Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aż dziwne, że w takim miejscu w ogóle pozwolili sie budować. Dla zwierząt granice Parku nie istnieją :)

Są ograniczenia. Np. nie wolno w otulinie parku krajobrazowego budować domów piętrowych, max. parter + poddasze użytkowe, czyli ze skosem dachowym zaczynającym się nie wyżej niż na 1,20 m. Mamy tu taka ciekawostkę – piękna, pagórkowata, luźno zalesiona działka 3500m2 na samej krawędzi lasu – należy do Kwaśniewskich. Podobno gdy ją kupili (w tym samym czasie co my) dowiedzieli się, że nie dostaną w tym miejscu pozwolenia na budowę domu całorocznego. Przestali się nią interesować i od lat nikt tu się nie pojawia.

A ograniczeń zwierzęta rzeczywiście nie respektują. Jakieś 3 lata temu w centrum Zalesia Górnego (do W-wy około 20 km) na głównej znajomi wpadli oplem na spacerującego łosia :) w środku dnia.

Tatarak, siedzę przy kompie od paru dni, to wyłapuję natychmiast co nowego w Twoim dzienniku i na komentarzach.

Hydraulika - rusza powoli....

Masz rury w ścianach, więc radzę pomyśl o poprowadzeniu przy rurkach wodnych kabelka grzejnego. Oczywiście myślę tych rurkach w ścianach zewnętrznych. Są takie specjalne przewody grzejne.

Myśmy tu w mojej wsi w niedawne ostre zimy lekkie horrory przeżyli. Nawet moja super sąsiadka miała problemy.

Samo ocieplenie rur nic nie dało w paru miejscach. Wymienialiśmy pęknięte doprowadzenie do pralni na piętrze, w kuchni, a w garażu cały licznik wody z przyległościami. Na szczęście najbardziej kłopotliwe i najdłuższe doprowadzenie do pralni na piętrze, było tak sprytnie zrobione, że odkuć wystarczyło tylko 40 cm nad podłogą przy wejściu do domu, odciąć, wyciągnąć całą rurę na górę i wymienić na nową.

Potem okablowaliśmy co się dało nawet kosztem kucia (błogosławiliśmy pomysł na białe ściany) i włączamy grzanie w szczególne mrozy.

Ten rok wprawdzie bez mrozu, ale strzeżonego... :)

Przy 20cm ociepleniu ciepłym styropianem i ogrzewanym domu, jest to praktycznie niemożliwe (chyba że nagle przyjdzie mróz na poziomie -50 stopni).

Sąsiadka ma ściany z Ytonga, jakieś (o ile pamiętam grubości bloczków) 46 cm + 15 cm ocieplenia. U niej w domu pomieszczenia nie używane są ogrzewane minimalnie, albo wcale. To jest normalna praktyka, takie oszczędzanie w dużych domach.

Moje ściany też są Ytongowe, ale ocieplenia nie robiliśmy takiego grubego, bo podobno Ytong w ogóle go nie potrzebuje.

-50 nam raczej nie grozi, ale myślę, że problem może się pojawiać, gdy mrozy trwają długo i wyziębianie ścian zewnętrznych postępuje.

Wiem na pewno, że lepiej dmuchać na zimne, a nie znam domu, który w jakimś momencie nie miał problemu z zamarznięciem jakiejś rury.

Poza ty przyroda nas często zaskakuje

Kuzynom pokaźny kawał styropianowego ocieplenia „usunęły” myszy :D , które dostały się pod tynk drobną dziurką.

Znam też dom, który „gości” rodzinę kun w ociepleniu dachu. Żeby się tam włamać wykorzystały wąską szparę w podbitce i teraz strasznie hałasują po nocach. Właściciele domu od 4 lat rozważają czy zrobić pełną demolkę sufitów pod skośnymi dachami na piętrze, czy załatać „kunowe wejście” i pozwolić podlecom wymrzeć ;)

Tatarak - piszesz że nie chcesz mieć rur w podłodze, ale z drugiej strony puszciłaś elektrykę pod wylewką?

Jak kiedyś będziesz chciała zmieniać instalację, to będziesz musiała rozkuwać podłogę...

U mnie prawie wszystko leży pod podłogą, ale ja kocham deski na legarach :D

Pestka56 - ale to co piszesz nie są normalne przypadki, więc moim zdaniem niepotrzebnie straszysz Tatarak.

