Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....problem co zrobić jak zostanie Ci 3t piachu czy pól palety cementu....

Nie wiem co zrobić z cementem :) , ale piach ja częściowo zużyłam w ogrodzie (do rozluźnienia gleby), a reszta poszła na dojazd do garażu.

zależy jaki rodzaj tarasu - ten rzeczny tak łatwo się nie zagęszcza.

nie musi się zagęszczać. u nas będą słupkowe fundamenty, że się tak wyrażę, i na nich planujemy takie "deski"

http://www.moller.pl/index.php?Type=Nav&Con=2360&limit=0

Gosia! ten link dla Ciebie :)

tylko u nas mają być szare.

ale piach ja częściowo zużyłam w ogrodzie (do rozluźnienia gleby),

w mądrej książce angielskich ogrodników wyczytałam, że do ogrodu należy tylko używać piasku "ostrego" (w dosłownym tłumaczeniu z oryginału) i szczerze mówiąc zawsze zapominam poszperać po fachowych słownikach, jaki to jest ten ostry. kopany? płukany?

nie musi się zagęszczać. u nas będą słupkowe fundamenty, że się tak wyrażę, i na nich planujemy takie "deski"

http://www.moller.pl/index.php?Type=Nav&Con=2360&limit=0

Gosia! ten link dla Ciebie :)

tylko u nas mają być szare.

Kompozytowe deseczki :).

Ja mam taras ze zwykłej ryflowanej sosny kupowanej w Andrewexie. Co roku je olejuję Altaxem i są ładne.

Też mam na słupkach, ale jest podkopany dołek, bo zależało mi, żeby z okien salonu wychodzić na taras równy poziomem z trawnikiem.

Ten podkop jest wypełniony tłuczniem kamiennym, a pod nim podwójna agrotkanina przeciw chwaściorom. U sąsiadki wysypali pod tarasem tylko piaskiem i teraz co chwilę coś jej spomiędzy desek usiłuje wyrastać.

w mądrej książce angielskich ogrodników wyczytałam, że do ogrodu należy tylko używać piasku "ostrego" (w dosłownym tłumaczeniu z oryginału) i szczerze mówiąc zawsze zapominam poszperać po fachowych słownikach, jaki to jest ten ostry. kopany? płukany?

Piszą masę mądrych rzeczy. Pewnie chodzi o to, że nie może być zbyt drobnoziarnisty. Ale ja się tym tak bardzo nie przejmuję. Mój piasek okazał się okey :)

Pestka, możesz wkleić fotkę kawałka swojego tarasu?

Ja w sierpniu płaciłam u Korólczyka 13 zł za m2 z obietnicą małego rabatu na koniec. Materiał na wylewki załatwiał on. Mieli jakiś problem z cementem, bo zabrakło i sami gdzieś jeździli dokupić w okolicy. Wyszło mi w zaokrągleniu 30 zł za m2. Jak wypytywałam o ceny, to Wojgoc mówiłeś o tych swoich 26 zł i dodawałeś, ze robiłeś chyba duzo wczesniej. U mnie w każdym razie była doliczona złotówka (w tych 13) za dalej połozone miejsce. Do tego płaciłam pracownikowi wylewkarza za rozłożenie folii i styropianu 2 zł za m2 (już wszystkie warstwy).

mamy styropian wszędzie. Mieliśmy zostawione miejsce na podłogę 24 cm. Do tego mamy garaż w bryle budynku, co do zasady ma tam być grzejnik, więc styropian jest. Niestety w garażu wylewka nam ostatnio popękała. Będę musiała zadzwonić do wylewkarzy.

A styropian rozkładali mi wszędzie.

Tatarak, podaj ceny jednostkowe za stelaże etc., ja sprawdzę swoje.

Do bidetu możesz też spróbować coś jeszcze tańszego niż koło. To ma być głównie solidnie zespawane.

Spirea, u mnie też się pojawiło pęknięcie w garażu, wzdłuż. Daj znać, co Ci wylewkarze powiedzą, od czego to. U mnie i tak na razie nie ma nic na niej, ale kiedyś będziemy chcieli jednak jakąś posadzkę zrobić.

edit.: mam

duofix 680 + zestaw wykończeniowy chrom 160

stelaż 607 (z przesyłką już)

stelaż sanit 235+20 przesyłka

Edytowane przez Madeleine

edit.: mam

duofix 680 + zestaw wykończeniowy chrom 160

stelaż 607 (z przesyłką już)

stelaż sanit 235+20 przesyłka

Ty jesteś mistrzyni... ja mam na grohe 5 w 1 - 650 zł, stelaż do bidetu 280, geberit h50 - 760. i to jest najlepsza wycena na każdy z tych elementów i na wszystkie z osobna :(

czy wiecie i możecie mi powiedzieć:

- czy te stelaże do wc i bidetu są uniwersalne, czyli mogę do nich dać ceramikę Roca albo co mi się tam jeszcze urodzi?

na stronie stoi: rozstaw śrub 180/230 mm - to jest chyba jakiś standardowy rozstaw, si?

- czy one muszą stać bezpośredni przy ścianie, czy mogę je ciutkę odsunąć? tak żeby przysłowiowa półeczka na domestos miała np 30 cm głębokości?

na stronie stoi tak: * do montażu przyściennego lub montażu w ścianie szkieletowej

* do suchej zabudowy, kompletny montaż wstępny

czyli odpowiedź na moje pytanie to YES YES YES?

Edytowane przez Tatarak

Ty jesteś mistrzyni... ja mam na grohe 5 w 1 - 650 zł, stelaż do bidetu 280, geberit h50 - 760. i to jest najlepsza wycena na każdy z tych elementów i na wszystkie z osobna :(

no co Ty, stelaże na all są po 620 teraz, stelaż do bidetu też stamtąd mam. A do geberita próbowałaś w firmie Kafel i net armatura? stamtąd miałam najniższe ceny. Aha, i Arek mi jeszcze kupował u znajomego stelaż, też bardzo tanio.

Serio, olej te stelaże teraz, po co one?

Głębokość standardowa jest do 20cm, jeśli chcesz głębszą półkę - musisz dokupić specjalne śruby.

Jeden przycisk mam kwadratowy, drugi okrągły. Oba 5w1. Skate i Arena Cosmopolitan.