Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

Sylwerson - o ! no właśnie - możesz mi podesłać tel do swojej ekipy? Mam 24 m płaskiego dachu i max 10 mb attyki. myślisz, że by się pofatygowali?

Ile miałaś różnicy między szerokością muru a murłaty? bo nie bardzo widzę jej zamurowywanie na grubość 3 cm :( też się boję tych spękań, ale po to ma być siatka plastikowa, żeby jednak nie pękało. ech.

A nie wolisz zrobić ścianki kolankowej z kg? Ja właśnie się zdecydowałam ze względu na problem z omurowaniem murłaty (tylko 2-3cm odległości), a dodatkowym czynnikiem było to, że w kilku pokojach i tak przechodzą rury od WM i DGP i tak je trzeba będzie obudować.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosiu, pogadam z nim w sb - rynien i innych mateirałów i tak jednak nie będziemy mieć, a poza tym w przyszłym tygodniu mrozy, więc wylewka odpada.

U nas ściana kolankowa ma ponad metr, bez sensu takie areały zabudowywać - no może w łazience i pralni, to ok. poza tym co byśmy zrobili z kolankową nad pustką? tam by trzeba dawać kg na całej wysokości od parteru, odpada.

U mnie stało się to samo i zalało mi cały garaż, a chcieliśmy już kłaść kafle.

Spirea, czy ty już miałaś wylewki? Jeśli tak jak długo ci schła posadzka?

Te 500zł to za zawór i wodomierz? My też musimy wymienić wodomierz, ale z tego co się orientowałam do koszt ok 70zł? Co jeszcze powinnam uwzględnić?

Gosia, byliśmy jeszcze przed wylewkami. U nas był dodatkowy problem, bo nie można było odkręcić zaworu - tryskała woda. Trzeba było kombinować i załatwiać zakręcenie wody dla całej okolicy, a że to było nierealne, to było zamarzanie rur itd itd. Facet załatwił mi jeszcze wszystko w wodociągach. Bardzo możliwe, że przepłaciłam, ale to była sprawa na już, bo tynkarze nie mogli ruszyć z tynkowaniem.

A nie wolisz zrobić ścianki kolankowej z kg? Ja właśnie się zdecydowałam ze względu na problem z omurowaniem murłaty (tylko 2-3cm odległości), a dodatkowym czynnikiem było to, że w kilku pokojach i tak przechodzą rury od WM i DGP i tak je trzeba będzie obudować.

własnie woleliśmy obmurować, tym bardziej, że było miejsce - zresztą już nie ma o czym dyskutować, bo murłata obmurowana w całości

a dla wojgoca mam zdjęcie:

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/001-41.jpg

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/002-34.jpg

nazywa się Tuff-tape, importerem jest Center-Flex

następczyni taśmy papierowej

Spirea, w obudowie 100 mam 20 wieszaków swoich - i sporo jeszcze luzu. Zdecydowanie mam za mało ubrań ;) Mojemu mężowi mieści się w miarę na styk jakieś 25 wieszaków (ale takich metalowych, bo mu się nie chce przewieszać koszul po przywiezieniu z pralni).

Madeleine, dzięki za info. Kurczę, liczę, że więcej zmieszczę. MIerzyłam w Ikei i wyszło mi, że jak będą jeden koło drugiego od razu, to na 20cm wejdzie 8 wieszaków. Mam wąskie miejsce na garderobę i poza szafą na 60cm z boku, mogę dać wzdłuż albo zabudowę tylko po jednej stronie o głęb. 60cm albo zabudowę po obu stronach o głęb. 35 cm. Jeśli wezmę drugi wariant, to drążki będą tylko z boku o łącznej długości 225 cm. I trochę mi mało. W 35 wsadzę drążek na długie rzeczy.

a może chociaż by kogoś w Twojej okolicy wskazali sensownego...

trochę się spodziewałam, że odmówią, bo roboty tutaj maja naprawdę dużo

pytałam, polecił mi stronę takiego stowarzyszenia dekarzy, które mi miało kogoś na miejscu polecić, ale ono nie ma dolnośląskiego oddziału :( więc bu.

Milek, ten Twój kontakt, to właśnie wykonawca Sylwerson - jaki ten świat mały :)

Madeleine - a czy u Was zamiast nawozić wyżej całą działkę nie byłoby lepiej zrobić takie pomosty? a nawieźć tylko tam, gdzie chcecie plac zabaw ew. trawnik do gry w piłkę? na reszcie posadzić dobrze dobrane rośliny, które sobie poradzą z gliną (jest takich sporo, dobry ogrodnik będzie wiedział) i między nimi pomosty, żeby nie łazić po błocie? ja się poważnie zastanawiam, czy nie zrobić czegoś takiego u nas :)

na pewno nie chcę całej działki podnosić (tzn. chcieć to może bym i chciała, bo sąsiad z boku podniósł się prawie o metr), ale wokół domu trzeba na pewno obsypać. Resztę rozluźni się z piaskiem i będzie ok. Chyba.

Madeleine, dzięki za info. Kurczę, liczę, że więcej zmieszczę. MIerzyłam w Ikei i wyszło mi, że jak będą jeden koło drugiego od razu, to na 20cm wejdzie 8 wieszaków. Mam wąskie miejsce na garderobę i poza szafą na 60cm z boku, mogę dać wzdłuż albo zabudowę tylko po jednej stronie o głęb. 60cm albo zabudowę po obu stronach o głęb. 35 cm. Jeśli wezmę drugi wariant, to drążki będą tylko z boku o łącznej długości 225 cm. I trochę mi mało. W 35 wsadzę drążek na długie rzeczy.

Kurczę, pomyliłam się! Ja mam przecież szafy 75cm, nie 100. I zrobiłam eksperyment, powiesiłam w jednej szafie wieszaki moje, rzeczy mieszane - żakiety, sukienki, bluzki itp. - zmieściło się raczej ciasno 35 wieszaków. Ale przecież możesz zrobić jedną sekcję z wieszakami w dwuszeregu, góra/ dół.

Ja mam 150cm dla mnie, 75 wspólne (garnitury/ długie rzeczy/ plus 2 płaszcze wiosenne, dopóki nie mamy szafy w wiatrołapie) i 2x75 dla męża: dołem spodnie, górą koszule.

Tatarak, sprawdź moich dekarzy. Wyglądają jak chłopki roztropki, ale robili starannie. 887 212 333.

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/001-41.jpg

http://i161.photobucket.com/albums/t204/sylwerson/002-34.jpg

nazywa się Tuff-tape, importerem jest Center-Flex

następczyni taśmy papierowej

czy ja dobrze rozumiem, że mam tę taśmę kupić, żeby nią tynkarze zakleili miejsca na łączeniach płyty kg stanowiącej obudowę murłaty ze ścianą kolankową z pustaka? bo zamówiłam siatkę elewacyjną, to odmówię, jakby co. tylko chciałabym wiedzieć na pewno.

czy ja dobrze rozumiem, że mam tę taśmę kupić, żeby nią tynkarze zakleili miejsca na łączeniach płyty kg stanowiącej obudowę murłaty ze ścianą kolankową z pustaka? bo zamówiłam siatkę elewacyjną, to odmówię, jakby co. tylko chciałabym wiedzieć na pewno.

źle rozumiem, już wiem: http://www.tape.pl/Tasma_TUFF__TAPE-269_25/

dzięki :) a oni Tobie te płaskie daszki robili? jaką metodą w końcu? nic nie przecieka?
nic nie przecieka nigdzie. Ja mam płytę osb, na niej papa i blacha na zatrzask, imitująca taką na rąbek. I gdzieś tam jeszcze membrana. Od wewnątrz i u góry attyki jest styropian (akurat miałam aquastyr), aby była ciągłość izolacji.

Ale oni nie są zwolennikami płaskich dachów, stwierdzili, że i tak za 20 lat będzie mi dach przeciekał.