Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak, dzięki za wpis o sterowaniu. Jak jeszcze zrozumiesz o co chodzi z tą krzywą grzewczą i jak ją ustawić, to też napisz :) Ja podchodziłam do tematu i na razie się poddałam.

Wojtek, balustrada z metaloplastyką. Z ciekawości zobaczyłabym schody w tej madurze.

Krzywą grzewczą się ustawia na czuje, a później ewentualnie reguluje parametry :)

Najlepiej poczytać jakiś wątek dotyczące własnego urządzenia, bo często i gęsto krzywa grzewcza działa różnie w zależności od implementacji danego producenta.

Natomiast to co Tatarak napisała o termostatach to jest dokładnie to co kiedyś pisaliśmy u nas w komentarzach przy okazji dyskusji o podłogówce.

I jeden z powodów dla których nie montowaliśmy termostatów (bezwładność podłogówki).

Tatarak, ja w sprawie opoczno metalic silver :)

widok znad okna-1.jpg

A co myślisz o takim pomyśle, żeby opoczno dać wewnątrz tej czerwonej ramki. Poza nią wszystko lśniąco białe z dużych, nawet bardzo dużych płytek. Wtedy te szafki z lakierowanych białymi frontami nad sedesikiem schować równo z powierzchnią ściany. Świetnie by było gdyby te fronty miały dokładnie rozmiary białych kafli.

Spirea, jeśli ja dobrze rozumiem to, co czytam i co mi Piczman tłumaczył, to krzywa to jest hm algorytm, na podstawie którego kocioł/pompa ustala różnicę między temp zewn z pogodówki a temp zasilania podłogówki. I ustawia się ją metodą prób i błędów dla każdego domu, ponieważ każdy ma własne straty ciepła, zyski bytowe itp. On mi tłumaczył tak, że np masz zakres krzywej od 1 do 16 (zależy od urządzenia). Zadajesz krzywą 1 i czekasz kilka dni. Okazuje się, że w domu masz np 18 stopni, czyli za zimno. To podkręcasz krzywą na 3 i czekasz kilka dni. Temperatura dobija na przykład do 23 - za gorąco. Skręcasz do 2. Czekasz kilka dni. Robi się 20,5 a chcesz ciut cieplej, więc dajesz np krzywą 2,25 (zależy jaki jest skok urządzenia, może być np. 2,5) i znowu czekasz kilka dni. I masz 21. Po każdorazowej zmianie krzywej trzeba trochę odczekać ze względu na bezwładność systemu i - tak jak pisze Salik - jest to w pewnym stopniu działanie intuicyjne. Ale podobno można sobie wysterować system całkiem precyzyjnie.

Salik - i niewykluczone, że ja to nawet czytałam, ale wiesz - trzeba dojść do pewnego etapu, przeczytać z obłędem w oczach (nic nie rozumiejąc ;)) kilka tekstów, pogadać z cierpliwym człowiekiem i wreszcie się dochodzi do jakiejś wiedzy :)

Pestka - niewykluczone, że efekt byłby ciekawy, ale to nie moja bajka. Ja kocham kąty proste, żadne skośne podziały nie wchodzą w grę :) w każdym razie dzięki za pomysł.

Prześpij to jeszcze kilka razy :)

Wiem o co chodzi z tym brakiem brodzika, ale obawiam się, że nie wyjdzie dobrze jeśli zostawisz tylko na ścianie to opoczno.

Mój argument za wyłożeniem narożnika – powstanie optycznie bryła, prostopadłościan. Opoczno tylko na ścianach, to może dać efekt przypadkowości.

Myślę, że trzeba by to dobrze zwizualizować, najlepiej w czymś takim jak Google Sketchup, który umożliwia oglądanie projektu pod różnymi kątami w 3D.

Cholera - co do sterowania podłogówką sobie tak pozwalam. Czekam własnie na projekt sterowania, który hydraulik robi, na święty nigdy chyba. Żadnej krzywej nie braliśmy pod uwagę, bo chcemy mieć temp. w różnych pomieszczeniach ustawianą niezależnie. Jak przy krzywej można bardziej wygrzać łazienkę np?(przecież w łaźni musi być ze 24st., żeby po wyjściu z wanny nie dostać dreszczy a przy tej temp. w reszcie pomieszczeń ześwirowalibyśmy wskutek udaru mózgu ;) ) W dodatku zewnętrzny czujnik temperatury u nas byłby oszukiwany po tysiąckroć, gdziekolwiek by go nie umieścić - bo albo mam wietrzne zakamary od północy chłodnej, albo wygrzane na maxa południowe ściany.

Bezwładność naszej podłogi nie jest taka straszna - anhydryt bardzo szybko reaguje i czujniki regulatorów wewn, nie powinny mieć kłopotów. Sadzę, że to też będzie troszkę metodą prób i błędów rozkminiane, ale jakoś bardziej do mnie przemawia niż zdanie się na jeden poziom temp. w całym domu.

Skądinąnd, Tatarak, myślimy równolegle o tych samych rzeczach, co jest dość dziwne, zważywszy na jak różnych etapach budowy jesteśmy :)

Salik - właśnie to miałam napisać :) Sylwerson - rotametrami się jeszcze steruje. No i zagęszczeniem rurek. Poza tym jakby tak może dobrze tę krzywą ustawić, to pewnie by się nie dała oszukiwać, chociaż cholera ją wie ;) Też mnie zastanawia, że idziemy jednym tropem. Pewnie to jest jedyny słuszny trop i dlatego :D

pytanie wieczoru: do szczęśliwych posiadaczy okien typu portfenetr czyli takich jak na balkon, ale bez balkonu - jakie wysokie macie/będziecie mieć barierki przy tych oknach. Licząc od poziomu podłogi na parterze/poddaszu?

mam dwa takie okna= będą barierki 110 wysokie (taki jest podobno standartowy wymiar) :yes:

pytanie wieczoru: do szczęśliwych posiadaczy okien typu portfenetr czyli takich jak na balkon, ale bez balkonu - jakie wysokie macie/będziecie mieć barierki przy tych oknach. Licząc od poziomu podłogi na parterze/poddaszu?

mam dwa takie okna= będą barierki 110 wysokie (taki jest podobno standartowy wymiar) :yes:

też mam takie okna i barierki chcę na metrze uwiesić