stołu postawić... (cholera, muszę dokończyć te moje szkice projektu, to pokażę, co i jak dokładnie :)). Poza tym jak się zastanawiam, to i tak wychodzi, że w mojej rodzinie, jak ludzie chcą się zebrać i pogadać, to zawsze siadają przy stole (przy ławie to się można kawy prze tv napić). Więc wychodzi, że lepiej zainwestować te parę tysięcy w dobry wyciąg niż ściankę działową. Ktoś na forum taki wyciąg bardzo chwalił:

http://www.maksmedia.pl/?a=product_details&kategoria=58&producent=140&podkategoria=&product_id=292&old_a=pokaz&kl=1&fraza=