Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Pestko - pisałam wcześniej, jeśli pamiętasz, że cieśle "powiększyli" mi łazienkę - źle wstawili okno i musimy przesunąć ściankę działową między łazienką a pralnią. a to spowodowało problem z kanałami od WM, które pierwotnie miały wyjść na poddasze w pralni. nie mogę ich nigdzie przesunąć, bo są skosy, drzwi pralni... nie da rady i już. więc w ramach olśnienia (na spółkę z Asoltem) postanowiłam jeden kanał wypuścić w łazience. ten czerwony okrąg za prysznicem, to właśnie kanał. żeby jakoś rozwiązać problem, postanowiłam obudowę kanału połączyć z szafką, bo w łazience szafek nigdy dość.

prysznic od początku zakładamy bez brodzika - w obu łazienkach. stąd zakupione już stelaże geberita do odpływu ściennego. kabiny planuję półokrągłe, składane że tak powiem "do środka" - chyba mazo tak ma? i właśnie chodzi mi o to, że przez większość czasu, kiedy prysznic nie jest używany, jego przestrzeń będzie po prostu "kawałkiem podłogi".

kabina mogłaby być np taka (obrazek z allegro)

palladiumpolmale.jpg

jakbyś miała jakieś inspirki z łazienkami o podobnym rozkładzie, to ja poproszę :)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do wanien niesymetrycznych, nie masz wrażenia, jak patrzysz na to zdjęcie:

http://www.ravak.pl/img/_/koncept_avocado/avocado-500.jpg

że kobietę będzie bolał kręgosłup? mnie boli od patrzenia... jakoś kurdę blaszka to do mnie nie przemawia. musiałbym się w tym pokąpać przez godzinkę, ale chyba w salonach nie oferują takich jazd próbnych ;)

Witam, u nas też zdjęcia ścian i takie tam, ale naprawdę o kant rozbić. Ja, pofatygowałam się i każdą ścianę wyrysowałam, obmierzyłam z miarką co do centymetra, opisałam. Proszę zróbcie tak, to się naprawdę opłaca. Już gdzieś o tym pisałam: po otynkowaniu okazało się, że trzeba poszukać puszki z kabelkiem, elektrycy szukali jakimś bzyczkiem i nie bardzo im to wychodziło, bo tu bzyczało, tam bzyczało, a tu ściany już nawet pomalowane, rozryliby. No więc ta sama ja, wyciągnęłam swoją "dokumentację", odczytałam i wytyczyłam punkcik: o mało ich prąd nie "popieścił", co do cm wiertarka weszła. Fakt, mogli wyłączyć podczas wiercenia obwód, ale przecież to byli fachowcy.

Tatarak, rodzice mają taką wannę. Mama sobie bardzo chwali. Jest gdzieś Twojego wzrostu, ma problemy z kręgosłupem. Nie narzeka. Ja czasami korzystałam i jakoś wolę zwykłe wanny. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Nie wiem, jakie masz rozmiary łazienki, ale za szeroka chyba nie jest. Proponowałabym więc zwykłą prostokątną.

Wanny asymetryczne jak te pokazane mają generalnie jeden problem - mają taką samą długość jak 'normalna' wanna prostokątna, za to w większości przypadków jedna strona jest zwężona, co daje mniejszą przestrzeń w wannie i uniemożliwia jej dwuosobowe wykorzystanie.

Salik, wysłałam Tatarakowi razem z fotkami wanien rysunki zwymiarowane. Ta wanna ma akurat tylko 75 cm w najszerszym miejscu i 160 albo 170 długości. Dlatego jest taka „pyszna” do wąskich łazienek. :)

Do dwuosobowego wykorzystania, żadna pojedyncza wanna się nie nadaje ;) .

co do wanien niesymetrycznych, nie masz wrażenia, jak patrzysz na to zdjęcie:

http://www.ravak.pl/img/_/koncept_avocado/avocado-500.jpg

że kobietę będzie bolał kręgosłup? mnie boli od patrzenia... jakoś kurdę blaszka to do mnie nie przemawia. musiałbym się w tym pokąpać przez godzinkę, ale chyba w salonach nie oferują takich jazd próbnych ;)

