Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O ile pamiętam Tatarak chce kompozytowe deski na tarasie. Szare.

Stalowe belki ??? A czy to aby nie za ciężkie?

Ja ostatnio też doszłam do wniosku, że mój taras musi mieć jakieś przeciwsłoneczne zadaszenie, bo od PŁD-ZACH tęgo świeci... i wymyśliłam pergolę, oczywiście drewnianą :D . Pod poziomymi belkami będzie podwieszone coś jak roleta rzymska ze lnu. Len - wyjaśniam od razu – będzie specjalny, bardzo gęsto tkany i nieprzepuszczający wody. Te poziomą roletę można będzie ściągać i rozciągać całą, albo poszczególnymi płaszczyznami.

Wymyśliłam ;) i potem polatałam po necie

pergola+rleta_pozioma-1.jpg pergola+rleta_pozioma-2.jpg pergola+rleta_pozioma-3.jpg

Len mam już sprawdzony, bo przy jednym z okien kuchennych, od PŁD-WSCH, do końców krokwi pod rynną mamy zamocowane haki, na których zaczepiamy 2 narożniki „żagla”. W trzecim jest wszyte metalowe kółko, w które wstawiamy grubaśny kij bambusowy z naciągami jak przy namiotowym maszcie. Żagiel 4m x 4m x 4m jest uszyty z lnu i sprawdza się znakomicie. Zrobiliśmy takie zadaszenie, bo jest to miejsce gdzie jadamy, a pełnym słońcu nie dało się wytrzymać.

Edytowane przez pestka56

Tataraku, mam też coś dla Ciebie :)

Canopy_and_Pergola-4.jpg Canopy_and_Pergola-1.jpg Canopy_and_Pergola-2.jpg Canopy_and_Pergola-5.jpg Canopy_and_Pergola-3.jpg

Tylko chyba te belki są z jakiegoś lżejszego metalu. Na stal zupełnie nie wyglądają. Trafiłam na mnóstwo amerykańskich firm, które takie pergole na tarasach robią, ale nie doczytałam się co to za metal.

Jeszcze jeden model:

Zaprojektowana przez Masoni Out pergola Velaria. Strukturę jodły zabezpieczono dla ochrony przed pleśnią i owadami. Baldachim przypomina żagiel i ma żeglarski system przesuwu. Wykonany jest z tkaniny dakronowej lub akrylu. Dostępny w kolorze szarym i białym. W pergoli wykorzystano osprzęt ze stali nierdzewnej. Całość mierzy 440x440x330h cm.

VELARIA_01.jpg

Tatarak, znalazlam. Jutro podesle skan. Jedno to jest po prostu trojkatne zaglowe plotno rozpostarte miedzy drzewem, ogrodzeniem a domem. Nie przyda sie wiec. Drugie to jest gotowy baldachim, na ktorym mozna sie wzorcowac. Trzecia to konstrukcja, gdzie stelaz jest z belek modrzewiowych. Do tego przymocowany jest dach z naciagnietym plotnem i linkami do sterowania polozeniem dachu. Facet sam to sobie robil.

Te fotki, które wklejałam wcześniej to dzieła australijskiej firmy Corradi http://www.corradi.com.au/

Strona niestety „under construction”, ale ściągnęłam ich katalog w PDFie – 11 Mb. Mogę zainteresowanym na priv wysłać.

Salik, znalazłam też większą fotkę – nadal nie wiem co to za metal. Nie wygląda jak stal szczotkowana. Popatrz

Millenium-Corradi4p.jpg

:) Obejrzałam katalog Corradi. Wyraźnie jest napisane, że konstrukcje są aluminiowe.

Edytowane przez pestka56

Widziałam. Poza tym ja już to sprawdziłam w ich katalogu – ALUMINIUM – jak wół przy każdym zdjęciu napisane. Niektóre pergople bronzują, pewnie jakąś techniką galwaniczną. Chcesz to ci prześlę ten katalog (11 MB).

O metalach wiem całkiem sporo w ogóle. Na studiach mnie uczyli, jak się który robi i współcześnie, i w starożytności. W pracy magisterskiej musiałam się tą wiedzą nieźle pochwalić. Pracowałam przy konserwacji przedmiotów z metalu i do dziś została mi umiejętność odróżniania ich po zapachu. Teraz już na szczęście w stanie szczątkowym, ale swego czasu nie czułam żadnych innych zapachów. To był koszmar.

Wiem, że drogie, jak fix. Nie wpieram tego przecież Tatarakowi, ale dizajn jest ciekawy. Można skorzystać. Poza tym ważne jest to, że oni używają aluminium (doczytałam dalej) anodowanego. To jest znacznie lżejszy materiał od stali. Nie wiem jak z ceną. Podejrzewam, że droższe od stali z powodu tego anodowania.

Używają też drewna, np orzecha, ipe i cumaru - znowu drogie. Ale mają też drewno klejone skandynawskie, czyli może to być świerk lub sosna.

Nieważne. Mnie chodzi o same pomysły. Z czego to się wykona to dalszy problem.

Edytowane przez pestka56

płaski wg C.JPG

jak już mam obrazek, to i tu spytam, co byście radzili. rzecz tyczy dachu płaskiego na garażu. obrazek przedstawia propozycję poleconego mi dekarza - jak dotąd jedynego z 3, którzy w ogóle podjęli temat :(

mamy na garażu spadek na jedną stronę (z której nie ma ogniomuru), więc tam trzeba zamocować rynnę oddaloną od dachu na grubość ocieplenia.

teraz mi się leje woda po ścianie garażu, więc nie mogę mokrej tynkować. więc wypada ten dach zrobić asap. ale jak zrobimy same rynny, to i tak nie będą wody zbierać z dachu, tylko sobie wisieć. a znowu jak ułożymy styro na dachu, to żeby go przykryć wylewką poziomującą*musimy chyba zrobić od razu ocieplenie elewacji? przecież mi to styro dachowe nie utrzyma warstwy betonu o grubości circa 4 m przez X tygodni do czasu robót elewacyjnych? czy utrzyma? bo w końcu ten "nawis" będzie mieć 20 no 22 cm "wysięgu" i będzie się wspierać miejscami na konstrukcji pod rynnę, a ja robię z igły widły?

*(która będzie profilować spadek i umożliwi zgrzanie papy, bo nie da się jej zgrzać do styro)

Edytowane przez Tatarak

Tatarak - ale żeby stalowa konstrukcja tego typu była stabilna, to przekrój tych przęseł by musiał być naprawdę duży...

Myślałaś kiedyś o pisaniu scenariuszy filmów katastroficznych? ;)

A przy okazji - to u Was będzie nad tarasem, tak?

Drewnianym czy betonowym?

ale to nie będzie wielkie, na dwa słupki tylko. taras ma być docelowo z desek kompozytowych, ale może na najbliższe 10 lat zrobimy wersję tańszą z modrzewia czy coś. zaczęliśmy się zastanawiać nad tarasem i koncepcje w ogóle są dwie, ale znowu się fm wściekło i nie mogę ilustracji wstawiać z kompa...

dziecko miałam wczoraj szczepione i dziś siedzi w domu z podwyższoną temperaturą, kocham to...

Tatarak - ale to nie chodzi o to że nie będzie wielkie.

Poza tym te 2 słupki będą o siebie oddalone o 3m o ile dobrze rozumiem?

No i musisz mieć chyba jakąś konstrukcję między tymi słupkami, a ścianą domu.

Słupki nie mogą być w powietrzu, bo kiedyś wiatr Ci zrobi żagiel z zadaszenia i wyrwie słupki razem z ich fundamentami.