Tatarak 04.02.2012 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 przykro mi z powodu kłopotów, ale dobrze, że nie kupowałaś specjalnie. a co się dzieje z ogrzewaniem? przy takich mrozach to pompa chyba cały czas chodzi na grzałce, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.02.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Sylwerson, napisz coś więcej. Ty masz pompę ciepła? Moja „wypasiona” sąsiadka też. Ale ogrzewa tylko do 15 stopni i to tylko tam gdzie przebywa. Bo jej strasznie prąd żre. Może pomyśl, jeśli jeszcze możesz, o kominku, albo piecyku wolno stojącym (są b. fajne i ładne) z możliwością palenia peletami. To się robi półautomatycznie i jest b. czyste (z tony peletów jest tylko 1 kg popiołu). Ja mam centralne i kocioł Futura Pel-letS. Miejsca zajmuje mało, sam pobiera pelety ze zbiornika, który napełniamy raz na tydzień. Stąd wiem, że to fajne. Podłogówkę mam tylko w łazienkach przedpokoju i kuchni - tam gdzie płytki na podłodze. Też mam kłopot, bo za późno zaczęliśmy hajcować w domu na ful i mam w moim salonie z katedralnym sufitem (7 m w szczycie) 10 stopni. I to chyba tylko dzięki temu, że dogrzewamy kominkiem. 3 koty już całkiem nam się do sypialni wprowadziły i uzurpują sobie prawo do połowy łóżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 04.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 nie chodzi o zuzycie prądu, chociaż jest kolosalne - wywala korki w glównej skrzynce, pogotowie energet. podjeżdżało 4 razy w ciągu 2 dnigrzałki chodzą jakby za dużo, regulujemy w nieskończoność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 sylwerson - masz PCi jednofazowe, czy trzyfazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.02.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 myślę, że to "przekleństwo pierwszego sezonu" - konieczność regulowania, wprowadzanie modyfikacji systemu... przemęczycie się i będzie dobrze trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.02.2012 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 tak mi się przypomniało (nie wiem, czy to ma związek z Waszym problemem, ale z prądem jakiś ma), że u nas elektryk zrobił dodatkową "różnicówkę" dla pompy, w sumie są trzy: na parter, na poddasze i na pompę. czemukolwiek służą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Tatarak - masz tylko 3 różnicówki? Ja mam chyba z 7 albo 8.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.02.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 i co masz do nich podpięte? ja w ogóle nie wiem co to jest i co robi oraz gdzie jest na tablicy. wiesz, że ja z prądem totalnie na bakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.02.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Mamy rozbite grupy obwodów.Osobno gniazdka, światło, kotłownia, kuchnia i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.02.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 u nas z ogrzewaniem poprzestawiało się, bo w ostatnim tygodniu były przerwy w prądzie. Jak dzisiaj przyjechaliśmy, było 17 stopni, piec chodził na 42 stopnie. Jak wyjeżdzaliśmy zbliżało się do 19. Nastawiłam na 20, żeby nagrzało się, bo jutro jedziemy tam na caly dzień. Natomiast jest odczuwalna różnica między dołem i górą. Na górze w dalszych pokojach wyraźnie cieplej niż na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 05.02.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 sylwerson - masz PCi jednofazowe, czy trzyfazowe? jednofazówkę, niestety, jak sie okazuje... PS ma swój osobny obwód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Sylwerson, u mnie w domu różnych błędów co niemiara, ale jedno nam się udało – PRĄD. Mamy osobne obwody na co się tylko dało, nawet światło w większości pomieszczeń, nie mówiąc o lodówce, pralce, płycie ceramicznej i piekarniku. Każdy ma swoje „osobiste” zabezpieczenie. Żyjemy z pracy na komputerach i nie da się inaczej. Mieliśmy też to szczęście, że na czas budowy podpisaliśmy umowę z elektrownią na dużo większy pobór niż potrzebowaliśmy. Ponieważ zanim dom został zgłoszony w gminie do odbioru, musieliśmy w nim zamieszkać i na własnej skórze sprawdziliśmy co jest źle z prądem. Teraz nawet jak nam wyłączają - jesienią 20 godziny po burzy - to kluczowe urządzenia działają nadal. Chodzi o komputery i pompki przy kotle grzejnym. Zaintalowaliśmy UPSy ze wspomaganiem akumulatorów. No, tych 20 godzin nie wytrzymałyby, ale mogliśmy włączać i wyłączać. Dało to pewną kontrolę. Poza tym ze względu na komputery i piec-kocioł z automatyką, od razu założyliśmy PCi trzyfazowe. Nawet u mojej mamy w 50m mieszkaniu jest trójfazowy prąd, bo ma wodę ciepłą na prąd. Te urządzenia, które biorą małe ilości prądu warto zabezpieczyć UPSami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.02.2012 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Pestka, jaką masz PCI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.02.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ha, ha... Ja, jak Ty z prądem na bakier. Tego pilnuje Mój z racji technicznego wykształcenia. Poza tym jestem utopiona w rozwalającym się szpiglu i nawet nie przeczytałam co ja tam napisałam. Chodziło mi oczywiście o PRĄD. Wyszło nie wiadomo co Oczywiście nie dopisałam, że dobrze byłoby mieć odlicznik (czy jak się to nazywa) prądu na pompę ciepła. Można wtedy ocenić efektywność pompy i wychwycić jakby coś było nie tak, bo będzie żarła prąd. No, teraz jest dobrze. UF ...i jeszcze kot mi śpi na ręku. Jeden, a Cizia wypycha klawiaturę ze stołu. Jak tu pracować? Mam tylko jednego kota odnoszącego się ze zrozumieniem - Spinoza, bo śpi na parapecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Pestka - nie rozumiem co masz na myśli pisząc że 'mieliście to szczęście że podpisaliście umowę na dużo większe zapotrzebowanie'?W sensie co Wam to dało?A do pompy ciepła się montuje podlicznik.I jeszcze jedno - bezpiecznik zabezpieczający dany obwód, to nie to samo co różnicówka (o co pytała wcześniej Tatarak). sylwerson - a jaki tam macie bezpiecznik?Mi elektryk kiedyś mówił że do pompy trzeba dawać C - np. C25Może macie za słabe zabezpieczenia i dlatego Wam wywala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.02.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 salik,jak dużą rozdzielnice masz u siebie zamontowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.02.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 pestka,co znaczy u Was podpisanie umowy na dużo większy pobór niż potrzebowaliśmy - wszak zza każdy KWh zapłaciłas przy podpisywaniu umowy kasę i nie wiem po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 96-kę, ale nie wiem czy nie trzeba było wziąć więcej (bo został w sumie mały zapas ok. 16 pól). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.02.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 i masz 8 różnicówek? Wkładałeś 2 różnicówki na jednej szynie?ja mam 120pól i tylko 4 wolne pola mi zostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Tak, mam więcej niż jedną różnicówkę na szynie, bo mam wydzielone strefy na różnicówkach.Wojgoc - pamiętaj że u nas nie ma garażu w bryle, więc sporo pól odpadło, które będą na oddzielnej rozdzielnicy w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts