pestka56 17.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Salik, mur ma 24 cm, a murłata jest leżąca czy położona, tzn. że jest szersza niż wyższa... tak zaproponował cieśla, bo... już nie pamiętam, chyba jest solidniej, a KB się zgodził. dlatego mam po 2-3 cm z każdej strony od końca murłaty do krawędzi muru.... A o co Ci chodzi z tą murłatą. Boisz się, że coś Ci zrobili nie tak? U mnie mur z Ytonga ma 46, czy nawet ciut więcej. Na tym leży murłata o przekroju kwadratowym chyba 20x20, a może nawet 25x25, bo opiera się na tym cała konstrukcja dachu nad 70 metrową powierzchnią. Nie pamiętam już. To było zmieniane w stosunku do projektu, bo usuwaliśmy słup podpierający środek i trzeba było przekonstruować więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 nie mam kiedy zrobić drugiej próby mopa, nie mam głowy do ściany, bo inne sprawy są na tapecie równolegle. Masz na to masę czasu. To dobrze,o możesz wszystko 5 razy przemyśleć. Ja teraz dla mojej córki wyszukuję różne informacje i pomysły, bo wprawdzie na tej ich kupowanej działce domek jest do zamieszkania, ale to tylko tymczasowy i też trzeba go uzdatnić. Przy okazji będę Ci podsyłała co wg mnie może Ci pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Tatarak, ja mam murłatę od wewnątrz obudowaną styropianem i zatynkowaną, od zewnątrz obłożona wełną i opiankowana na styku ze styropianem.Co do antresoli, to wylewkarze sami się tym zajmą. Co najwyżej trzeba im zwrócić uwagę, aby było prosto. U mnie ta wylewka trochę "wyszła" i były nierówności, które prostował wykończeniowiec przy zabudowie kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.02.2012 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 aaa bo obudowywaliście front antresoli kg? a jak będziesz mieć montowaną poręcz? bo my chcemy policzkowo - czyli do boku, więc tam nie może być kg. ale najwyżej się na tym kawałku "wygładzi". Tylko czy się wtedy nie okaże, że musimy gładzie robić wszędzie, jak Wy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.02.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 balustrada będzie mocowana do czoła stropu na płytę kg. Czoło musiało być zabudowane, bo pod stropem była pustka na rury od wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.02.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Tataraku masz już firmę do robienia odwiertów? pytam bo mam namiary na jedną z Twoich okolic.Co do wylewek i zabezpieczeniu boków antresoli to mi to robiła ekipa od wylewek i własnie te boki są poniszczone,ale i tak u nas są gładzie.Poza tym ja miałam anhydryt a to jest płynne,a Ty masz z miksokreta to w zasadzie coś w rodzaju proszku,wykonaj sobie sama to zabezpieczenie więc zrobisz to delkatnie,albo spytaj wylewkarzy jak oni to robią .Jakie macie ceny wykonania elewacji w waszym regionie, ja też jeszcze nie mam ocieplenia i nie wiem jak zweryfikować profesjonalizm ekipy .Muszę zacząc szukać bo i tak jest późno,a chyba kwiecień, maj to najlepszy okres.Tataraku nie rozumiem co z tymi podłogami i mopem skoro nie masz wylewek?co do murłaty Spirea dobrze mówi, ja miałam miejsce na ytong więc ją dałam Edytowane 18 Lutego 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.02.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Tatarku rozumiem że testujesz przed zakupem,ta bernina to grfitowe kafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.02.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Barbara - jeszcze nie wybrałam firmy do odwiertów, jak masz jakieś namiary na sprawdzonych wiertaczy to bardzo mi się przydadzą. w tym tygodniu chcę zacząć załatawiać projekt odwiertów i może w IV dałoby się je zrobić. Może faktycznie jak się zniszczą boki antresoli od szalunków do wylewek, to lepiej będzie wyglądać kg niż gładź. Miksokret wymaga wygładzenia, więc jest przyciskany, rozsmarowywany - bez szalunków chyba będzie spadać. Mam dwie wyceny na elewacje (kompleksowo od styro po tynk strukturalny) po 50 i 60 zł za m2. Ta droższa ekipa to nasi murarze - widziałam jak pracowali ze styropianem na szczytach (tym świętej pamięci) - miodzio! i chyba jednak na nich się zdecydujemy. Wstępnie jestem z nimi umówiona właśnie na IV. Mopem testowałam próbki płytek do nowego domu - jedna z nich to Bernina, u nas jasnoszara, ale może być też ciemna, taka jak u Spirei. U mnie nie ma miejsca na ytonga przy murłacie: tu widać, jaka jest różnica grubości wieńca i murłaty - trzeba by te pustki przycinać na takie cienkie plasterki. więc tynkarze zaproponowali nakręcenie na murłatę płyt kg, żeby ją zlicować z murem, potem naklejenie siatki - jak do elewacji - na miejsce łączenia kg/ściana i zatynkowanie całości. tylko nie wiem, czy jak murłata zacznie wysychać z czasem, to nie pojawią się spękania w miejscu połączenia. Spirea - czy masz gdzieś takie miejsce, gdzie jest płyta kg i tynk cem-wap bez gładzi i czy bardzo widać między nimi różnicę faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 19.02.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 to 50 i 60 to jest sama robocizna rozumiem,a wiesz ile wynosi reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 sama robocizna, reszta - to zależy od rodzaju i producenta styropianu, kleju, tynku... za dużo zmiennych. może ktoś, kto już ma elewację gotową może się wypowiedzieć, ile ostatecznie wyszło mu za m2?acha, mnie murarze policzyli, że będzie 310 m2 ogólem. dużo, cholibka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.02.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Tatarak, to sporo wyszło. U mnie jest ok. 300m2, a mam przecież większą bryłę. W spiżarni mam tynk i płytę, ale tam nie malowaliśmy. Będę dzisiaj na budowie, to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.02.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Tatarak - jeśli Cię interesuje, to ja mam kompleksowe wyceny z Caparola (włącznie ze styropianem i całą resztą).Liczone dla ciepłego styropianu grubości 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Tatarak, to sporo wyszło. U mnie jest ok. 300m2, a mam przecież większą bryłę. W spiżarni mam tynk i płytę, ale tam nie malowaliśmy. Będę dzisiaj na budowie, to napiszę. może dlatego, że mamy tak wyciągnięy garaż? musimy sami jeszcze sprawdzić te pomiary. czekam na relację po dzisiejszym spotkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Tatarak - jeśli Cię interesuje, to ja mam kompleksowe wyceny z Caparola (włącznie ze styropianem i całą resztą). Liczone dla ciepłego styropianu grubości 20cm. ba! pewnie, że mnie interesuje u nas też 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Poszło mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ze złych nowin: w garażu mamy kałużę, a po ścianie spływa struga wody. Paroizolacja z papy ewidentnie nie daje rady chronić płaskiego daszku przed tymi roztopami, które nastały Takiej mokrej ściany to chyba nie należy tynkować, prawda? Powinna jakoś przeschnąć. Tatarak, pamiętasz co pisałam o foliach dekarskich? To może być najlepsze rozwiązanie dla Twojego garażu. Mam odszukać w archiwum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Tatarak - przemyślcie dokładnie sprawę markizy.Po pierwsze - nie wiadomo kiedy je będziecie robić i jaki system wybierzecie.Po drugie - nie wiadomo czy kupicie dokładnie ten model, w dokładnie tej firmie.My też mieliśmy robić uchwyty pod markizę na etapie przedelewacyjnym, ale jak poczytałem i popytałem, to stanęło na tym że w przeciwieństwie do barierek, markiza ma swoją płytę czołową, którą znajduje się na elewacji, a którą się mocuje małymi szpilkami do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Fajny pomysł z tym kaflem. Bakłażanowy - można użyć tego samego co na drzwiczkach w kuchni. Widziałam projekty, gdzie całą ścianę w kuchni tym wykładano.Tylko, żeby nie kłóciło się z resztą domu. Mój wyprodukował światło na pilota i prawie nie używamy kontaktów. Jak w inteligentnych domach tylko za minimalne pieniądze – poszperał i znalazł takie urządzenia b. tanie, a instalację zrobił sam. W niektórych pomieszczeniach (np. w łazience, kuchni) zrobił takie sprytne, że samo się się wyłącza po 15 min nieobecności, bo stale zapominaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts