pestka56 21.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Faktycznie Ale wiesz, miałam taką nieprzyjemną historię domową 2 krotnie. Drzwi od łazienki otwierane na zewnątrz uratowały mi za pierwszym razem życie. Napiszę w dużym skrócie. W 8-piętrowym domu, gdzie mieszka moja Mama, woda ciepła jest na gaz. Po przed wigilijnym sprzątaniu, 28 lat temu, poszłam się wykąpać. Pod koniec prysznica poczułam że zaraz się przewrócę. Miałam tyle przytomności, że zarzuciłam na siebie szlafrok, zrobiłam krok do drzwi i koniec – przewróciłam się na drzwi. Na moje szczęście zamek puścił, albo potrąciłam klamkę i padłam jak długa w przedpokoju. To było zatrucie parą wodną zmieszaną z dwutlenkiem węgla. Okupiłam je 3 dniowym bólem głowy w kombinacji z torsjami. Kilka lat temu już z nowoczesną termą gazową w łazience to samo przydarzyło się mojemu Tacie. Gdyby nie to, że w Warszawie jest jedna z 3 komór dekompresyjnych w Polsce, nic by go nie uratowało. Teraz woda ciepła w łazience Mamy jest z 80-litrowego zbiornika elektrycznego. Mnie została nadwrażliwość na gaz. W życiu nie zgodzę się na doprowadzenie tego do domu w celu ogrzewania czegokolwiek No i jak widać przekonanie o wartości drzwi otwieranych na zewnątrz. Wiem, że pomyślicie na forum, że przesadzam, ale tak widać reaguję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.02.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 wiadomo, że zawiasy są, ale mogą wyglądać lepiej lub gorzej. ceny na tej stronie fajne, ale dizajnersko zupełnie nie moja bajka. interesuje nas coś takiego: ale pomalowane farbami kryjącymi na RAL zgodny z kolorem okien i bramy (antracyt). fotka ze strony AFB, jednego z producentów, których bierzemy pod uwagę. jeszcze Stolczer, Cal i AP. Ładne i proste te drzwi Jak je pomalujesz zyskają dodatkową warstwę ochronną. Może pomyśl jeszcze o listwie chroniącej dolną krawędź. Narysowałam, żeby nie opisywać o co chodzi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tatarak - tylko większość drzwi na stronach producentów ma robione zdjęcia w wersji otwieranej do środka.Drzwi otwierane na zewnątrz wyglądają jednak trochę inaczej (ościeżnica, zawiasy itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.02.2012 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 wiem, ale widziałam na żywo otwierane na zewnątrz drzwi drewniane i metalowe u 2 forumek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 21.02.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tataraczku, ja mam co prawda alu, ale otwierane na zewnątrz - rama, profile i zawiasy są w tym samym kolorze i nie wygląda to wcale źle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.02.2012 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Rasia, jest fotka w dzienniku? jakiego producenta i za ile, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ttarak, obawiam się, że to przesunięcie okna miałaś wliczone w wycenę... Jestem bardzo zainteresowana pergolą z płótnem. Jesli to opatentujecie, to jestem skłonna nabyć licencję Czy ja kiedyś podsyłałam Ci zdjęcia takich realizacji? W moich gazetach widziałam je w dóhc miejscach. A stanoiwsko firmy nr 4 przypomina mi rozmowę ze sprzedawcą okien, u którego okien nie zamówiłam. Musiałam tłumaczyć się, czemu kupiłam innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Też tak podejrzewam z oknem... no trudno pokazywałaś zdjęcia takich droooogich markiz. te inne chętnie zobaczę firma 4 przysłała mi właśnie "konkurencyjną" ofertę, która po podsumowaniu okazała się najdroższą z wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Tatarak - jeśli okno zostało zamontowane niezgodnie z projektem, to jest to tylko i wyłącznie wina ekipy montującej okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Tatarak - jeśli okno zostało zamontowane niezgodnie z projektem, to jest to tylko i wyłącznie wina ekipy montującej okno. dokładnie, chyba wykonawca po ponownym zerknięciu do projektu też doszedł do tego wniosku, bo po pierwszej niezbyt przyjemnej rozmowie już nie podnosił tematu odpłatności (chociaż może się nieprzyjmnie zdziwię, jak dostanę fakturę pocztą albo coś w tym stylu). mam nadzieję, że nie, bo to bardzo źle świadczyło o jego profesjonalizmie, a wolałabym zachować o nim lepsze zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.02.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 I jedno i drugie przed tynkami.Ale rury pewnie można zrobić po tynkach, tylko wtedy ciężko zrobić testy szczelności instalacji w rurach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 tak czułam, że od Ciebie najprędzej dostanę odpowiedź dzięki! czyli muszę mieć projekt podłogówki ciut przed tynkami, bo na razie nie wiem, ile obwodów, jaka duża skrzynka itp. itd. a dlaczego po tynkach trudno zrobić próbę szczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.02.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Rur w ścianach, z reguły na tym etapie spina się obwodu CO i CWU w całość, żeby sprawdzić czy w ścianach coś nie cieknie.Ale Ty chyba masz to mieć jakoś inaczej robione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 aaa, to już kumam no właśnie tak myślę, że rodzielacz na dole i tak mam w pom gosp, gdzie będą wierzchem szły rury od wm, pion i rurka na skropliny z rekuperatora... to jedna rura więcej nie robi różnicy. rozdzielacz na górze będzie w ścianie k/g, więc teraz w ogóle go nie ma doczego łapać. miałam mieć inaczej robione, bo pierwotnie chcieliśmy najpierw robić wylewki, a potem tynki. czyli na etapie tynków podłogówka byłaby już gotowa, ale wyszło jak wyszło, więc. w ogóle to staram się mieć świadomość, że w zasadzie mi się jakoś panicznie nie spieszy. i może dzieki temu nie zrobię nic głupiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 22.02.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witaj Tatarak (lubię przyrodnicze nicki:)) Jestem właśnie o krok od zamówienia markizy, długo nie wiedziałam jak chcę sensownie zadaszyć taras i nadal nie wiem, bo markiza nie jest idealnym rozwiązaniem;) Ta stalowa pergola i płótno żeglarskie brzmi bardzo interesująco, jeśli mogłabyś napisać więcej o tym rozwiązaniu to będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Cześć Ardeo chodzi nam po głowie coś takiego: http://www.ogrodnik.com.pl/news/foto/1307091921/1307091921_pergola1.jpg tylko na planie kwadratu i na stalowych słupkach, połączonych stalowymi belkami. konstrukcję z montażem ślusarz nam wstępnie wycenił na ok. 3 k plus ocynk. do tego trzeba zrobić punktowe fundamenty. u nas takie cudo miało być być zadaszeniem tarasu we wnęce budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 22.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wygląda naprawdę ciekawie (na pewno jest alternatywą dla markizy), sterować się tym będzie jak masztami, pociągając za sznurki? Pokażę mężowi i zapytam czy da się to u nas;) Mamy już wylane ławy pod legary do drewnianego tarasu i pod murki różniste. Cena też dużo niższa niż markizy... Dziękuję bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.02.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Hmm - to ta konstrukcja nietania wyjdzie.3k dla ślusarza, płótno, fundamenty pod słupy (robocizna+materiał).Pamiętam że my wycenialiśmy markizy rozmiarów 5x3.5 i z radiowym sterowaniem Somfy wychodziło ok. 7k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wygląda naprawdę ciekawie (na pewno jest alternatywą dla markizy), sterować się tym będzie jak masztami, pociągając za sznurki? Pokażę mężowi i zapytam czy da się to u nas;) Mamy już wylane ławy pod legary do drewnianego tarasu i pod murki różniste. Cena też dużo niższa niż markizy... Dziękuję bardzo:) a wiesz, że nie pomyślałam o tym, że faktycznie można to bardziej naciągać itp. używając sznurków bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.02.2012 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Hmm - to ta konstrukcja nietania wyjdzie. 3k dla ślusarza, płótno, fundamenty pod słupy (robocizna+materiał). Pamiętam że my wycenialiśmy markizy rozmiarów 5x3.5 i z radiowym sterowaniem Somfy wychodziło ok. 7k tanie to nie będzie, ale fundamenty A. zrobi sam (ma wprawę, bo stawiał altano/wiatę), poza tym jak już raz stanie, to powinna stać do końca świata, a markiza... powiedzmy, że będzie rozłożona, akurat pojadę po dziecko do szkoły (5 minut drogi), złapię gumę, zacznie się burza i na początek wywoła awarię prądu, markiza się nie złoży... i szlag ją trafi a tu się nic nie ma prawa połamać, najwyżej płótno połopoce, jeśli je uszkodzi nawałnica, to tylko płótno jest do wymiany... wiadomo, że to megapesymistyczny scenariusz, ale kto mi da gwarancje, że się nie ziści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts