Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja również mam drewniane spisują się świetnie to ich druga sroga zima i ok po drodze było mokre lato

jedynie co to mała regulacja na zawiasach nie zamieniłabym ich na inne:)

w garażu mam blaszane ocieplane uszczelniane itd i zima są zimne a latem nagrzewają się do bólu

jedne i drugie są lekko zadaszone

Moje „drewniaczki” kosztowaly 2600, może dlatego, że kupiliśmy surowe nie zabezpieczone.

Z garażowymi mam to samo :)

ja również mam drewniane spisują się świetnie to ich druga sroga zima i ok po drodze było mokre lato

jedynie co to mała regulacja na zawiasach nie zamieniłabym ich na inne:)

w garażu mam blaszane ocieplane uszczelniane itd i zima są zimne a latem nagrzewają się do bólu

jedne i drugie są lekko zadaszone

Kaśka, nie być taka - jakiej firmy masz te drzwi? u nas będą w podcieniu więc w miarę bezpieczne. poza tym od strony wschodniej, więc najgorsze słoneczko je ominie.

Kaśka, nie być taka - jakiej firmy masz te drzwi? u nas będą w podcieniu więc w miarę bezpieczne. poza tym od strony wschodniej, więc najgorsze słoneczko je ominie.

Tatarak, moje drzwi też są bardziej od wschodu niż południa. Latem slońce przestaje je nagrzewać między 11 a 12.

Uważam, że największe niebezpieczeństwo dla drewnianych drzwi tkwi w wodzie, która na nie pryska odbijając się od tarasu. Również ta woda, która po nich spływa na samym dole może je uszkadzać. Sprawdź to sobie na desce do krojenia – postawiona na suszarce najdłużej schnie na dolnej krawędzi. W Anglii i w Kanadzie widziałam okucia z metalu zabezpieczające dolną krawędź drzwi. To nawet ładne, np. z blachy mosiężnej.

U mnie, gdy pada śnieg na tarasie wejściowym zbiera się go sporo. Oblepia też drzwi. Dlatego sama je zabezpieczałam.

Dociśnij ich trochę.

Ja nie mam daszka nad drzwiami. Ale jak pisałam moim drzwiom nic się nie dziej. Specjalnie sprawdziłam dziś, żeby być pewną co do Ciebie piszę.

Rozważam dorobienie daszka, bo leci na głowę jak pada. Choć głównie wracamy do domu przez garaż.

Jak rozważałam przez chwilę drzwi drewniane z CALA, to przeglądałam ich broszury. Tam jest jakieś info właśnie o przysłonięciu drzwi. Dzwoniłam do firmy i powiedziano mi, jak nie mam żadnej osłony, to nie ma co w ogóle brać drewnianych pod uwagę.

obawiam się, że jak nie ma osłony, to producent może zbyć wszelkie roszczenie gwarancyjne, argumentując, że drzwi są wystawione na bezpośrednie działanie czynników atmosferycznych (słońce/deszcz/śnieg), nawet jeśli wina będzie po jego stronie :( od kilku dni wertuję oferty na drzwi zewn różnych firm i przy drewnianych zawsze jest to zastrzeżenie o przysłonięciu.

Dociśnij ich trochę.

Ja nie mam daszka nad drzwiami. Ale jak pisałam moim drzwiom nic się nie dziej. Specjalnie sprawdziłam dziś, żeby być pewną co do Ciebie piszę.

Rozważam dorobienie daszka, bo leci na głowę jak pada. Choć głównie wracamy do domu przez garaż.

Spirea już ma drzwi wejściowe. Poza tym pewnie jedyny skutek takiego dociskania byłby taki, że dla świętego spokoju powiedziliby, że "nooo w sumie to ma pani rację, przecież to są porządne drzwi i nic im nie będzie", a gdyby jednak było... to patrz mój post powyżej.

Parę słów o środkach do zabezpieczania drewna. to Ci się przyda także do mebli ogrodowych, pergoli i innych.

Jest taka firma ALTAX. Ciężko ją znaleźć w sklepach, w Warszawie znalazłam tylko jedną małą hurtownię, która ich ma. Mają wszystko co można zamarzyć do drewna. Ich specyfikami zabezpieczali drewno na Wawelu. Są naprawdę znakomite i cenowo z dolnej półki.

http://www.dobrastolarnia.com

O ile dobrze pamiętam firmę, to stąd kupowała drzwi moja sąsiadka. Dwa komplety, 8 lat temu. Jedne są pod dachem, a drugie minimalnie osłonięte. W zeszłym roku je odnawiała, bo psy podrapały okropnie.

Ta „stolarnia” jest gdzieś na Dolnym Śląsku

ja tak, dlatego szukam drewnianych, bo stalowe otwierane na zewn = nieciekawe zawiasy

A to nie jest przypadkiem tak, że przepisy ppoż. mówią, że drzwi muszą być otwierane na zewnątrz ???

Tatarak, ja może ciemna jestem, ale zawiasy będziesz miała i tak i tak, tylko albo z zewnątrz, albo od środka.

CENY - tak sobie wyklikałam drzwi z netu i wyskoczyło mi TO http://www.drzwi-antywlamaniowe.net/

Tam są cenniki i nie takie zabójcze. Może popatrz czy spełnią Twoje wymagania, czy to nie za bardzo to o co chodzi :)

Tatarak, ja może ciemna jestem, ale zawiasy będziesz miała i tak i tak, tylko albo z zewnątrz, albo od środka.

CENY - tak sobie wyklikałam drzwi z netu i wyskoczyło mi TO http://www.drzwi-antywlamaniowe.net/

Tam są cenniki i nie takie zabójcze. Może popatrz czy spełnią Twoje wymagania, czy to nie za bardzo to o co chodzi :)

wiadomo, że zawiasy są, ale mogą wyglądać lepiej lub gorzej.

ceny na tej stronie fajne, ale dizajnersko zupełnie nie moja bajka.

interesuje nas coś takiego:

http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne/drzwi-z-499,2+ds1.jpg

ale pomalowane farbami kryjącymi na RAL zgodny z kolorem okien i bramy (antracyt).

fotka ze strony AFB, jednego z producentów, których bierzemy pod uwagę. jeszcze Stolczer, Cal i AP.