Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Spirea, linek się nie otwiera :( ale sobie znalazłam tę stronę :)

tak sobie myślę, że muszę wcisnąć sanitariaty pod skos , żaden inny układ mi nie pasuje. w najgorszym wypadku je ciutkę odsunę od ściany. a nie da się wsunąć ocieplenia między elementy stelażu?

dzwonię do dachowca - bez skutku. dostałam odp smsem, że oddzwoni później.

Edytowane przez Tatarak

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzwoniłam do instalatora, co jest na budowie i pomierzył mi, że:

- ściana kolankowa ma w tej chwili 120 cm plus wysokość murłaty. jak dojdzie 13 cm do poziomu podłogi (styro, wylewka, kafle) i dodatkowe 10 cm obniżenia skosu przez ocieplenia, to i tak będzie prawie metr, więc uff

- odstęp między krokwiami, gdzie jest okno jest szerszy niż odstęp między innymi krokwiami, co chyba cokolwiek utrudni przesunięcie tego okna? czy się mylę? Salik? oczywiście wszystko jest wykonalne, ale jak by mi mieli demontować jedną połać, to ja raczej nie chcę...:(

Rozmawiałam z dachowcem, instaltor przemierzył wszystkie rozstawy krokwi w łazience i uważam, że na upartego da się przesunąć okno - tylko że nie o jedną krokwię (tam by nie wlazło), a o 2 krokwie dalej.

Salik, niech Cię uściskam, gdyby nie Ty, pewnie dałabym sobie spokój :)

Jak pomyślę, ile nam to rozwiąże kłopotów i ile kompromisków oszczędzi... ufff. Forum broni, forum radzi, forum nigdy cię nie zdradzi :)

Pestka - fajne pomysły, ale ja znam to wnętrze w 3D i żadną miarą prysznic nie wejdzie pod skos. tak jak nie bardzo widzę na tym skosie lustro. nie chcę też, żeby drzwi łazienki otwierały się na wc/bidet. układ zostawimy, jaki jest, tylko szukam kolorystyki :) ale naprawdę doceniam Twoje rady i czas, jaki poświęciłaś na te rysunki :)

:) Spoko Tatarak. To był taki przerywnik w układaniu moich gazetowych puzzli :D

Co do „nie wejdzie pod skos”, to tak wlaśnie jest. Tylko oko w oko można ocenić. Ja też u siebie na poddaszu miałam niezła przygodę w związku ze skosami. Wyszło, jak wykleiliśmy model w skali, że trzeba będzie zrobić podłogę jakby 3-ciego poziomu nad korytarzem, kawałeczkiem częścią jednego z pokoi. Jest tam przestrzeń-pokój o powierzchni ok. 25m2.

Tatarak - jak jest wymian, to się powinno dać przesunąć niezależnie od krokwi :)

A reku na rurach kanalizacyjnych bym się nie odważył.

Pozorna oszczędność (acz nie jestem pewien czy sztywne kanały spiro nie są tańsze niż solidna kanalizacyjna), do tego nie ułożysz nic na giętkich kanałach, bo takowych nie ma.

O ile pamiętam rury te mają też zupełnie inne opory powietrza, więc na przykład świszczy w rurach...

Edytowane przez salik

już nie pamiętam kto, ale ktoś na budowie mi powiedział, że "to się pewnie nie da"... i jakoś tak mi to zapadło w serce. w ostatnim m-cu miałam na budowie ekipę elektryków, kilku ślusarzy, hydraulika, tynkarza, stolarza, goscia od robót ziemnych... a ja ze wszystkimi rozmawiam o wszystkim.

z ciekawostek - stolarz mnie przekonywał, że nie mogę zrobić tynków po wylewkach, bo wtedy się nie da przy wylewkach dobrze zrobić dylatacji od ścian. widać o oknach to była "mądrość" tej samej klasy jakościowej ;)

Khb - czekaj, bo zgubiłam wątek... co ja sobie muszę oglądnąć? i do czego dopasowujemy godmorgona białego lub szarego? sory.

właśnie mi minęły 2 tygodnie bez dziecka. obiecywałam sobie, że przez ten czas nadrobię pracę, pojeżdżę po hurtowniach i będę się wysypiać. i wiecie co? jeszcze z pracą jako tako, ale co do reszty - bardzo słabą okazała się moja silna wola ;)

Khb - już jestem w temacie. No to tak, ja bym dała zdecydowanie białą szafkę, bo odcienie szarości, żeby wyglądały dobrze obok siebie, to trzeba je idealnie zgrać - szanse na takie przypadkowe zgranie są znikome, a biel na pewno nie będzie zgrzytać. tako rzekę ja :)

ferie sie u nas właśnie skończyły.

Tatarak - z oczywistych powodów nie da się zrobić dziur (chyba że zamówić wannę już z takimi dziurami) w wannie stalowej.

Co do baterii podtynkowych - my też się napaliliśmy, mieliśmy już nawet rurki w ścianie, coby tylko podpiąć mieszać, ale... ostatecznie zrezygnowaliśmy.

Raz że w tej chwili każdy producent ma element podtynkowy właściwie tylko do swoich produktów.

Więc teraz instalując mieszacz, jesteśmy skazani na tego jednego producenta albo kucie ścian i wymianę mieszacza.

Dwa że koszt baterii podtynkowych z termostatem okazał się być... srogi.

Myszonik, tę półeczkę masz z kg? jak się to sprawuje? nie obluzuje się bateria na niej? możesz strzelić fotkę i mi tu wrzucić? no chyba że masz w dzienniku, ale nie przypominam sobie...

Pestka - dziękuję :) nie przejmuj się, ja nie z tych co strzegą dziennika jak twierdzy ;)

Salik - i takich danych mi potrzeba, dzięki również :)

O tych podtynkowych słyszałam jeszcze u sąsiada architekta jak mu jego instalator mowił, że on montuje Kludi, bo nie ma potem żadnych problemów z naprawami. podobno w ciągu 3 lat raz tylko wymieniał coś tam.

Ale u mnie, jak Ci napisałam w dzienniku, nie jest oryginalnie. Na wierzchu firmowe, ale pod spodem „samoróbka instalatora”.

W końcu dlaczego nie – tam nie ma nic takiego, żeby zaraz w takie koszty iść i kłaść rurki firmowe. Rozumiem jeszcze jakby robić a la vintage i kłaść chromy na wierzchu :)

półeczka jest zbudowana z siporeksu i obudowana kafelkami. Jest u mnie w dzienniku, ale już w gotowej postaci (czarno - biała łazienka przy sypialni), nie wiem czy mam jakieś zdjęcia w trakcie tworzenia, ale chyba nie, bo to chyba jakoś w okolicach mojego porodu się działo:)

Bateria trzyma się porządnie i nie sprawia wrażenia jakby się miała obluzować.

Są jeszcze takie specjalne systemy do montażu baterii na półeczkach - ma to np. hansgrohe chyba, ale ich cena jest też mocno specjalna ;)

Nie, mieszacz, nie. Ale całe orurkowanie.

No to Was moje miłe nie zrozumiałam :(

Jak ja kupowałam prysznicowe, to były całe zestawy: krany, prysznic, rury, złączki, mieszacz. Instalator wysłany do oglądania, powiedział, że on to sam połączy. Ale nie można było kupić w kawałkach. Skończyło sie na tym, że kupowaliśmy pojedyncze sztuki, a mieszacz instalator załatwił nam od jakichś swoich klientów, którzy nie chcieli takiego czegoś mieć. Zważ, że to 5 lat temu było, prawie początki takich systemów w naszych sklepach.