wojgoc 08.03.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 z kamienia bralem pod uwagę madure.wrzuc ma na PW maila to przesle Ci fotke ze schodami jak wyglądaja teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.03.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 to Wy tu sobie planujcie schody, a ja tylko nieśmiało wtrące pytanie o wysokość barierek przy drzwiach balkonowych bez balkonu, hm? ktoś ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 09.03.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Odwiedziłam dziś kolejnego forumowicza (czyli Awo65), w celu nabycia wiedzy praktycznej na temat wentylacji mechanicznej, którą mu właśnie zaczynał montować inny forumowicz (czyli Piczman). Wróciłam bogatsza o wiedzę teoretyczną: - czyszczenie kanałów wm to marketingowy pic na wodę. nic się w nich nie zbiera prócz ociupinki kurzu, więc nie jest to żadne uzasadnienie, żeby robić wm na kanałach sztywnych - kanały elastyczne są cichsze - kanały elastyczne robią zakręty na mniejszej przestrzeni 3D i wystarczy im tyle miejsca, ile zostawiliśmy na podwieszanie sufitów, więc nie trzeba by już żadnych dodatkowych szachtów - Piczman robi instalacje bez przepustów, bo... hm tak to ładnie tłumaczył, że jakieś dzielenie strumieni powietrza... coś tam samosterowanie... zastrzelcie mnie - nie zapamiętałam. od słowa do słowa, jesteśmy jutro umówieni na budowie celem wizji lokalnej i niewykluczone, że jednak wm nie będzie robiona temi rencami. ani według tego projektu. aczkolwiek nic nie jest przesądzone. a status słowa klucza dzierży niezmiennie CHYBA To prawda, że kanały elastyczne są cichsze, ale u mnie na 3 biegu słychać lekki szum w salonie tylko pod nimi i to jak jest cicho Faktycznie ich czyszczenie to chwyt marketingowy, ale powietrze lepiej jest rozprowadzane przy gładkim "wnętrzu rury", przy łagodnych zakrętach, a także takie rury jest trudniej uszkodzić/przesunąć/zagiąć. Aczkolwiek jest z nimi trochę zabawy i trzeba je ocieplać, łatwiej się kładzie rury giętkie. Chodziło ci chyba o przepustnice a nie przepusty I anemometr jako urządzenie do regulacji, bo anemostaty to się montuje przy wylotach powietrza w pomieszczeniach. A czemu jednak rezygnujecie z samodzielnego montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.03.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 tak, masz rację - przepustnice i anemometr... jestem tak potwornie zmęczona, że ledwie widzę na oczy to i bredzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 ....Faktycznie ich czyszczenie to chwyt marketingowy, ale powietrze lepiej jest rozprowadzane przy gładkim "wnętrzu rury", przy łagodnych zakrętach, .... Tatarak, a pamiętasz gdzieś tam umieszczałam link do strony profesjonalnej firmy, która czyści kanały wentylacyjne? Bo ja mam poważne wątpliwości co do tego, że to tylko chwyt marketingowy. A to przez porównanie z klimatyzacją, która musi być czyszczona, a wg mnie i tu, i tu chodzi o przepływ powietrza. W kontaktach z fachowcami zawsze mam wrażenie, że mówią czasem rzeczy, które są dla nich wygodne i bezpieczne. Może to jednak trzeba czyścić. Nie co roku, może nawet nie co 2 lata. Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby w kanałach wentylacyjnych nie tworzyły się osady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.03.2012 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Piczman mówi, że ostatnio serwisował wentylację, która chodzi od 14 lat i wszystko co znalazł, to odrobina kurzu przy anemostatach. Inaczej jest podobno z dużymi instalacjami w obiektach przemysłowych. I chyba jednak system wentylacyjny i klimatyzacja to nie to samo. Tak naprawę, jak nie mam doktoratu, to muszę komuś uwierzyć. jakoś Piczman mnie bardziej przekonuje, niż te firmy od czyszczenia. no bo takich wentylacyjnych kanałów pionowych czyli kominów się przecież nie czyści i jest dobrze, si? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Jedno w tym jest pewne, mały dom to nie to samo co fabryka, albo biurowiec. Jednak się ciut poczepiam . To jak Piczman tę wentylację serwisował, czym i jak głęboko zaglądał w te kanały? Pytałaś go o to. Sama bym nie wpadła, żeby tę sprawę roztrząsać, ale jak wynikł ten temat u Ciebie, to ja, jak archeolog na wykopaliskach, drążę i mówię jakie mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.03.2012 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 to podrążę, jak go spotkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Okropna jestem wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.03.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Okropna jestem wiem. az tak źle nie jest:no: - są gorsze zołzy na FM:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ech, Ty Piszę właśnie maila do Ciebie, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.03.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ech, Ty Piszę właśnie maila do Ciebie, Wojtek to już mam portki pelne strachu:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 09.03.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 portki pełne strachu? hmm, aż się boję wyobraźnię uruchamiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 No, co Wy Mam czuć się poobijana czy żartujecie? A mail poleciał do Ciebie, Wojgoc popatrz i odezwij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 09.03.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Wojtuś, jeśli mogę się wtrącić, to proponowałabym jednak zostać przy tym drewnie na schodach. Jak zdecydujesz się na tę madurę to będzie już kolejny element kolorystyczny w jednym pomieszczeniu. Za dużo tego, nie? No chyba że, z madury zrobisz kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Jak zrobię te rysunki, obiecane Wojtkowi, umieszczę je tutaj, żebyście wszyscy je ocenili. Biorę pod uwagę ten problem, o którym piszesz Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.03.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Wojtuś, jeśli mogę się wtrącić, to proponowałabym jednak zostać przy tym drewnie na schodach. Jak zdecydujesz się na tę madurę to będzie już kolejny element kolorystyczny w jednym pomieszczeniu. Za dużo tego, nie? No chyba że, z madury zrobisz kominek? chyba nie:no: - parapety są z madury:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Wojtek, a madura to która miodowa, czy jakiś inny odcień, bo tego od cholery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 09.03.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 chyba nie:no: - parapety są z madury:rolleyes: no tak, ale to prawie nie jest zauważalne; jeszcze jak przysłonisz czesciowo zasłonami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.03.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Jak zrobię te rysunki, obiecane Wojtkowi, umieszczę je tutaj, żebyście wszyscy je ocenili. Biorę pod uwagę ten problem, o którym piszesz Magda niekoniecznie trzeba je tu umieszczać i zasmiecać Tatarakowy watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts