Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomyślałam, że taka informacja przyda się nie tylko Tobie, Madeleine, czy Tatarak.

Może i ja skorzystam z wiedzy Elfir i poproszę o jakieś projekty. Wciąż mój ogród zmieniam po amatorsku i już mnie to wkurza – metoda prób i błędów ;)

Koszt 1m2 projektu to od 1,5pln/m2, w zależności od zakresu. Do jakichś 3pln/m2.

Nic nie ujmując Elfir, ale nie ona jedna ma odpowiednie kompetencje. A do przyszłego roku czekać nie będę ;)

zgadza się, ale trudniej o dobry projekt w przystepnej cenie niż o znalezienie firmy w Dolnoslaskim co go wykona

nie mam ochoty potem wysłuchiwać, że "co tam pani architekt wymyślił, pewnie w życiu w terenie nie był". No i pytanie, co dla kogo znaczy przystępna cena. Przy łącznych kosztach wykonania ogrodu kilkaset złotych w tę czy w tamtą w gruncie rzeczy robi małą różnicę.

Tatarak, ja rynny kupowałam w MSM. Ale razem z dachówką, ceny były ok.

Tataraczku jak dach? a konkretnie jest jakaś alternatywna ekipa

od jednej dostałam odpowiedź, że sory nie podejmą się mojego dachu bo cośtam. zagadałam na forum na temat poprawności rozwiązania proponowanego przez pana C i dowiedziałam się, że oczywiście jest to metoda zła i przestarzała i należy zrobic zgodnie z projektem - wydając 10 tysięcy... no to dzięki, na takie rozwiązanie mnie nie stać, chyba że zrezygnuję z drzwi wejściowych albo innej ekstrawagancji, nie?

ale wkurzyło mnie to, bo niby jak - przez tyle lat powstawały domy kostki z prawie płaskimi dachami bez membrany drogiej jak pies i co, wszędzie się ludziom lało na głowę? przestarzałą metoda nie może być skuteczna czyli szczelna? bardziej obstawiam, że szczelność zależy od dokładności wykonawców. a jak mam ich testować, czy robią dokładnie? szczególnie, że klienci mają przeważnie dachy strome :(

w sb mam się widzieć z panem C. na budowie. zostało mi drewna na konstrukcję pod rynnę, więc może od razu zrobią. próbuję zorganizować rynny na czas. ponieważ moi murarze mają robotę w Lubaniu, pan C. nawet zaproponował, że zrobi za nich wylewkę - z gotowej mieszanki, to nie muszę dokupować piasku. I w ogóle jakoś tak udziela odpowiedzi na pytania z sensem. Jedyne co mu mogę "zarzucić" to nadmiar wylewności (do miłego zobaczenia, kochana pani ;)).

powiem tak: intuicja mi podpowiada, że pan C to zrobi nienajgorzej, ale szału nie będzie i pewnie mąż będzie musiał za jakiś czas poprawiać*. kto się chce założyć z moją intuicją?

*inna rzecz, że stan z papą założoną przez MC jest tak dramatyczny (autentyczne strugi wody na ścianach), że gorzej już chyba nie będzie...

Hej :)

a rozważaliście zrobienie stropodachu wentylowanego? My taki mamy w całym projekcie dachu i z tego co czytałam to jest wersja najmniej narażona na odkształcenia od nagrzewania się latem i dzięki spadkowi śnieżek sobie zjeżdża zimą :) Jak chcesz to Ci podeślę na maila nasz projekcik, tak poglądowo :)

Hej :)

Pytanie o maila poszło na priv, bo jednak nie mam :)

tu masz odnośnik do artykułu o stropodachu wentylowanym:

http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/stropodach-wentylowany,17_1041.html?cat=17&col=11

http://cdn8.muratordom.smcloud.net/t/photos/41/da/e4/41dae4e3b1ea1a3f.jpg

chodzi mi dokładnie o to :)

może moja ekpia by się wybrała do Ciebie... ile Ty tam masz tego stropu do zrobienia? z ogniomurami w m2?

Tataraku - wrócę myslą do czegoś, o czym deliberowałaś czas temu jakiś - styk ścianki kolankowej z sufitem poddasza przy murłacie. U nas właśnie murłata znika za nadmurówką z bloczków. Styk płyty kg z pustaczkiem będzie zrobiony na specjalne taśmy wpuszczane w tynk. Ma nie pekać, oczywiście, oczywiście życie nas zweryfikuje. Chłopaki twierdzą, że do murłaty wkręcanie czegokolwiek i mocowanie tym sposobem jest skazane na porażkę - czytaj: rysy, spękania.

Carolinka - to już po tej ilustracji wszystko widzę :) dziękuję. jakbyśmy mieli tak robić, to znowu chyba trzeba by podnieść ścianę attykową... :( odpada

Sylwerson - o ! no właśnie - możesz mi podesłać tel do swojej ekipy? Mam 24 m płaskiego dachu i max 10 mb attyki. myślisz, że by się pofatygowali?

Ile miałaś różnicy między szerokością muru a murłaty? bo nie bardzo widzę jej zamurowywanie na grubość 3 cm :( też się boję tych spękań, ale po to ma być siatka plastikowa, żeby jednak nie pękało. ech.

Myszonik - ale ta płytka podłogowa do serii Metallica jest gładka - ma tylko taki wzór w delikatne paseczki, ale on nie jest, że tak powiem, przestrzenny :) tych typowych fakturowanych bym na podłogę w życiu nie położyła - no chyba że z pania sprzątającą na etacie ;)

Styk płyty kg z pustaczkiem będzie zrobiony na specjalne taśmy wpuszczane w tynk. Ma nie pekać, oczywiście, oczywiście życie nas zweryfikuje. Chłopaki twierdzą, że do murłaty wkręcanie czegokolwiek i mocowanie tym sposobem jest skazane na porażkę - czytaj: rysy, spękania.

jakiś link do tej specjalnej taśmy?