Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

T Roombę czy podobne 'samodzielne odkurzacze'?

Jeśli tak to niestety nie wszędzie i nie u wszystkich się one sprawdzą, analogicznie mają swoje ograniczenia i rzadko kiedy zastępują klasyczne sprzątanie domu.

To jak z samobieżną kosiarką. Sprawdzaliśmy taką kiedyś. Wymaga idealnie równego trawnika i nie wszędzie wlezie - trzeba poprawiać. Poza tym przestrzeń, po której jeździ, musi być ograniczona jak pastwisko dla koni. Inaczej śmiga gdzie chce.

W te odkurzacze też nie wierzę. Nie sprzątnie wszędzie, mowy nie ma. Poza tym akumulatory rozładowują się w nich po 20–40 minutach pracy (zależnie od modelu) i co, mamy sprzątnięte jedno pomieszczenie. To przecież wielokrotnie „łazi” po własnych już wyczyszczonych śladach – nie ma w końcu czujnika czystości tylko czujniki ścian i co najwyżej schodów (nie spadają!). Co zdąży zrobić prze ten czas? Niektóre same podjeżdżają do punktu ładowania i tyle z tego ich bycia robotem ;)

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdzałam ceny tych entalpicznych i budżet ich raczej nie wytrzyma. Madeleine ma taki Enervent, ale nie wiem, czy ma nagrzewnicę wtórną. Magda - masz?

mam. Ogólnie rekuperator jest fajny, wysoka sprawność (wyższa niż przy wymienniku krzyżowym), ale coś za coś - przy wymienniku obrotowym dochodzi do wymieszania ok. 10-20% powietrza (czyli wlatuje to, co powinno wylecieć). Dlatego np. nie można stosować ich w szpitalach.

tu link do strony http://www.lakbud.pl

czy wiecie że mają na stronie nasze wpisy z fm???:)

Robespierre linkuje pewnie, skoro i tak pisze. Salik, jesteście sławni ;)

a ja jestem zła, że nie miałam informacji o tym, że można wziąć inny rekuperator, który poradzi sobie z problemem małej wilgotności. Decyzja, jaki wezmę, wiadomo, należy do mnie. Ale chciałabym wiedzieć, jaki mam wybór. Chciałabym mieć takie informacje od firmy montującej, a nie, jak zawsze, najpierw muszę sama edukować się. Jak zadaję za dużo pytań wykonawcom, to "naczytała się Pani muratora/książek", "tak to jest, jak kobieta zabiera się za budowanie" itd. itp. A tu okazuje się kolejny raz, że jak sama nie wyszukam, to nikt tego za mnie nie zrobi.

Madeleine - jesteś pewna 'wyższej sprawności niż krzyżowy'?

Bo raczej jest chyba odwrotnie (obrotowe mają sprawność z reguły na poziomie 80%, za to niezależną od warunków na zewnątrz).

Nie-obrotowe mają mniejszą sprawność zimą.

aha. Nie jest odwrotnie.

http://amsel.pl/typy_rekuperatorow.php

http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Mity_i_fakty_rekuperacji

http://www.linkair.pl/Rekuperatory_-_centrale_wentylacyjne_z_odzyskiem_ciepla_-_ale_jakie?,3647.html

itd.

właśnie ze wzgledu na alergie zagrożenie astmą u obu moich dziewczyn nie mam rekuperatora, oprócz "suchego powietrza" jest jeszcze problem z roztoczami które żyją rurach:( a to nasz wróg nr 1

przez te ostatnie mrozy to nawet w mieszkaniu poziom wilgoci był ciut powyżej 40% mimo wietrzenia nawilżania

właśnie ze wzgledu na alergie zagrożenie astmą u obu moich dziewczyn nie mam rekuperatora, oprócz "suchego powietrza" jest jeszcze problem z roztoczami które żyją rurach:( a to nasz wróg nr 1

przez te ostatnie mrozy to nawet w mieszkaniu poziom wilgoci był ciut powyżej 40% mimo wietrzenia nawilżania

Mój to stary alergik, więc u mnie też takich rzeczy jak rekuperatory nie ma.

A masz nawilżacze z jonizatorami. U mnie się sprawdzają :)

wiecie co, zaniepokoiłyście mnie tymi wpisami o rezygnacji z reku, bo alergia czy astma. Mama mi akurat ostatnio podrzuciła książkę - Dom dla alergika. Tam jest jednak napisane coś innego. Wręcz zaleca się, aby robić wentylację mechaniczną. WM z odzyskiem nazywają najbardziej wszechstronnym systemem. Główne argumenty, to to, że powietrze jest wymieniane. Jest dostęp do świeżego powietrza, a to z brudne, z wilgocią wywiewane. Podają też, że są mniejsze szanse na rozwój roztoczy. Jednocześnie zalecają konserwację systemu, aby rózne paskudztwa nie przedostawały się ponownie do domu. Im większa wilgotność w domu, tym większa szansa na rozwój roztoczy. Jesli ktoś chce, mogę zeskanować te strony i podesłać na maila.

Inna sprawa, to nadmierne osuszanie powietrza. Nie napisali o takich efektach ubocznych WM. Wydaje mi się jednak, że albo trzeba mieć reku, które będzie odzyskiwać wilgoć - i takie cudo ma Madeleine, albo jest to kwestia wyboru - reku z WM i nawilżacze albo idziemy w grawitacyjną i liczymy, że będzie ok.

Na Madeleinowe cudo u mnie za późno, trzeba będzie kupić nawilżacze :)

Niekoniecznie trzeba być alergikiem, czy gorzej astmatykiem. Ja po zapaleniu gardła i potem oskrzeli chyba bym się udusiła, gdyby nie to cudo :)

do kanałów wentylacyjnych są takie lampy jonizujące, ale nie wiem, na ile to działa i czy nie jest to chwyt marketingowy.

Spirea - nie daj się zwariować z tą wentylacją mechaniczną.

Po pierwsze to różnica wilgotności w domu z różnym typem centrali nie jest jakaś drastyczna i dochodzi do 20-30%.

Czyli np. przy jednym rekuperatorze będzie to 30%, a przy innym 40%

Po drugie - mam wrażenie że wilgotność u Madeleine, to w sporej mierze jeszcze tzw. wilgoć technologiczna.

Madeleine postawiła dom w jeden sezon i o ile pamiętam nie wygrzewała wylewek (a nawet jeśli, to stosunkowo krótko).

Jestem gotów się założyć że w jej domu jest jeszcze sporo wilgoci w ścianach i podłogach, która będzie wychodzić.