Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja w międzyczasie pokażę jedno z kilkudziesięciu zdjęć wyszperanych wczoraj, które mi się podoba kolorystycznie:

drewno antracyt.jpg

i jeszcze to mi się podoba, jeśli chodzi o kolory, bo dekory - nie moja bajka:

elegantnatur2.jpg

drewna na podłogę nie dam, bo prysznic ma być bez brodzika i jakoś to słabo widzę. ale może na wannę?

Edytowane przez Tatarak

Salik, na poddaszu część ścian będzie z kg. jak cieśle robili okna dachowe, to tych ścian jeszcze nie było i zresztą nadal ich nie ma. a oni wstawili okno w miejscu, gdzie miała być ściana działowa między łazienką a pralnią. w związku z tym, muszę ściankę przesunąć i powiększyć łazienkę (do wymiarów podanych powyżej) kosztem pralni właśnie. problem jest w tym, że tuż za oryginalną ścinką miały wychodzić z parteru pion kanalizy i kanały WM.

że nie wspomnę, że w ogóle to oryginalnie pion kanalizacyjny szedł przez właściwie chyba przez wieniec... pogratulować pomysłu projektantowi, nie? no i teraz mamy trochę omijania.

No, Tataraku, coś niecoś wymyśliłam w ramach relaksu od roboty.

Planiki są w skali. Rozmieściłam tylko główne elementy. Wanna i przyległości są z Koła-Sanitek.

Wymaga opisu, bo za chińskiego nie odgadniesz o co autorce chodzi.

Musiałabym w SketchUpie popracować, żeby zrobić trójwymiarowo, a nie mam tyle czasu. SORRY :) będą opisy.

Kolory – średni szary i... ja bym wybrała jasny bambus. ściany i ceramika – białe.

Tatarakbathrooom-A.jpg Tatarakbathrooom-B.jpg

bath-Ideas2.jpg bath-Ideas3.jpg bath-Ideas1.jpg

Pas desek na podłodze, który leży od wanny do ściany wchodzi na ścianę i kończy się dopiero pod dachem. Bok wanny też można odeskować.

Zielony placek to... trawnik, jak na 3-ciej fotce. Można dosadzić np. fikus Benjamina. Ja posadziłabym bugenwillę :D .

Podłoga, tam gdzie przyciemniłam, czyli za wanną, jest podniesiona do równego poziomu z górną krawędzią wanny i wchodzi się tam po schodkach. Podobnie jak na fotce 2-giej. TU, na podwyższeniu jest prysznic bez brodzika, który od schodków osłaniają szklane drzwi. Jak nie potrzebne to są „otwarte” i leżą na ścianie przy schodkach, vis a vis wanny.

Pod umywalkę trzeba by zrobić szafkę wiszącą na zamówienie z tego samego drewna co na podłodze.

W pomyśle A (rys. 1) na ścianie nad sedesikiem, bidetem i umywalką umieściłabym długi pas lustra (fot. „bath-25b” z maila), ale szerszy i zaczynający się możliwie najniżej. Lustro powiększy optycznie przestrzeń.

W tym pomyśle można by też zrobić odzielającą prysznic od reszty łazienki, szklaną ścianę z przesuwną (tą przy schodkach) częścią jak na fot „bath-01” (z maila). W pomyśle B już się tego nie da zrobić.

Ten wąziutki pasek poziomego sufitu, o którym pisałaś, że będzie, wykończyłabym nakładając poprzecznie atrapy belek (fot. „bath-01”), a między nimi ukryłabym reflektorki.

Zapomniałam napisać, że cały pomysł z podniesieniem podłogi mógłby posłużyć schowaniu nieszczęsnych rur.

Wprawdzie zaznaczyłam ten rurowy „wypadek przy pracy” w narożniku, ale może i z tym dałoby się wtedy coś zrobić.

:)

Wszystko to moje gdybanie i wcale nie wiem, czy taki pomysł ma ręce i nogi, nawet jeśli Ci się spodoba.

