Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Tatarak skoro fug nie lubisz a podlogowke planujesz to pamietaj:

- mozesz wybrac duze kafle (ja mam ulozone 60 x 60 cm, ale pewnie jest tez wiekszy gres)

- deski moga pekac pod podlogowka (rozszerzanie sie i kurczenie podlogi, pomijajac fakt nagrzewania sie)

- fuga 0,8 mm przy podlogowce odpada, zaleca sie 2mm jako minimum i optimum :)

Radze zorientowac sie w temacie odpowiednio wczesniej, zeby nie bylo potem zaskoczenia.

P.S. Nie wiem natomiast jak jest z zywica epoksydowa na podloge (poszukaj w google moze Ci sie spodoba)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, Venus :)

Znalazłam gres paradyża 98 na 65, ale właśnie mam zgryz z szerokością fugi... Wiesz dokładnie, dlaczego ona musi mieć aż 2 mm?

Deski - te takie warstwowe - jeśli już, to damy tylko do sypialni - jak popękają, to mnie mniejszy szlag trafi. Właśnie mi dziewczyny doradziły FinishParkiet gr. 11 mm, ale nie widzę takich w sklepach intern, tylko 14 mm grubości. Jeszcze się porozglądam.

Co do żywic robiłam już research i rysują się, więc jednak nie.

Właśnie staram się rozeznać z wyprzedzeniem... i już mi w głowie wiruje :)

No wlasnie z tymi fugami to jest tak:

- podloga przy podlogowce pracuje, podnosi sie temperatura i obniza itd i moga Ci fugi wylazic lub pekac plytki - strasznie ubolewalam nad ta fuga ale coz ;)

- kupujac plytki pamietaj koniecznie aby byly rektyfikowane (tj. wyrownane przez producenta po bokach, wygladzone, gotowe do kladzenia,rowniotkie)

- dobrze jezeli plytki beda barwione w masie, przy docinkach a takie na pewno beda ma to kolosalne znaczenie, bo jezeli czegos takiego nie bedzie to przecinajac plytke bedzie widac bialy srodek ;/ i wtedy zaczyna sie zabawa z listwami - takze warto przewidziec to za wczasu

- co do wykladziny i podlogowki nie jestem przekonana - raz ze roztocza, 2 ze kurz, 3 ze tym wszystkim bedzie smierdziec niemilosiernie przy podlogowce

- deski - rozumiem, ze chodzi Ci o panele? Jezeli tak to polecam firme Quickstep (65-80 zl/m2) lub Pergo (wyzsza polka od 100-w gore, ale to juz jak za prawdziwe drewno)

- pamietaj, ze do podlogowki sa specjalne panele, tj. odpowiednia grubosc

Gdybyscie mieli jakies pytania techniczne, co po kolei i jak to smialo pytaj - mam nadzieje, ze ja lub narzeczony bedziemy mogli pomoc. My z tych co wszystko musimy zrozumiec i dokladnie 1000 razy przemyslec ;)

Venus, tak właśnie czytam o tym skurczu przy ogrzewaniu i myślę, że nawet jeśli mega super najelastyczniejszy klej na świecie jakoś poradzi z tym przenoszeniem naprężeń na płytki, to jednak fuga też musi mieć trochę miejsca, bo jak się zrobi 0,8 mm, a rozgrzany kafel się rozszerzy o 0.288 mm z każdej strony, to ona by musiała zmniejszać objętość o dwie trzecie. to pewnie jakaś kosmiczna technologia byłaby tu potrzebna...

Dziękuję za podpowiedź z Pergo - na razie tylko rzuciłam okiem na jedną stronę z tymi panelami i już mi się podobają - są dużo cieńsze niż barlineckie, a to przy podłogówce ważne. No i dożywotnia gwarancja na ścieranie? To nie będzie śladów, jak po nich pojeżdżę krzesełkiem na kółkach? Łał! Wchodzę w to :)

Przymierzam się do Twojego dziennika, może dziś w nocy będę mieć trochę czasu na spokojną lekturę :)

Ja też mam teraz zagwozdkę z podłogówką i posadzką.

U nas na całości będzie beton.

Podoba mi się taki zacierany i ten można kłaść na podłogówkę (grubość ok. 8 -10 cm) albo mogę zrobić beton dekoracyjny i wtedy tradycyjnie wylewka na podłogówkę a później beton. Tylko ta druga opcja droższa poza tym mniej mi się podoba. A przy tej pierwszej opcji boję się czy nie popęka beton przy wygrzewaniu. I też nie wiem co robić?

Na pewno uważać, żeby nie włączyć podłogówki za wcześnie - czytałam, że beton musi najpierw baaaardzo dokładnie wyschnąć w sposób naturalny. I dopiero wtedy można zacząć wygrzewanie.

A przy układaniu kafli trzeba jeszcze pamiętać, żeby najpierw pozwolić doschnąć klejowi pod płytkami (w sposób naturalny), potem wygrzać podłogę, żeby odparowały resztki wilgoci, i dopiero zacząć fugowanie. Inaczej, jak mówi znajomy góral: "pies muchę zjodł" :p

U nas podlogowka zostala wlaczona na 2-3 tygodnie przed kladzeniem kafli i glazurnik od razu powiedzial, ze trzeba wylaczyc obieg podlogowki zeby cokolwiek ukladac. Prawie dwa dni chlodzila sie podloga i jak miala juz dobra temperature (tu polecam kupno specjalnego pistoletu laserowego do mierzenia temperatury podlogi, w przeciagu 2 dni dotarl do nas z Singapuru :D ) to wszedl glazurnik. Narazie nie mamy jeszcze fug, bo zaczelismy troche o d*** strony ale celowo, zeby to wszystko przyspieszyc. Zamiast zaczac od gory, to mamy juz polozone kafle w holu, kuchni i wiatrolapie na dole :D Teraz podlogowka juz pracuje i sie wygrzewa, a w lazience z kolei wylaczona :)

P.S. Dla wszystkich, ktorzy zastanawiaja sie nad podlogowka w domu doradzam polozenie podlogowki na calej dlugosci i szerokosci, w ogole bez grzejnikow

- wiekszosc osob pisze pozniej, ze niestety ale tylko na dole maja podlogowke, a teraz chcieliby tez na gorze ale za pozno

- kwestia estetyczna

- kwestia estetyczna *2 parapety moga wystawac ze sciany 1-2 cm a nie 10, aby przykryc grzejnik

- poglogowka mega grzeje, nie ma sie co obawiac, ze bedzie zimno

- dobrze jest od razu przewidziec w ktorych miejsach podlogowki nie klasc, jak np w miejscu szafek kuchennych itp

- jak sie tego niedopilnuje od razu, to potem sa rozne niespodzianki na budowie, jak np przewiercenie sie przez rurke, co u nas mialo miejsce, ale skonczylo sie tylko na strachu :D

- co do wykladziny i podlogowki nie jestem przekonana - raz ze roztocza, 2 ze kurz, 3 ze tym wszystkim bedzie smierdziec niemilosiernie przy podlogowce
ale za to jak przyjemnie w stopy i miękko - coś za coś :D

P.S. Dla wszystkich, ktorzy zastanawiaja sie nad podlogowka w domu doradzam polozenie podlogowki na calej dlugosci i szerokosci, w ogole bez grzejnikow

oj przydałby się teraz grzejnik w wiatrołapie ot chociażby taki

[ATTACH=CONFIG]34098[/ATTACH]

żeby cieplutką kurtkę założyć wychodząc z domu. No i po powrocie z zabaw na śniegu dziwnie wyglądają rekawiczki rozłożone na podłodze żeby szybciej wyschły. Niedawno usłyszałam od 5-cio latki że rękawiczki kładzie się na półkę a nie rzuca na podłogę. No i dostało mi się :o i prezentu Mikołaj nie przyniósł :( a tak się starałam.

Edytowane przez Ryska
brak "e"

No pewnie, ze cos za cos, ja wole ciepelko od podlogi i panele niz smrod od kurzu - ale co dla kogo :D

Pergo na bank ma panele, przystosowane rowniez pod podlogowke i duzo kolorow, tylko jak wspomnialam cena prawie jak za deski. Quickstep o ktorej pisalam ma bardzo dobre recencje pod wzgledem scieralnosci, pan w sklepie powiedzial, ze to jak Pergo tylko w nizszej cenie :) Chyba jeszcze firma Witex jest chwalona takze mozna zerknac.

Nie wiem skad przekonanie, ze kurtka nie wyschnie przy podlogowce bez grzejnika, ja jak wpadam na budowe z mrozu to od razu czuje jak uderze we mnie cieplo od podlogowki, podloga sie nagrzewa i wszystko idzie do gory - ja nie namawiam, poprostu polecam z wlasnego doswiadczenia :)

No pewnie, ze cos za cos, ja wole ciepelko od podlogi i panele niz smrod od kurzu - ale co dla kogo :D

a skąd przekonanie, że się nie sprząta ?

Nie wiem skad przekonanie, ze kurtka nie wyschnie przy podlogowce bez grzejnika

A nie było nic mowy o wysychaniu kurtki przy podłogówce tylko o rękawiczkach.

Wiem z własnego doświadczenia jak miło założyć cieplutką kurtkę wychodząc na mróz, więc u nas będzie grzejnik w wiatrołapie mimo, że wszędzie mamy podłogówkę.

Podłogówka fajna rzecz byle nie za ciepła, a tak z 2-3 grzejniki mimo wszystko zamontowałabym.

U nas będą trzy grzejniki. Dwa w łazienkach po jednym w każdej i w wiatrołapie. Czasami brakuje mi grzejnika w pralni jak chce żeby coś szybko wyschło (nie mam suszarki bębnowej). W projekcie mamy też grzejnik w garażu ale na razie nie montowaliśmy i mocno się zastanawiamy czy rzeczywiście jest sens jego montowania.

Nad drewnem do salonu nie zastanawialiśmy się z braku kasy - kupiliśmy panele. Wyglądają ładnie, ale to nie drewno :( no i ten stukot przy chodzeniu :(. Panele mają określone przez producenta czy mogą być stosowane na podłogówkę czy nie - przeważnie mogą. U nas bardziej chodziło o dylatację paneli. "Normalne" panele muszą mieć dylatację co (chyba) 30 m2 a nam to było za mało. Znaleźliśmy przypadkiem odpowiednie panele chociaż jak byśmy ich nie znaleźli to i tak nie mieliśmy wcale zamiaru robić jakiejś dylatacji, no bo jak by to wyglądało ??

Nasz wykonawca od schodów opowiadał, że na specjalne życzenie klienta robił bardzo cienką deskę i tą deskę przyklejał na blachy stalowe i wtedy kładli to na podłogówkę. U nas będzie coś takiego ale tylko ok. 40 cm wokół przedpokoju. Słyszałam też o drewnie w którym jest metalowa siatka, żeby lepiej przechodziło ciepło.

Może Tataraku zanim bedziesz musiała coś wybrać na podłogę wymyślą super fajną rzecz na podłogówkę ??

Edytowane przez Ryska
a nie napiszę bo się wstydzę

Wiem z własnego doświadczenia jak miło założyć cieplutką kurtkę wychodząc na mróz, więc u nas będzie grzejnik w wiatrołapie mimo, że wszędzie mamy podłogówkę.

Podłogówka fajna rzecz byle nie za ciepła, a tak z 2-3 grzejniki mimo wszystko zamontowałabym.

U nas będą trzy grzejniki. Dwa w łazienkach po jednym w każdej i w wiatrołapie. Czasami brakuje mi grzejnika w pralni jak chce żeby coś szybko wyschło (nie mam suszarki bębnowej). W projekcie mamy też grzejnik w garażu ale na razie nie montowaliśmy i mocno się zastanawiamy czy rzeczywiście jest sens jego montowania.

Nad drewnem do salonu nie zastanawialiśmy się z braku kasy - kupiliśmy panele. Wyglądają ładnie, ale to nie drewno :( no i ten stukot przy chodzeniu :(. Panele mają określone przez producenta czy mogą być stosowane na podłogówkę czy nie - przeważnie mogą. U nas bardziej chodziło o dylatację paneli. "Normalne" panele muszą mieć dylatację co (chyba) 30 m2 a nam to było za mało. Znaleźliśmy przypadkiem odpowiednie panele chociaż jak byśmy ich nie znaleźli to i tak nie mieliśmy wcale zamiaru robić jakiejś dylatacji, no bo jak by to wyglądało ??

Nasz wykonawca od schodów opowiadał, że na specjalne rzyczenie klienta robił bardzo cienką deskę i tą deskę przyklejał na blachy stalowe i wtedy kładli to na podłogówkę. U nas będzie coś takiego ale tylko ok. 40 cm wokół przedpokoju. Słyszałam też o drewnie w którym jest metalowa siatka, żeby lepiej przechodziło ciepło.

Może Tataraku zanim bedziesz musiała coś wybrać na podłogę wymyślą super fajną rzecz na podłogówkę ??

Rysko,

A tak w ogóle jesteś zadowolona z podłogówki? nie odczuwacie żadnego dyskomfortu w sypialniach? Macie ciepło? (pomijając miejsca problematyczne z powodu śniegu pod dachówkami).

Też mnie trochę męczy to szybkie dosuszanie prania. Ale czy przy temp. jaką zasila się podłogówkę, to taki grzejnik, żeby był skuteczny, nie musiałby mieć dodatkowej grzałki elektrycznej?

A nie mówił wykonawca, jak się temu klientowi sprawował ten wynalazek - drewno na metalu? Ogólnie to metal ma sporą rozszerzalność cieplną, a drewno na podłogówki zazwyczaj wybiera się takie, które jak najmniej pracuje. Nie umiem sobie wyobrazić, jak się te dwa materiały zachowują razem w takich warunkach. To znaczy umiem, ale wyobraźnia mi podpowiada straszne obrazy :(

Jakiej marki macie panele u siebie w salonie?

Na podłogówkę nie narzekam. Przyjemnie stanąć bosą stopą na ledwo ciepłe kafle w łazience, nie odczuwam (no poza tymi paroma przypadkami) braku grzejników ale też nie dochodzi do mnie że ich nie ma. Mamy ciepło, dzisiaj rano w kuchni było 20,7 u nas w sypialni 19,8 w salonie 19,5. Generalnie nie jest źle. Gorzej jak wieją te ch9olerne wiatry.

W wiatrołapie będzie grzejnik z obiegu z podłogówki a w łazienkach z grzałką elektryczną.

Ten wykonawca od schodów montował to w listopadzie wiec nie wiemy jeszcze jak to się zachowuje. Nie pamiętam też jakiego rodzaju drewno było tam montowane. U nas będzie merbau, ale to jak już pisałam tylko max 40 cm.

Panele mamy ONATRIO ORZECH. Może je sama ocenisz? :)

Też mnie trochę męczy to szybkie dosuszanie prania. Ale czy przy temp. jaką zasila się podłogówkę, to taki grzejnik, żeby był skuteczny, nie musiałby mieć dodatkowej grzałki elektrycznej?

a nie trzeba wtedy kombinować z mieszaczami? chyba prościej jest zrobić grzejniki elektryczne, sterowane niezależnie. I kupić suszarkę bębnową, naprawdę wielka wygoda.