Poza tym 15cm styropianu nierówne 15cm styropianu - zależy jeszcze jak kładzone itp.

Nie pisałem że dom musi być bardzo dobrze ogrzewany, tylko że w ogóle ogrzewany.

O ile rura jest umiejscowiona po wewnętrznej stronie ściany i nie ma wyjścia na zewnątrz, to nawet przy długotrwałych i silnych mrozach nie powinna zamarznąć.

Pestka56 - ale to co piszesz nie są normalne przypadki, więc moim zdaniem niepotrzebnie straszysz Tatarak.

Poza tym 15cm styropianu nierówne 15cm styropianu - zależy jeszcze jak kładzone itp.

Nie pisałem że dom musi być bardzo dobrze ogrzewany, tylko że w ogóle ogrzewany.

O ile rura jest umiejscowiona po wewnętrznej stronie ściany i nie ma wyjścia na zewnątrz, to nawet przy długotrwałych i silnych mrozach nie powinna zamarznąć.

Salik, żadne takie przypadki nie są normalne, a przynajmniej nie powinny być. Może nawet „kraczę” :)

Nie zdziwiłam się moim problemem, ale, że stało się coś takiego w domu mojej sąsiadki, który pochłonął w budowie 5 mln, tego ciągle nie mogę pojąć.

Dlatego piszę o takich rzeczach, bo fachowcy nawet najlepsi mają potknięcia, więc czemu się nie zabezpieczyć ?

A czemu nie piszesz o minusach, jak np. nadmierne ogrzewanie rur albo zwiększone zużycie prądu?

Do tego cena kabli grzejnych jest dosyć wysoka.

Poza tym jakoś nie jestem zwolennikiem robienia czegoś, bo 'żona wujka mojej koleżanki miała taki i taki problem'.

To że Twoja sąsiadka wydała 5 milionów na dom, nijak nie wpływa na to że dom ten może być bezsensownie zbudowany (co zresztą potwierdziłaś wcześniej).

Tatarak zamierza wykonać solidne ocieplenie ścian z dbałością o jego wykonanie, więc imho nijak jej dom się ma do domu Twojej sąsiadki.

A czemu nie piszesz o minusach, jak np. nadmierne ogrzewanie rur albo zwiększone zużycie prądu?

Do tego cena kabli grzejnych jest dosyć wysoka.

Poza tym jakoś nie jestem zwolennikiem robienia czegoś, bo 'żona wujka mojej koleżanki miała taki i taki problem'.

To że Twoja sąsiadka wydała 5 milionów na dom, nijak nie wpływa na to że dom ten może być bezsensownie zbudowany (co zresztą potwierdziłaś wcześniej).

Tatarak zamierza wykonać solidne ocieplenie ścian z dbałością o jego wykonanie, więc imho nijak jej dom się ma do domu Twojej sąsiadki.

Saliku, ale ja nie wpieram Tatarakowi, że ma coś zrobić, bo ja o tym piszę !!!

A „żona wujka...” pewnie miała problem, bo czegoś nie wiedziała, albo nie dopilnowała, albo zaufała, albo ........

Uważam, że dobrze jest wiedzieć i wtedy świadomie podejmować decyzje.

Dla ścisłości napisałam, że dom sąsiadki jest bezsensu ARCHITEKTONICZNIE - pod względem rozplanowania wnętrz i całej bryły.

Jeśli chodzi o jakość materiałów użytych do budowy i staranności wykonania, to tylko pozazdrościć.

Właśnie dlatego daję go jako przykład, że mimo wielkiej dbałości o budowę, zdarzyły się takie mało fajne sytuacje. :)

Tatarak - piszesz że nie chcesz mieć rur w podłodze, ale z drugiej strony puszciłaś elektrykę pod wylewką?

Jak kiedyś będziesz chciała zmieniać instalację, to będziesz musiała rozkuwać podłogę...

to nie jest tak, że nie chcę rur w podłodze. po prostu hydraulik zaproponował, że puści je wyżej i uzasadnił - doszliśmy do wniosku, że mądrze i przystaliśmy na jego propozycję.

co do: "Jak kiedyś będziesz chciała zmieniać instalację" - to wypluj to słowo ;)