Tatarak 17.01.2012 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 btw chwaliłam się, że mamy trzeciego kota? tym razem chłopaka. ma pół roku i jest w czarno-białe łaty a z moją szylkretką byłam dziś u weta - podejrzenie alergii pokarmowej. pół godziny walczyliśmy, żeby jej pobrać krew na badanie bez głupiego jasia. nie wiem, która z nas była na koniec bardziej zmęczona i zestresowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Ekipa od Gosi1611. Kończą jutro. to tempo masakryczne. nie boisz sie temperatur? robisz tynki cem-wap? jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.01.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 żeby było jasne: kończą elektrycy. co do tynków: boję się niskich temperatur, ale wykonawca podpisuje umowę i daje gwarancje na 3 lata, a przy "prawdziwych" mrozach nie pracuje. w środku ma w razie czego ustawić nagrzewnicę. i mamy też pozatykać folią otwory miedzy krokwiami, żeby w środku za bardzo nie wiało. cały czas się jeszcze waham, czy nie robić najpierw wylewek. bo myślałam, że gdyby najpierw były wylewki, to można by przy tynkach zostawić miesce na listyw licowane ze ścianą. jednak ludzie mówią, że bez gładzi takich listew nie da się ładnie wykończyć, więc już wolę zainwestować w listwy z czesanej nierdzewki - jak u Madeleine - też będą zlicowane. tu jest tyle różnych czynników, które trzeba uwzględnić w planowaniu kolejności tynki/wylewki.... terminy mężowych wyjazdów pracowych, okresy, ktore może poświęcić na podłogówkę, projekt do podłogówki.... krajst. lecę do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.01.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 btw chwaliłam się, że mamy trzeciego kota? tym razem chłopaka. ma pół roku i jest w czarno-białe łaty a z moją szylkretką byłam dziś u weta - podejrzenie alergii pokarmowej. pół godziny walczyliśmy, żeby jej pobrać krew na badanie bez głupiego jasia. nie wiem, która z nas była na koniec bardziej zmęczona i zestresowana... Trzymam kciuki za Twoje schody. Koty :) U mnie też są 3 od marca. Przedstawiam: Pasqala w czarnym smokingu już znasz, ma 9 lat Spinoza, lat 6 – filozofka, pręgowana szaro-rudawa. Cizia, około 1,5 roku – szylkretowa mama piątki, która na 3 miesiące zamieniła nam dom w kocie przedszkole. Jeszcze po drodze musiałam poszukać domów dla 5 malców. TO była robota A jak ta alergia się objawia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 17.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Kończą jutro. to by się nawet zgadzało u mnie są od czwartku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.01.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 a co u Ciebie robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 17.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) mają w całej chałupie montować osprzęt robić pomiary do odbioru itd nareszcie przestaną straszyć puszki i kable:) (bez prądu oczywiście) Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 17.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 żeby było jasne: kończą elektrycy. co do tynków: boję się niskich temperatur, ale wykonawca podpisuje umowę i daje gwarancje na 3 lata, a przy "prawdziwych" mrozach nie pracuje. w środku ma w razie czego ustawić nagrzewnicę. i mamy też pozatykać folią otwory miedzy krokwiami, żeby w środku za bardzo nie wiało. cały czas się jeszcze waham, czy nie robić najpierw wylewek. bo myślałam, że gdyby najpierw były wylewki, to można by przy tynkach zostawić miesce na listyw licowane ze ścianą. jednak ludzie mówią, że bez gładzi takich listew nie da się ładnie wykończyć, więc już wolę zainwestować w listwy z czesanej nierdzewki - jak u Madeleine - też będą zlicowane. tu jest tyle różnych czynników, które trzeba uwzględnić w planowaniu kolejności tynki/wylewki.... terminy mężowych wyjazdów pracowych, okresy, ktore może poświęcić na podłogówkę, projekt do podłogówki.... krajst. lecę do roboty! Tataraku koniecznie zrób zdjęcia jak elektryk skończy u nas z kolei wykonawca mówił że najgorszy dla dla tynków pierwszy tydzień po położeniu, żeby nie zamarzły, w naszym domu ściany już elegancko u góry wyschnięte, najwolniej wysycha dół szczególnie sufity przy dobrej pogodzie (bez mrozu i śniegu) na pocz. lutego ma wejść hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 to już głupi jestem - Ty tynkujesz teraz czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Tataraku co do schodów to ja również mam 18 albo 19 cm.Trudno, innych podobno się nie dało,zresztą tym etapem budowy ja się nie zajmowałam.Ja powiem ci szczerze chyba bym teraz tynków nie robiła, tylko chyba bym wolała wylewki.Bo domu nie masz ocieplonego z zewnątrz?Bałabym się aby przy nieocieplonym domu aby tynki nie przemarzły.Moi sąsiedzi mieli najpierw wylewki a potem tynki .Poczekałabym do marca jak będzie bardziej ciepło niż zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.01.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 wg projektu schodów stopień ma miec 18,7 wysokości i 25 cm szerokości; idziesz jak burza miałam zrobione ręczne tynki c-w dookoła bramy w marcu. Teraz są popękane. Na pewno ekipa robiąca nie postarała się za bardzo, ale nie wiem, czy niskie temepratury nie miały jednak jakiegoś wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.01.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Khb - też mi tak mówił tynkarz, że najważniejsze, żeby zatkać teraz "dziury" tam, gdzie nie ma podbitki a docelowo będzie ocieplenie elewacji/połaci, żeby tynki nie zmarzły. i po co myśmy tak sprzątali te różne folie, worki itp.? teraz by bylo jak znalazł na upchanie po dziurach. ale jak znam mojego męża, to wszystko jakoś gustownie pozatyka. zdjęcia porobię, dziś w południe jadę "odebrać" elektrykę. ostateczna wycena mnie poraziła Wojgoc - chyba Ty jedyny nie zrozumiałeś... dziewczyny, Salik - wy wiecie? teraz kończy elektryk. potem wchodzi hydraulik. a po nim chyba wpuścimy tynkarzy. sprawdzałam prognozę 16-dniową. ma być mokro i około 0 stopni. Barbara - no więc właśnie ciągle się waham... ale przed wylewkami muszę zrobić podłogówkę. Musimy z mężem przemyśleć, czy zanim on będzie mieć czas, żeby się nią zająć, to tynkarze nie zdążą skończyć. Poza tym wiele osób twierdzi, że jednak lepiej najpierw tynki. Chociaż dużo zależy od "kultury pracy" tynkarzy. Spirea - to masz fajną wysokość. U nas miały być takie schody przed podniesieniem parteru, żeby się zmieściły rury do WM. jakoś nam (mnie!) wtedy nie przyszło do głowy, że jak podniesiemy sufit parteru, to ze schodami może być nieciekawie. w ogóle to ja bardzo długo stosowałam wobec schodów "mechanizmy wyparcia" i teraz to się mści Gosia1611 też teraz robiła tynki i jest b. zadowolona. Po jakim czasie pojawiły się te popękania u Ciebie? z drugiej strony mogę poczekać z tynkami nawet do maja, a kto mi da gwarancje, że potem nie przyjdzie zima - pamiętacie weekend majowy 2011? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.01.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tatarak - ja przy obecnej pogodzie bym się nie odważył robić tynków w środku, w nieocieplonym i nieogrzewanym domu. Murować już przy takiej temperaturze ciężko, a co dopiero kłaść tynk (w których jednak jest też sporo wody). Dużo mniejsza szansa na zimę w kwietniu/maju, niż na przełomie stycznia i lutego. My gdybyśmy wpuścili naszych tynkarzy po wylewkach, klęlibyśmy jeszcze bardziej niż to robiliśmy, po ich fuszerkach i niedoróbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.01.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Salik, ale jak nie ma mrozów to jaka temp. dla tynków jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.01.2012 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 znalazłam taką radę: Podczas tynkowania w pomieszczeniu powinniśmy utrzymywać temperaturę co najmniej 15oC i wilgotność nieprzekraczającą 70%. Spadek temperatury może spowolnić lub nawet zatrzymać proces wiązania i twardnienia zapraw. na stronie http://www.sems.slubice.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=146:budowanie-zim-co-mona-zrobi-na-budowie-zim&catid=1:aktualnosci&Itemid=27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.01.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tatarak.widać wczoraj miałem "gorszy" dzień bo nic nie kumałem.tynki umawiaj na marzec - najlepszy okres to taki gdy na dworze jest min.+5st a max 10st. wtedy tynki powoli odparowują i nabierają swojej twardości.w zależności o do wyboru producenta tynku - Kreisel, Baumit, Nida, inne - możesz przedyskutować te kwestie z regionalnym doradcą technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.01.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 a tu http://www.dom.pl/kiedy-nalezy-tynkowac.html eksperci Stowarzyszenia Przemysłu Wapienniczego piszą tak:Tynki należy wykonywać w temperaturze wyższej niż +5°C (pod warunkiem, że w ciągu doby temperatura nie spadnie poniżej 0°C). Roboty w niższych temperaturach można wykonywać jedynie przy zastosowaniu środków zabezpieczających. i bądź tu mądry i pisz wiersze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.01.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tatarak, wiem, że macie pokusę iść do przodu. Ale jednak, bez dogrzewania budynku... darujcie sobie na razie. Tynki u mnie schły 2 tygodnie - zanim skończyli tynkarze, to, co było robione pierwsze, było suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.01.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 jedni piszą o temp zewnetrznej a drudzy o temp wewnatrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.01.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Ale ten fragment to się tyczy tynków zewnętrznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts