pestka56 15.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 T Roombę czy podobne 'samodzielne odkurzacze'? Jeśli tak to niestety nie wszędzie i nie u wszystkich się one sprawdzą, analogicznie mają swoje ograniczenia i rzadko kiedy zastępują klasyczne sprzątanie domu. To jak z samobieżną kosiarką. Sprawdzaliśmy taką kiedyś. Wymaga idealnie równego trawnika i nie wszędzie wlezie - trzeba poprawiać. Poza tym przestrzeń, po której jeździ, musi być ograniczona jak pastwisko dla koni. Inaczej śmiga gdzie chce. W te odkurzacze też nie wierzę. Nie sprzątnie wszędzie, mowy nie ma. Poza tym akumulatory rozładowują się w nich po 20–40 minutach pracy (zależnie od modelu) i co, mamy sprzątnięte jedno pomieszczenie. To przecież wielokrotnie „łazi” po własnych już wyczyszczonych śladach – nie ma w końcu czujnika czystości tylko czujniki ścian i co najwyżej schodów (nie spadają!). Co zdąży zrobić prze ten czas? Niektóre same podjeżdżają do punktu ładowania i tyle z tego ich bycia robotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 15.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 tu link do strony http://www.lakbud.pl czy wiecie że mają na stronie nasze wpisy z fm??? w którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 15.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 no tu:) znalazłam przypadkiemhttp://www.lakbud.pl/dlaczego-warto-wybrac-lakbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.02.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Rotfl. Nawet się załapaliśmy z wątkiem 'komentarzowym' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Sprawdzałam ceny tych entalpicznych i budżet ich raczej nie wytrzyma. Madeleine ma taki Enervent, ale nie wiem, czy ma nagrzewnicę wtórną. Magda - masz? mam. Ogólnie rekuperator jest fajny, wysoka sprawność (wyższa niż przy wymienniku krzyżowym), ale coś za coś - przy wymienniku obrotowym dochodzi do wymieszania ok. 10-20% powietrza (czyli wlatuje to, co powinno wylecieć). Dlatego np. nie można stosować ich w szpitalach. tu link do strony http://www.lakbud.pl czy wiecie że mają na stronie nasze wpisy z fm??? Robespierre linkuje pewnie, skoro i tak pisze. Salik, jesteście sławni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.02.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Madeleine - jesteś pewna 'wyższej sprawności niż krzyżowy'?Bo raczej jest chyba odwrotnie (obrotowe mają sprawność z reguły na poziomie 80%, za to niezależną od warunków na zewnątrz).Nie-obrotowe mają mniejszą sprawność zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.02.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 a ja jestem zła, że nie miałam informacji o tym, że można wziąć inny rekuperator, który poradzi sobie z problemem małej wilgotności. Decyzja, jaki wezmę, wiadomo, należy do mnie. Ale chciałabym wiedzieć, jaki mam wybór. Chciałabym mieć takie informacje od firmy montującej, a nie, jak zawsze, najpierw muszę sama edukować się. Jak zadaję za dużo pytań wykonawcom, to "naczytała się Pani muratora/książek", "tak to jest, jak kobieta zabiera się za budowanie" itd. itp. A tu okazuje się kolejny raz, że jak sama nie wyszukam, to nikt tego za mnie nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 15.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja mam teraz niemały zgryz po dyskusjach nt wilgotności przy reku. Nie mogę mieć sucho bo mój astmatyk się zakaszle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.02.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja mam teraz niemały zgryz po dyskusjach nt wilgotności przy reku. Nie mogę mieć sucho bo mój astmatyk się zakaszle super, moja Mała ma właśnie astmę szkoda gadać, jestem ogólnie wściekła na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Madeleine - jesteś pewna 'wyższej sprawności niż krzyżowy'? Bo raczej jest chyba odwrotnie (obrotowe mają sprawność z reguły na poziomie 80%, za to niezależną od warunków na zewnątrz). Nie-obrotowe mają mniejszą sprawność zimą. aha. Nie jest odwrotnie. http://amsel.pl/typy_rekuperatorow.php http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Mity_i_fakty_rekuperacji http://www.linkair.pl/Rekuperatory_-_centrale_wentylacyjne_z_odzyskiem_ciepla_-_ale_jakie?,3647.html itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 15.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 właśnie ze wzgledu na alergie zagrożenie astmą u obu moich dziewczyn nie mam rekuperatora, oprócz "suchego powietrza" jest jeszcze problem z roztoczami które żyją rurach:( a to nasz wróg nr 1 przez te ostatnie mrozy to nawet w mieszkaniu poziom wilgoci był ciut powyżej 40% mimo wietrzenia nawilżania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 15.02.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Magda jakie masz u siebie drzw wewnętrzne??? że dewro doczytałam na wrocawskiej a napisz mi prosze jaki model i gdzie kupiłaś Edytowane 15 Lutego 2012 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.02.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 właśnie ze wzgledu na alergie zagrożenie astmą u obu moich dziewczyn nie mam rekuperatora, oprócz "suchego powietrza" jest jeszcze problem z roztoczami które żyją rurach:( a to nasz wróg nr 1 przez te ostatnie mrozy to nawet w mieszkaniu poziom wilgoci był ciut powyżej 40% mimo wietrzenia nawilżania Mój to stary alergik, więc u mnie też takich rzeczy jak rekuperatory nie ma. A masz nawilżacze z jonizatorami. U mnie się sprawdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Madeleine - i wszystko jasne.Nie wiem dlaczego, ale chodziło mi nie o krzyżowe, a przeciwprądowe (w sensie wszystkich wcześniejszych porównań)Ech, starość nie radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 15.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Mój to stary alergik, więc u mnie też takich rzeczy jak rekuperatory nie ma. A masz nawilżacze z jonizatorami. U mnie się sprawdzają tak i jeszcze oczyszczacz powietrza z jonizatorem no wogóle szaleństwo ale lepsze to niż napady kaszlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.02.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Niekoniecznie trzeba być alergikiem, czy gorzej astmatykiem. Ja po zapaleniu gardła i potem oskrzeli chyba bym się udusiła, gdyby nie to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.02.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 wiecie co, zaniepokoiłyście mnie tymi wpisami o rezygnacji z reku, bo alergia czy astma. Mama mi akurat ostatnio podrzuciła książkę - Dom dla alergika. Tam jest jednak napisane coś innego. Wręcz zaleca się, aby robić wentylację mechaniczną. WM z odzyskiem nazywają najbardziej wszechstronnym systemem. Główne argumenty, to to, że powietrze jest wymieniane. Jest dostęp do świeżego powietrza, a to z brudne, z wilgocią wywiewane. Podają też, że są mniejsze szanse na rozwój roztoczy. Jednocześnie zalecają konserwację systemu, aby rózne paskudztwa nie przedostawały się ponownie do domu. Im większa wilgotność w domu, tym większa szansa na rozwój roztoczy. Jesli ktoś chce, mogę zeskanować te strony i podesłać na maila. Inna sprawa, to nadmierne osuszanie powietrza. Nie napisali o takich efektach ubocznych WM. Wydaje mi się jednak, że albo trzeba mieć reku, które będzie odzyskiwać wilgoć - i takie cudo ma Madeleine, albo jest to kwestia wyboru - reku z WM i nawilżacze albo idziemy w grawitacyjną i liczymy, że będzie ok. Na Madeleinowe cudo u mnie za późno, trzeba będzie kupić nawilżacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.02.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Niekoniecznie trzeba być alergikiem, czy gorzej astmatykiem. Ja po zapaleniu gardła i potem oskrzeli chyba bym się udusiła, gdyby nie to cudo do kanałów wentylacyjnych są takie lampy jonizujące, ale nie wiem, na ile to działa i czy nie jest to chwyt marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.02.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Spirea - nie daj się zwariować z tą wentylacją mechaniczną.Po pierwsze to różnica wilgotności w domu z różnym typem centrali nie jest jakaś drastyczna i dochodzi do 20-30%.Czyli np. przy jednym rekuperatorze będzie to 30%, a przy innym 40%Po drugie - mam wrażenie że wilgotność u Madeleine, to w sporej mierze jeszcze tzw. wilgoć technologiczna.Madeleine postawiła dom w jeden sezon i o ile pamiętam nie wygrzewała wylewek (a nawet jeśli, to stosunkowo krótko).Jestem gotów się założyć że w jej domu jest jeszcze sporo wilgoci w ścianach i podłogach, która będzie wychodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.02.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 super, moja Mała ma właśnie astmę szkoda gadać, jestem ogólnie wściekła na wszystko. a robiłaś Małej badanie kału na pasożyty? bo ja mam w Rodzinie przypadek stwierdzonej astmy, którą wyleczono lecząc pasożyta w organiźmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts