Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Co do marek baterii to jeszcze ja dorzucę swoje 3 gr.

Wg moich analiz rynku wynika, że to na co warto patrzeć to m.in. Hansgrohe, Grohe, Kludi, Hansa, , Oras, Cifial, Axor.

Ciekawe modele znajdziesz też Paffoni, Zucchetti, Roca, Tres.

Zależy ile chcesz kasy zostawić w sklepie i co ci się podoba.

Prawie każda firma ma baterie zarówno za 500zl jak i za 5 tys.

Jeśli chodzi o wannowe/ prysznicowe to jeszcze musisz zdecydować czy chcesz z termostatem czy nie. Cena baterii z termostatem to zazwyczaj 50-100% więcej niż tego samego modelu bez termostatu.

Baterie podtynkowe również są droższe od ich modeli natynkowych. Różnice w cenie jak wyżej albo nawet wyższe.

Dla mnie czas wybierania i oglądania baterii to jakaś masakra była. ciesze, że mam to z głowy :)

A bateria prysznicowa podtynkowa, z termostatem i deszczownicą , to min. 2000 zł, jesli ma być w miarę jakościowo.

Edytowane przez sheenaz

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myszonik - dokładnie o takie fotki mi chodziło, dzięki! :) a jaką masz wannę, spytam z ciekawości. i czy aby wygodnie się leży w takiej niesymetrycznej? bośmy się tu niedawno zastanawiali gremialnie.

Sheenaz - fajne to wyliczenie. a pamiętacie, że ktoś gdzieś na forum przestrzegał, żeby broń boże nie brać armatury produkcji włoskiej/hiszpańskiej? ten Tres już mi wpadł w oko i wygląda ciekawie. ale na razie "robię magisterkę" z Kludi. i tak mi się przypomina, jak mi tłumaczyliście onegdaj, to co jest ibox i takie tam... temat jest makabryczny! a mnie się wydawało, że ciężko było wybrać dachówkę ;)

Z Paffoni loteria, można trafić na super egzemplarz, można mieć pecha. Tres w niektórych modelach ma przy wylewce elementy koło sitka nie do rozkręcenia - jak się zatka kamieniem, to pozamiatane, można nową baterię kupować.

Ja mam podtynkową Kludi, ale nie termostatyczną. Już nie pamiętam, ile całość kosztowała, ale razem z deszczownicą fi 28 czy 30cm na pewno mniej niż 1k - musiałabym odkopać.

ja się już wypowiadałam w dyskusji dotyczącej wanien asymetrycznych. Moim zdaniem są wygodne (na przykładzie mojej i mojej mamy), ale jak nie jestem zbyt dobrym przykładem, bo niska jestem. Myślę, że problemy z wygodą mogą mieć wysocy, ale małżonka jeszcze do tej wanny na testy nie zagoniłam, więc nie wiem...

Moja to koło clarissa.

ja mam taka wannę i bardzo ja sobie chwalę, zwróć uwagę że są różne długości

http://www.sanplast.pl/produkty/produkt/3461/

Madaleine jaką masz deszczownicę?

mogę linka i/lub foto i jaką masz do niej dł wylewki i szerokość kabiny bo próbuję dopasować tak żeby mi nie wystawała po za kabinę

Nie ma problemów - ten wysuwany wąż jest całkiem wygodny. Ale uczciwie przyznaję, że wannuję się tylko w weekendy, bo w tygodniu w ciągu dnia nie mam czasu, a wieczorem mała śpi w sypialni przy łazience, więc jej hałasów nie robię, stąd moje doświadczenia dotyczą stosunkowo niewielkiej ilości kąpieli:)

Tatarak, to znowu ja :)

Też mam wąż wysuwany z wanny (podobna tylko chyba 2 x większa od Myszonikowej). Nie hałasuje, ale inny problem jest.

Trzeba było zakombinować pod otworem wężowym pojemnik z odprowadzeniem wody, bo jak się go używa i taki pomoczony wsuwa się do otworu, to niestety woda obcieka pod wannę. Tu nie ma i nie może być uszczelki.

Więc pokombinowaliśmy i zainstalowaliśmy pod spodem duże, żeby wąż się mieścił bez oporu, plastikowe pudło na wodę z odpływem dołączonym do odpływu wannowego.

dzięki dziewczyny :) ale tak myślę i myślę i jednak mi się nawet podoba, jak ten wąż wisi.

na razie wybraliśmy Kludi Zenta podtynkową pod górny prysznic (zamówiłam elem. podtynkowy), jedna Kludi ścienna mi się podoba do wanny i właśnie kombinuję, jakby ją tu naściennie zamontować - a właściwie to już wymyśliłam :) w dolnym prysznicu będzie zwykła bateria ścienna ze słuchawką.

umywalkowe zostawiłam sobie na "po wyborze umywalek", ale raczej będą sztorcowe.

jedziemy dziś szukać inspiracji w salonach płytkowych.

Stale podpowiada nie tylko mnie. Jest ogromnie życzliwym człowiekiem. No i promuje w ten sposób trawy znakomicie.

Najpierw przeczytałam jego artykuły. Trzymam te PDFy na kompie pod ręką i stale do nich zaglądam.

Projekt niestety nie, bo moja ambicja każe mi samej. Ale pokażę mu projekty trawiastych rabat i zobaczymy co jeszcze podpowie. :)

To dużo satysfakcji :) daje jak się uda. Działa jak magnes - idę do ogrodu i zapominam, że strony layoutu nie zrobione. Potem nocka, brrrrrr.

Z drugiej strony trochę mi głupio, że moje ogrodnictwo podbiera robotę fachowcom. Sama nie lubię jak jakiś amator, niby grafik odbiera mi pracę ;)

Mam nadzieję, że zakupy trochę naprawią te sytuację.

:)

Spirea, fakt u mnie to samo było. Ciekło czasem na poważnie. Wkurzające, ale sobie poradziliśmy. Pisałam parę postów wcześniej. Więc jeśli Tatarak będzie koniecznie chciała takie rozwiązanie – ładnie to wygląda – to można problem „obejść”.

jedziemy dziś szukać inspiracji w salonach płytkowych.

Ja też mam taką podpowiedź. Siądź do netu i poprzeglądaj katalogi firmowe. warto, bo wyrobisz sobie pojęcie czego szukać. A niektóre jak z Ravaka możesz zamówić jeśli w salonie nie mają.

Pestka, nie doczytałam do końca i faktycznie macie to praktycznie rozwiązane.

Tatarak, współczuję z tymi płytkami. Cieszę się, że przynajmniej jedną łazienkę mam z głowy. A jeśli chodzi o ekspozycje, to najwięcej ciekawych kafli widziałam w Cermagu. Skończyli już remont, więc nie wiem, jak to się ma do obecnego wystroju. Najczęściej bywałam w Max Fliz, ale tam te, które robiły wrażenie kosztowały majątek.

edit: dobre ceny widziałam w Womagu, naprzeciwko Twojego Manexu.

Zajrzyjcie też do Cortiny - mają ładne wzory Villeroy&Boch i Marazzi (jak macie czas, to można poczekać na dostawę). Armalux z kolei jest trochę ładnej Grespanii.