Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zaczynaliśmy budować, wielu rzeczy nie wiedzieliśmy. Wszystko można nam było wmówić. A kasę płaciliśmy, ale jak się nam zmieniła koncepcja ogrzewania, to ten zapas się przydał.

Poza tym u nas w ogóle było trochę inaczej wszystko. Działkę kupiliśmy w szczerym polu. Wszystko trzeba było ciągnąć od początku, na szczęście z sąsiadami razem.

Tak, mam więcej niż jedną różnicówkę na szynie, bo mam wydzielone strefy na różnicówkach.

Wojgoc - pamiętaj że u nas nie ma garażu w bryle, więc sporo pól odpadło, które będą na oddzielnej rozdzielnicy w garażu.

ja mam na poddaszu skrzynkę tyczącą się poddasza.

natomiast u mnie 1 szyna to ogrzewanie podłogowe

Ja niewiele wiem o prądzie, ale każde urządzenie ma jakiś określony pobór mocy. U nas miało być ogrzewanie gazowe + kominek z rozprowadzeniem ciepła. Potem wyszło, że kocioł peletowy z automatyką i podłogówka w kuchni, przedpokoju i łazienkach. Ten nadmiar mocy się trochę przydał.

O wielu sprawach uczę się od Was, na forum :) Ale co to jest wyłącznik różnicowy, akurat wiem :)

wojgoc - ogrzewanie podłogowe, w sensie termostaty?

U nas nie ma ich w ogóle, ale przyszłościowo wyciągnęliśmy pojedyncze zasilanie do każdego z rozdzielaczy.

Ale po co Ci cała szyna do tego?

bo ja mam podłogówkę elektryczną na kablach grzewczych, z podziałem na strefy a każda strefa ma swój bezpiecznik

Aaa, elektryka - no tak, to wszystko tłumaczy.

Czyli jak byś tego nie miał to byś się też w 96-ce zmieścił :)

Pestka - no sorry, ja dalej nie rozumiem :)

Przecież piec peletowy i podłogówka (elektryczna?) zużywają stosunkowo niewiele energii, więc nijak nie wiem jak ten zapas mocy Ci się przydał :)

Kaśka - no to potrzebujesz właśnie takie jak na obrazku (zasilanie - termostat, po prawej, a powrót z odcięciem po lewej).

a ja nie, na na na :)

Wikipedia, bo szybciej

„Wyłącznik różnicowoprądowy (nazwy potoczne lecz niepoprawne wyłącznik przeciwporażeniowy, różnicówka, bezpiecznik różnicowoprądowy, czasami używany angielski skrót RCD - residual current device) — zabezpieczenie elektryczne, urządzenie, które rozłącza obwód, gdy wykryje, że prąd elektryczny wypływający z obwodu nie jest równy prądowi wpływającemu. Służące do ochrony ludzi przed porażeniem prądem elektrycznym przy dotyku pośrednim jak i bezpośrednim ogranicza także skutki uszkodzenia urządzeń, w tym wywołanie pożaru.

Tataraku, jesteś chyba angielsko języczna http://www.zirconio.es/en/zirconio.htm

Może tu znajdziesz jakąś informację techniczną, to w końcu strona producenta. Tyle, że musisz mieć najnowszego Flasha.

Podoba mi się Zirconio Cemento :D bardzo.

http://www.euro-ceramika.pl/galeria_zirconio.php

http://www.domus.pl/pl/gresy/gresy/zirconio/cemento.html

Znalazłam Ci takie info:

To pewnie nie ten, ale firma Ziconio

Radica Luxe Negro - Super cena 159 zł/m2

Radica Luxe Negro 59,8 x 119,7 - Zirconio

Gres porcelanico z hiszpańskiej fabryki Zirconio o wymiarach 59,8 x 119,7 cm w cenie 159 zł / m2. Płytki rektyfikowane imitujące naturalny kamień o nieregularnej strukturze ale gładkiej powierzchni w kolorze grafitowo - antracytowym. Nadaje się do układania na podłogach, ścianach i elewacjach na zewnątrz budynków. Cięte krawędzie umożliwiają układanie nawet na 1,5 mm fudze.

Podczas układania płytek ogromne znaczenie ma rozmiar spoiny między kafelkami, czyli tak zwanej fugi. Im jest ona mniej widoczna, tym bardziej estetyczny jest efekt finalny, szczególnie w przypadku płytek imitujących kamień. Niestety, nie wszystkie kafelki można kleić w ten sposób.

Radica Luxe Negro w rozmiarze 59,8 x 119,7 to płytka rektyfikowana, a więc nadająca się do układania na subtelnej, bo 1,5 mm fudze. Jej powierzchnia wiernie odwzorowuje nieregularną strukturę kamienia a jednocześnie nie jest szorstka.

Radica Luxe Negro z fabryki Zirconio jest dostępna w naszych salonach w promocyjnej cenie. Szczegóły w Promocjach i w naszych salonach:

w Poznaniu - IBERO, w Pile - EL CENTRO, w Katowicach - CERAMIKA DOMUS (TTW HOME), w Opolu - DOMUS CERAMIKA i w Strzelcach Opolskich - DOMUS