Nie będę bronić za bardzo, ale myślę, że ona tak skręcona leży w tej wannie, żeby ładnie wyglądać. Wg mnie, także w przypadku wanien regularnych, problemem jest raczej długość wanny, bo w końcu człowiek szerszy jest w ramionach i wąziutki w nogach. W moim byłym mieszkaniu wanna była prostokątna 170 cm dł. i ok. 80 szer. Ja mam 158 cm i kręciłam w niej w dowolne strony. Było wygodnie. Natomiast mój 1-szy mąż – 185 cm wzrostu – zawsze miał kłopoty, jakby się nie wiercił. O jej dwuosobowości nie było co mówić :)

o matko, widzieliście prognozę pogody? jeden forumowicz ostrzega, że idą mrozy do -20 stopni. wyguglałam prognozę pogody i ooooo jaaaaa będzie zimno :(

UF....f :(

Zamawiam więcej drewna do kominka, nie zadbałam o to w tym roku wcześniej, bo tyle naokoło mnie sprzedają, a u mnie i tak peletowiec grzeje.

Pestko - pisałam wcześniej, jeśli pamiętasz, że cieśle "powiększyli" mi łazienkę - źle wstawili okno i musimy przesunąć ściankę działową między łazienką a pralnią. a to spowodowało problem z kanałami od WM, które pierwotnie miały wyjść na poddasze w pralni. nie mogę ich nigdzie przesunąć, bo są skosy, drzwi pralni... nie da rady i już. więc w ramach olśnienia (na spółkę z Asoltem) postanowiłam jeden kanał wypuścić w łazience. ten czerwony okrąg za prysznicem, to właśnie kanał. żeby jakoś rozwiązać problem, postanowiłam obudowę kanału połączyć z szafką, bo w łazience szafek nigdy dość.

prysznic od początku zakładamy bez brodzika - w obu łazienkach. stąd zakupione już stelaże geberita do odpływu ściennego. kabiny planuję półokrągłe, składane że tak powiem "do środka" - chyba mazo tak ma? i właśnie chodzi mi o to, że przez większość czasu, kiedy prysznic nie jest używany, jego przestrzeń będzie po prostu "kawałkiem podłogi".

kabina mogłaby być np taka (obrazek z allegro)

[ATTACH=CONFIG]97540[/ATTACH]

jakbyś miała jakieś inspirki z łazienkami o podobnym rozkładzie, to ja poproszę :)

Tataraczku, a napisz mi proszę te wymiary obecnej łazienki, to nie będę latała po postach w poszukiwaniu. :)

Inspirków mam do licha i ciut, bo jak swoje łazienki projektowałam, to nazbierałam. Tylko muszę przeszukać archiwum „akt dawnych”. Wyślę Ci oczywiście.

Pestka - polemizowałbym że żadna pojedyncza wanna się nie nadaje do dwuosobowego wykorzystania.

Choćby nasz Kaldewei Duo Oval (pomijając długość, bo akurat tylko taka nam wchodziła), jak najbardziej się nadaje do dwuosobowego wykorzystania.

Za to wszelkie asymetryczne wynalazki będą miały większość wad obu rozwiązań (jak chociażby wewnętrzny układ siedziska, które jest z reguły bardzo wąskie) i zgubione centymetry na długości (związane z obudową).

Ta kobieta to leży w tej wannie jak pokręcona to ją kręgosłup bolał będzie:)

Moim zdaniem wszystko zależy od kształtu i wielkości wanny oraz gabarytów kąpiącego. Ja korzystam z wanien asymetrycznych u mamy i u siebie i nie powodują problemów z kręgosłupem ( w przeciwieństwie do noszenia prawie ośmiokilogramowego maleństwa:)

Jak zawsze „wszystko zależy od...”, w tym przypadku, leżenia ;)

Ale, moi Mili, trzeba też myśleć o kompromisach. Tu pogodzenia wymagają finanse, potrzeba posiadania wanny i ilość miejsca w łazience. A (!) jeszcze poczucie estetyki inne u każdego z nas :)

Jeśli chodzi o problemy z asymetrycznością i kręgosłupem, to takie firmy jak Ravak, nie wypuszczają byle czego.

Popatrzcie jaką dokładną informację mają u siebie na stronie, rysunki, przekroje i wymiary. To mi się podoba.

