Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Pestka - nie chcę nic mówić, ale o ile nie byłaś świadkiem całego procesu budowlanego domu sąsiadki, to raczej ciężko Ci będzie obiektywnie potwierdzić jakoś wykonania tego domu i użytych materiałów :)

A nawet wtedy - to o ile ten dom nie będzie taki sam jak ten który buduje Tatarak, będzie to nijak niemiarodajne :)

Tatarak - to ja na Twoim miejscu bym zrobił montaż osprzętu i sprawdzenie wszystkich przewodów przed wylewkami (a po tynkach).

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wszystkie przewody na podłodze idą w peszlach. a dlaczego się odchodzi?

mnie jedyne co przyszło do głowy, to nasz instalator od spraw wod-kan-co mówi, że zgodnie z PN rury z wodą powinny iść pod przewodami elekt. w tej chwili, jak przewody są na chudziaku, to musiałby w tym chudziaku ryć. postanowiliśmy odpuścić normę...

Spireo - dzięki, rurę opiankujemy. u Ciebie były jakieś "straty w elektryce" po tynkach lub wylewkach?

Ja świadomie i z cała premedytacją zrobiłam wylewki przed tynkami. Po pierwsze ze względu na dylatację, po drugie i najważniejsze - żeby ochronić wszystkie zamontowane i sprawdzone już instalacje. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić ekipy tynkarzy chodzącej po kablach elektrycznych, rurach hydraulicznych, ogrzewania podłogowego, czy centralnego odkurzacza...:rolleyes: Byłam i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona:lol:, żadnych strat dzięki temu nie miałam, a piękne, czyste i gładkie wylewki tylko zmotywowały tynkarzy do utrzymania super czystości i dokładnego posprzątania po sobie:D.

Spirea, głównie mi chodziło o kable, które zostały przerwane itp.

Rasia - jakieś spejcalne techniki motywacji stosowałaś? typu zapisy w umowie? :)

ale po co? masz fobie na tle szczegółowych zapisów w umowach?

czas pijanych ekip tynkarskich się skończył - polecane ekipy należą do czystych i dokładnych

a daj spokój z tą umową ;) nazwałabym ją "zobowiązanie, że panu zapłacę, jak pan zrobi robotę, a pan daje gwarancję na 3 lata, że będzie dobrze zrobiona". z ekipą Gosi. rozmawialiśmy jednak o robieniu tynków "teraz" - czyli przed wylewkami. jak będę czekać na +15 stopni, to w międzyczasie rozłożymy podłogówkę i wtedy kolejność prac musi ulec zmianie. a to się panu nie podoba... zobaczymy, co z tego wyniknie. w sumie z Twoją ekipą też jestem nadal umówiona i może jednak oni będą u nas tynkować.

ale po co? masz fobie na tle szczegółowych zapisów w umowach?

czas pijanych ekip tynkarskich się skończył - polecane ekipy należą do czystych i dokładnych

Wojgoc, niekoniecznie. Fakt, że w czasie prac, to widziałam tylko Karmi. Jednak jak przyjechali na poprawę robót, to jeden nie wysiadł z samochodu, w takim był stanie. Niestety poprawa trochę trwała i Panu nudziło się w samochodzie. To naprawdę nie było miłe słuchanie tego Pana i znoszenie jego towarzystwa. Aż zapłaciłam wszystko, nie czekając na efekt poprawek, bo nie chciałam ich więcej widzieć. Salik ma rację, niestety.

Tatarak, tego rodzaju strat nie miałam. Nie trafiliśmy, aby jakiekolwiek kable zostały przerwane. Były miejscami uszkodzone peszle, ale kable w środku nienaruszone.

Pestka - nie chcę nic mówić, ale o ile nie byłaś świadkiem całego procesu budowlanego domu sąsiadki, to raczej ciężko Ci będzie obiektywnie potwierdzić jakoś wykonania tego domu i użytych materiałów :)

A nawet wtedy - to o ile ten dom nie będzie taki sam jak ten który buduje Tatarak, będzie to nijak niemiarodajne :)

Salik – mój dom budował się z mniej więcej półrocznym opóźnieniem do sąsiadkowego i tymi samymi ekipami :) , a odległość między nimi to jest 200 mb.

Moje podpowiadanie Tatarakowi ma na celu tylko pobudzenie myślenia – im więcej wiesz tym mniejsze prawdopodobieństwo problemów :)