Pestko, bardzo ciekawe i oryginalne pomysły. Podobają mi się, tylko obawiam się, że nadadzą się do większych łazienek. Wymiary łazienki Tatarak to moja łazienka obrócona o 90 stopni i węższa o 50 cm.

Obraz 3730.jpg

Czyli mw tak, jakbym ciemną ścianę przesunęła w stronę wanny o troszeczkę więcej niż połowę tej wnęki przy wannie. Wydaje mi się, że będzie za mało przestrzeni na takie rozwiązania. Szczególnie, że u Tatarak skos jest większy.

Tatarak, a ta ścianka 110cm po wylewkach - to już uwzględnia ocieplenie poddasza?

Obraz 3730.jpg

Edytowane przez Spirea

Pestko, bardzo ciekawe i oryginalne pomysły. Podobają mi się, tylko obawiam się, że tego rodzjau pomysły nadają się do większych łazienek. Wymiary łazienki Tatarak to moja łazienka obrócona o 90 stopni i węższa o 50 cm....

Spirea, posłałam Tatarakowi masę fotek z rozwiązaniami małych łazieniek jedna taka, że nie uwierzyłabyś, że można coś wymyślić. Popatrz zresztą:

bath-25a.JPG bath-25b.jpg

bath-03.jpg bath-19a.jpg

Nie znam ich wymiarów, ale sądząc po wannach „orłami to one nie są” :)

A łazienkę Tataraka rozrysowałam w skali jak trzeba. Moje obawy dotyczą tego co może przeszkodzić w wysokości :) O szerokość, szczególnie tam, gdzie wanna stoi ukosem bym się nie obawiała. :) Ale jak mówię... gdybam, a może :)

bath-03.jpg

bath-19a.jpg

bath-25b.jpg

bath-25a.JPG

Edytowane przez pestka56

Salik - mówisz? nawet jak jest wymian zrobiony?

to ja chyba zadzwonię się spytać.

Pestka - fajne pomysły, ale ja znam to wnętrze w 3D i żadną miarą prysznic nie wejdzie pod skos. tak jak nie bardzo widzę na tym skosie lustro. nie chcę też, żeby drzwi łazienki otwierały się na wc/bidet. układ zostawimy, jaki jest, tylko szukam kolorystyki :) ale naprawdę doceniam Twoje rady i czas, jaki poświęciłaś na te rysunki :)

Spirea - no właśnie po wylewkach i ociepleniu to się kolankowa zmniejszy na bank. muszę to jeszcze przemierzyć dokładnie.

Tatarak, jak się zmniejszy na bank, to koniecznie sprawdź, czy wc i bidet wejdą pod skos, w muratorze gdzieś znajdziesz wymogi minimalne. Tu znalazłam http://www.google.com/imgres?q=sprz%C4%99ty+%C5%82azienki+pod+skos&um=1&hl=pl&sa=N&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&rlz=1I7ADBS&biw=1536&bih=706&tbm=isch&tbnid=RjO6Q7osO-p8tM:&imgrefurl=http://wnetrza.onet.pl/inne/poddasze/miejsce-pod-skosami-na-poddaszu,1,4238337,artykul.html&docid=x_ojjHsjOdunjM&imgurl=http://m.onet.pl/_m/8de1871f1786b4d79545caf22d22cfad,14,1.jpg&w=299&h=450&ei=dGUiT_-nMtGq-Ab0_aXPCA&zoom=1&iact=rc&dur=78&sig=114937059955652893976&page=1&tbnh=146&tbnw=97&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:6,s:0&tx=51&ty=99

(sorki za link ;) )

90 cm przy wc, ale nie wiem, czy brali pod uwagę okno.

U mnie było 142 cm, niestety nie pamiętam czy po czy przed wylewkami. Wydaje mi się, że po. Teraz mam 128cm. Na krokwie poszło 10cm wełny+stelaże.