Modele projektów są starannie przygotowywane i testowane. Nie ma co się bać o kręgosłup. Problemem jest ilość miejsca w wannie w stosunku do naszych oczekiwań :)

Tatarak, nie pamiętam na jakiej wersji kuchni się skończyło. Zajrzyj tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56188-pochwalcie-się-swoimi-kuchniami/page350

Są tam zmniejszone zdjęcia kuchni budowniczy30 w układzie kilku słupków i na końcu płytszej szafki w dwóch kolorach, a chyba coś takiego rozważałaś. Może już ktoś wklejał.

Sylwerson - a nie wiem, czy będą śniegi... nie zwróciłam uwagi.

Rubinowa - witam! :) ja mam plan, żeby na wszystkich zdjęciach nanieść wymiary - ile cm od narożnika, od okna, od podłogi (docelowej), od sufitu itp są konkretne punkty. żebym tylko znalazła na to czas...

aaaa teraz muszę jechać na budowę, bo się okazuje, że pion też wychodzi w innym miejscu łazienki niż bym chciałą przez to przeklęte okno :(

Wymiary łazienki - 218 na 370 cm

W dodatku przez to przesunięte okno jest nowy problem... wyjście pionu kanalizacyjnego - które miało być pralni podobnie jak kanały wentyl. - wyszło w łazience, a że tych rzeczy, co mają być do niego podłączone jest sporo, to i kolanek sporo, więc wychodzi nam piękna instalacja w rogu łazienki, ktorą trzeba będzie zabudować kg. to nam siłą rzeczy przesuwa wc i bidet w stronę wanny. przy zachowaniu jakichś minimalnych zdroworozsądkowych odległości, wanna z obudową nie może przekroczyć na dł. 170 cm.

trochę powyzywałam na to okno, ale w sumie już się chyba nauczylam "budowlanej pokory" - nie ma co spalać energii na złość, że jest problem, trzeba myśleć konstruktywnie i szukać rozwiązań. z rozwiązań to pojawiły się 2 propozycje: albo zabudować te rury w łazience (jakieś siedzisko może tam cykniemy, albo półeczkę na książeczki ;)) albo zrobić na parterze pod sufitem super piękną konstrukcję z rur kanalizacyjnych, żeby pion przesunąć do pralni. tylko że w pom gosp pod sufitem to już będzie takie kłębowisko rur od WenMech, że ostatecznie stwierdziłam, że może lepiej ta zabudowa w łazience....

macie jakieś foty swoich inst. kanal. przed rozłożeniem styro i wylaniem jastrychu ? to wrzućcie tu albo mi przyślijcie, co?

Co do wanny - muszę pooglądać na żywo, ale ja mam raczej "symetryczną" naturę, ;)

Spirea - dzięki za tego linka do fotki :) przyda się, bo musimy pokombinować z połączeniem zabudowy przy słupkach z szachtami do ukrycia kanałów went mech, bo jednak mamy za mało miejsca przewidziane w tym obniżonym suficie, żeby je tak całkiem w nim schować.

Teraz mam głównie zagwozdkę kolorystyczną do łazienek. W sumie do obu. Ale po kolei. Skupmy się na tej górnej. jak macie jakieś fajne foty to dawajcie bez skrupułów :)

Tatarak, a jak wysoka jest Twoja łazienka? Ma skos dachowy, prawda – na jakiej wys. się zaczyna?

Jak mi odpowiesz to chyba będę miała „lekarstwo” łazienkowe :)

Wyciągnęłam z „archiwum” sporo fotek inspiracyjnych. Sporo, bo są też pokazujące co z kolorami i światłem robić w łazienkach podobnych kształtem do Twojej. Jak Ci to posłać?

ścina kolankowa wyjdzie chyba po posadzkach na wys. ok 1 - 1,1 m - i to jest ta ściana, przy której stoi wc/bidet. sufit poziomy będzie w sumie bardzo wąskim paseczkiem, wzdłuż tej ściany z drzwiami.

dawaj fotki, inspiratorko :) wyślę Ci maila na priwa, chyba że wolisz wklejać tu?

40 sztuk ???? ni ;)

[email protected] - to do mnie