Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

duży przegląd szarych grafitowych i czarnych kafli podłogowych jest w: galerii dominikańskiej :) niektóre naprawdę ładne

jeśli jeszcze nie zdecydowałaś się na 100% to może zobacz

dzięki za cynk :) w galerii są teraz kafelki?! rety, jak ja tam dawno nie byłam!

ale chyba się już zdecydowałam na jasnoszarę berninę :)

to chyba chodzi o kafle na podłogach Galerii :)

Bry :)

Przeczytałam, że trudny wybór pc dokonany ;) - jak na razie mnie wychodzi ta sama :)

Odnośnie dachu ja na razie rozmawiałam z jednym fachmanem, ale mówił bardzo sensownie i może zaproponować różne warianty, z dobrą papą też, więc i różne opcje cenowe. I polecił mi go znany na forum mistrz dekarski.

Skrobnę może na mailika, co?

Madeleine - a czy u Was zamiast nawozić wyżej całą działkę nie byłoby lepiej zrobić takie pomosty? a nawieźć tylko tam, gdzie chcecie plac zabaw ew. trawnik do gry w piłkę? na reszcie posadzić dobrze dobrane rośliny, które sobie poradzą z gliną (jest takich sporo, dobry ogrodnik będzie wiedział) i między nimi pomosty, żeby nie łazić po błocie? ja się poważnie zastanawiam, czy nie zrobić czegoś takiego u nas :)

Tatarak, to my mieliśmy w ubiegłym roku podobną sytuację. Zalało nam wtedy garaż. Trzeba było wymienić zawór i wodomierz. Całość kosztowała nas ok. 500 zł.

U mnie stało się to samo i zalało mi cały garaż, a chcieliśmy już kłaść kafle.

Spirea, czy ty już miałaś wylewki? Jeśli tak jak długo ci schła posadzka?

Te 500zł to za zawór i wodomierz? My też musimy wymienić wodomierz, ale z tego co się orientowałam do koszt ok 70zł? Co jeszcze powinnam uwzględnić?

Mnie ZGK powiedział 180 zł za dojazd/wymianę licznika (w tym licznik) i plomb. Przy okazji pewnie będę chciała przekręcić wodomierz na drugą stronę od wejścia rury do domu, więc muszę się jakoś z panami "dogadać", żeby mi to od razu zrobili.

A nie można samemu licznika kupić i wymienić? Ja zgłosiłam w wodociągach, mają dzwonić, z tym, że licznik miałam niezaplombowany i i tak mieli na wiosnę przyjechać i go zaplombować, więc może dlatego sytuacja wygląda inaczej? Ale na wszelki wypadek dopytam się czy chcą mi naliczyć.

od jednej dostałam odpowiedź, że sory nie podejmą się mojego dachu bo cośtam. zagadałam na forum na temat poprawności rozwiązania proponowanego przez pana C i dowiedziałam się, że oczywiście jest to metoda zła i przestarzała i należy zrobic zgodnie z projektem - wydając 10 tysięcy... no to dzięki, na takie rozwiązanie mnie nie stać, chyba że zrezygnuję z drzwi wejściowych albo innej ekstrawagancji, nie?

ale wkurzyło mnie to, bo niby jak - przez tyle lat powstawały domy kostki z prawie płaskimi dachami bez membrany drogiej jak pies i co, wszędzie się ludziom lało na głowę? przestarzałą metoda nie może być skuteczna czyli szczelna? bardziej obstawiam, że szczelność zależy od dokładności wykonawców. a jak mam ich testować, czy robią dokładnie? szczególnie, że klienci mają przeważnie dachy strome :(

w sb mam się widzieć z panem C. na budowie. zostało mi drewna na konstrukcję pod rynnę, więc może od razu zrobią. próbuję zorganizować rynny na czas. ponieważ moi murarze mają robotę w Lubaniu, pan C. nawet zaproponował, że zrobi za nich wylewkę - z gotowej mieszanki, to nie muszę dokupować piasku. I w ogóle jakoś tak udziela odpowiedzi na pytania z sensem. Jedyne co mu mogę "zarzucić" to nadmiar wylewności (do miłego zobaczenia, kochana pani ;)).

powiem tak: intuicja mi podpowiada, że pan C to zrobi nienajgorzej, ale szału nie będzie i pewnie mąż będzie musiał za jakiś czas poprawiać*. kto się chce założyć z moją intuicją?

*inna rzecz, że stan z papą założoną przez MC jest tak dramatyczny (autentyczne strugi wody na ścianach), że gorzej już chyba nie będzie...

A może warto by było pana C. poprosić o namiary na wcześniej wykonywane przez niego dachy płaskie i porozmawiać z inwestorami?