Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

acha, a nie chcieliśmy żadnych słupków czy poręczy przy szkle, zeby tam nie było wizualnych podziałów. gdyby miały być, to równie dobrze może być balustrada stalowa. oglądam sobie antresolę Efilo i w sumie to nieźle wygląda, mimo podziałów. fakt, że ona ma większą pustkę i nie ma zaraz w tle - patrząc z dołu - drugiej linii tej balustrady. ale muszę u nas popatrzeć, czy tak naprawdę to tę drugą poręcz (bliższą dziury na schody) będzie w ogóle widać z jadalni...

A widziałaś takie rozwiązanie jak piszesz - bez słupków ?

Mogę przejść się do sąsiada architekta. Ma szklaną balustradę na drewnianej antresoli, ale przy samych schodach jeszcze nie była zamontowana jak ostatnio widziałam. Zobaczę jak to funkcjonuje i odpytam co on myśli. W końcu architekt i sam dom buduje dla siebie. kilka razy mi pomógł już.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękne, tak sobie wyobraziłam balustradę do Twoich schodów i na antresoli. Leciutka, prawie niewidoczna, ale... masz małego łobuziaka w domu. Dodałabym więc łączącą wszystko po górnej krawędzi szkła poręcz o przekroju okrągłym. Byłaby jak najcieńsza i oczywiście też ze szczotkowanej stali.

Na narożnikach chyba musiałyby być słupki :(

ja tam mam 120 cm szerokości antresoli, fotel odpada :)

własnie rozmawiałam ze ślusarzem. mówi, że można tę szybę montowaną niewidocznie zrobić tańszym "chałupniczym" sposobem - bez tych drogalaśnych profili mocujących. tylko wtedy jak by szyba pękła, to jej wymiana wymagałaby rozkucia podłóg :(

Tatarak, ależ mnie wciągnęło. Zamiast harować nad layoutami – 15 stron na jutro, zmiana paginacji na 160 stronach.... i do drukarni – zrobiłam przegląd światowego internetu.

Patrzajta kobiety (i... faceci ?)

Najpierw samo szkło, bo nie wsio się od razu zmieści w poście.

11900835912.jpg balustrade_13.jpg 11900835913.jpg 1190083591.jpg 11900835911.jpg

Popatrz Tatarak, tam są takie uskoki w wysokości płaszczyzn szkła, które Tobie grożą.

Moim zdaniem to nawet fajne.

Za chwilkę jeszcze parę fotek :)

Edytowane przez pestka56

te, gdzie jest tylko szkło - ok, te z drwenianym wykończeniem na górze - nie podobaja mi się

jak się ma drewniana gałka do szkła ciętego pod kątem prostym, do prostych linii stli?

nijak zupełnie

de gustibus jednak non est disputandum :)

Edytowane przez sylwerson

te, gdzie jest tylko szkło - ok, te z drwenianym wykończeniem na górze - nie podobaja mi się

jak się ma drewniana gałka do szkła ciętego pod kątem prostym, do prostych linii stli?

nijak zupełnie

de gustibus jednak non disputandum :)

Sylwerson, tu chodzi o coś innego :) – jak poradzić sobie z różnicami wysokości balustrad.

wiesz co, z całym szacunkiem, każdego, kto wykonuje tego typu rzeczy, można nazwać szklarzem

(definicja słowotwórcza dla wyrazu pochodnego 'szklarz'='ktoś, kto szkli')

edit:

idąc za Twoja radą wpisuję w google "balustrada szklana" i znajduję: http://makroglass.pl/strona.php?44424

zatem - jednak to szklarz ;)

Edytowane przez sylwerson

wiesz co, z całym szacunkiem, każdego, kto wykonuje tego typu rzeczy, można nazwać szklarzem

(definicja słowotwórcza dla wyrazu pochodnego 'szklarz'='ktoś, kto szkli')

Sorry, pożartowałeś sobie ?

Tu się nic nie szkli, a i szkło nie takie banalne.

Pa :)